Bananele sunt bogate in potasiu si fibre, oferindu-ne numeroase beneficii pentru sanatatea inimii si capacitatea de a lupta impotriva depresiei, pentru a imbunatati digestia, si de a ajuta in pierderea in greutate.
Bananele – folosite in combaterea gripei
Iubitorii de banane poate se pot baza pe si mai multe beneficii datorita faptului ca o echipa internationala de oameni de stiinta au fost capabili sa manipuleze anumite substante din banane, care ajuta in combaterea gripei si a unor virusi.
Intr-un studiu publicat in revista Cell, o echipa de cercetare format din 26 de oameni de stiinta din Statele Unite ale Americii, Germania, Irlanda, Canada si Belgia s-au concentrat pe o proteina care se gaseste in banane numite lectina, poreclita BanLec. Ei au descoperit ca aceasta proteina este capabila sa citeasca moleculele de zahar care acopera partea exterioara a multor virusuri si celule.
Cercetatorii cred ca BanLec citeste aceste molecule de zahar, pe care le numesc “codul de zahar”, aceasta fiind cheia pentru controlul virusilor care se leaga de partea exterioara a celulelor sanatoase. In urma studiului se va lucra la dezvoltarea unei noi clase de medicamente pentru a lupta impotriva gripei.
“Tratamente noi pentru gripa, mai eficiente, sunt neaparat necesare”, a declarat co-autorul studiului David Markovitz, un profesor de medicina interna la Universitatea din Michigan Medical School, intr-un comunicat de presa.
“Tamiflu este doar ocazional eficient, mai ales la pacientii in stare critica, si gripa poate dezvolta rezistenta la ea. Noi speram ca BanLec ar putea deveni utila in situatii cum ar fi raspuns de urgenta la epidemiile de gripa.”
In 2010, BanLec a fost folosit ca o prima aparare impotriva HIV/SIDA, dar a avut mai multe efecte secundare nedorite, care au redus utilizarea acestuia prolific.
In timpul acestei cercetari, oamenii de stiinta au fost capabili sa transforme BanLec intr-un compus care lupta impotriva virusurilor la soareci, fara a provoca iritatii sau inflamatii – ca in forma sa naturala.
“Ceea ce am facut este interesant pentru ca exista un potential la BanLec sa se dezvolte intr-un spectru larg ca si agent antiviral, ceva care nu este disponibil clinic pentru medici si pacienti, acum”, a spus Markovitz.