Pe lângă aroma plăcută, inconfundabilă, ceaiul de tei poate fi băut, deasemenea ca şi remediu în caz de răceală.
Efectele ceaiului de tei
Efectele ceaiului de tei sunt: sudorific, antiinflamator, diuretic, recomandat persoanelor care suferă de reumatism, antispastic, emolient, antitermic şi un calmant general care se poate folosi pe fond de stres.
Ceaiul de tei – preparare
Prepararea ceaiului de tei este următoarea: se toarnă o cană de apă fierbinte peste o lingură de plantă uscată şi mărunţită. Se acoperă vasul pentru câteva minute, atât cât lichidul să capete o culoare aurie, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu zahăr sau miere de albine, de regulă, tot de tei, dar la fel de bună este şi cea polifloră.
Florile de tei nu se fierb niciodată şi nici nu se lasă la infuzat până când apa capăta o culoare rosie-caramizie. Prepară-ţi atât ceai cât bei o singură dată. Lăsat pe mai târziu, chiar şi fără floare, ceaiul de tei îşi schimbă culoarea, gustul şi, bineînţeles, şi compoziţia şi astfel din prieten al sănătăţii tale, îţi poate deveni duşman.
Ceaiul de tei in raceala
În caz de răceală, ceaiul de flori de tei stimulează transpiraţia, echilibrând astfel temperatura corpului, şi ajuta la eliminarea secreţiilor bronhice. Ca să scapi repede de guturai, infuzia, în care poţi să adaugi şi nişte zeamă de lămâie, se bea cât mai fierbinte. Dacă te doare gâtul, indiferent de ceai, nu-l bea fierbinte deoarece ţi se irită gâtul şi mai tare şi astfel, se întârzie vindecarea.
Fără nici o teamă, dacă eşti răcit, poţi bea trei, patru căni de ceai de tei pe zi. Dar, atenţie! Chiar dacă-ţi place foarte mult, după o lună cât l-ai băut zi de zi, fă o pauză de şapte, zece zile, perioada în care poţi bea ceai din alte plante, şi apoi revino la ceaiul de tei. De fapt, aşa se procedează cu orice ceai. Nu-i recomandat să se bea non stop acelaşi sortiment fără pauze.
Ceaiul de tei util in viroza respiratorie
În caz de laringita, faringita, amigdalite dar şi dureri puternice de cap, provocate de sinuzită, se pot face inhalaţii numai cu floare de tei sau în combinaţie cu alte plante aromate precum cimbrul, busuiocul, mentă.
Băile generale sau parţiale, cu floare de tei au efecte calmante şi decongestive. La ţară, şi azi mamele fac baie cu flori de tei copiilor nervoşi sau celor care au tuse convulsivă.
Ceaiul de tei in tratamentul tenului
Infuzia de tei mai concentrată, 50, 60 de grame de plantă la o jumătate de litru de apă clocotită, se foloseşte, sub formă de comprese, pentru calmarea tenurilor irritate ori pentru menţinerea prospeţimii şi catifelării tenului.
3 Comments
Am citit pe un site ca ceaiul de tei este bun pentru un somn linistitor si nu numai. Am inceput sa-l consum inainte de culcare si parca ma trezesc mult mai odihnita.
Ceai-ul de tei ajuta la foarte multe inclusiv la anxietate. Pe mine m-a rezolvat
Asa e! Ma bucur pentru dvs.