Planta de fenicul (Foeniculum vulgare) este foarte des folosită în scopuri medicinale. Seminţele plantei sunt folosite ca şi condiment iar tot restul plantei este comestibil, ceaiul de fenicul având multe beneficii asupra sănătăţii.
Ca şi condiment aromat, feniculul este folosit la gătit în scopuri medicinale sau ca şi anti-apetit. Uleiul de fenicul are un efect antioxidant şi anti microbial asupra intestinului.
De exemplu, dacă mancaţi seminţe de fenicul după o masă consistentă poate preveni gazele stomacale. Acesta se poate folosi si în cazul colicilor la copii.
De asemenea, feniculul se poate folosi şi ca tratament pentru reducerea simptomelor gripei şi răcelii, combate febra şi are şi proprietăţi diuretice.
Ceaiul de fenicul se mai poate folosi pentru tratarea ochilor roşii sau iritaţi. Astfel se poate pune pe ochiul iritat o comprese cu ceai rece timp de 10 minute.
O foarte mare căutare o are ceaiul de fenicul pentru reducerea greutăţii corporale, deoarece acesta reduce pofta de mancare. Dacă se bea o ceaşcă de ceai de fenicul înainte de masă, nu veţi mai mânca aşa mult. În acelaş timp, seminţele de fenicul cresc metabolismul şi arderea grăsimilor.
Femeile mai folosesc acest ceai pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, pentru stimularea lactaţiei, creşterea libidoului şi ameliorarea simptomelor menopauzei.
Ceaiul de fenicul conţine multe minerale, calciu, magneziu şi potasiu.
Sursa: Televiziunea Medicala