Doriți să plecați în străinătate? Ați cumpărat un pachet turistic și vă doriți un sejur de vis ori sunteți nevoit să faceți o călătorie de serviciu într-un colț îndepărtat al lumii? Atenție ca această deplasare să nu se transforme într-un coșmar, ca urmare a condițiilor sanitare precare din acea țară, a bolilor care bântuie acolo. Consumul de droguri este, pe alocuri, pedepsit sever. Ministerul Afacerilor Externe a transmis de-a lungul vremii o serie de avertismente de călătorie asupra problemelor medicale de care cetățenii români se pot lovi în diverse țări de pe mapamond.
Avertisment de călătorie Africa de Sud: Românii sunt sfătuiți să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate – această recomandare este valabilă și pentru multe alte țări.
Avertisment de călătorie Arabia Saudită: MAE recomandă cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă atunci când vă deplasaţi în Arabia Saudită!
Avertisment de călătorie Egipt: până în prezent, au fost depistate numeroase cazuri de gripă porcină H1N1 soldate cu o serie de decese. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la Cairo, Mansoura, Qaliyoubia, Sharkia, Tanta și în unele localități din Delta Nilului. MAE recomandă cetățenilor români care urmează să călătorească în străinătate să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la rubrica „Sfaturi, alerte de călătorie”, să nu călătorească fără asigurare medicală, să evite zonele aglomerate și deplasările în zonele cele mai afectate de virusul H1N1 și să apeleze la serviciile medicale de la primele simptome de răceală sau gripă.
Avertisment de călătorie India: Cetăţenii români sunt sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie pentru a nu fi înţepaţi de ţânţari (folosirea cremelor de protecţie, îmbrăcăminte adecvată – pantaloni lungi, cămăşi cu mănecă lungă precum şi utilizarea plaselor împotriva ţânţarilor la paturi). Febra Dengue se manifestă prin temperatură foarte ridicată, dureri de cap, dureri articulare şi hemoragii (foto: www.chronicle.co.zw)
Avertisment de călătorie Kenya: Urmarea funcţionării defectuoase a serviciilor publice, au apărut focare de febră tifoidă şi hepatită. În cazul în care deplasarea în această ţară este absolut necesară, recomandăm vaccinarea împotriva acestor boli.
Avertisment de călătorie Madagascar: Bilharzia, tuberculoza, rabia, ciuma bubonică şi malaria sunt boli comune în Madagascar. În ultima perioadă a fost constatată o creştere a numărului cazurilor de ciumă pneumonică în zonele Miarinarivo şi Antananarivo. Acest tip de ciumă se transmite prin contact uman.
Avertisment de călătorie Malaysia: Țara are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului si consumului de droguri. Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat (indiferent de naţionalitate şi de cantitatea transportată) persoanelor implicate în traficul de droguri. Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sancţionează atât cu închisoarea pe termen lung, cât şi cu pedepse corporale. Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Avertisment de călătorie Maldive: Facilităţile medicale sunt limitate, în Male sunt doar două spitale şi doar unul acceptă asigurarea medicală. Unităţile medicale din Maldive nu tratează traumatismele.
Avertisment de călătorie Niger: Autorităţile solicită cetăţenilor străini, care sosesc pe teritoriul acestei ţări, să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene. Să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă! Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febra galbenă, meningita cerebro spinala, poliomielită, holeră, febra Lassa sau lepră, boli de piele.
Avertisment de călătorie Tailanda: Deţinerea, distribuirea şi fabricarea de droguri sunt pedepsite extrem de sever în Thailanda, inclusiv prin pedeapsa cu moartea.
Avertisment de călătorie Uganda: Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil! Malaria reprezintă o importantă problemă de sănătate în Uganda. Vă recomandăm să respectaţi cu stricteţe măsurile de igiena. Autorităţile din Uganda solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestui stat, să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene.