Mărul este fructul cel mai consumat de pe glob, fiind oricând disponibil, indiferent de anotimp, atât în supermarketuri, cât şi pe tarabele din pieţe, în culori diferite şi arome variate. Zilnic, prin mass-media ni se recomandă să consumăm fructe, rar se specifică însă ce anume. Oricum, merele ne sunt cele mai la îndemână.
Se pare că natura a fost extrem de darnică atunci când a creat mărul, pentru că l-a înzestrat din belşug cu substanţe nutritive dintre cele mai sănătoase. Astfel, merele au în compoziţia lor vitamine precum A, B1, B2, C şi substanţe nutritive că magneziu, fosfor, fier şi potasiu, iar coaja mărului conţine pectina, care se înscrie în categoria fibrelor solubile.
Mărul nu conţine grăsimi, colesterol şi nici sodiu, motiv pentru care este recomandat de medici în toate curele şi dietele şi nu întâmplător este primul aliment cu care se hrăneşte nou născutul când se trece pe diversificare.
Proverbul “un măr pe zi te ţine departe de medic” a fost confirmat şi de cercetătorii care au constatat binefacerile acestui fruct. Merele au puţine calorii şi multe fibre alimentare care ajută digestia. Consumul constant de mere poate preveni apariţia unor grave probleme de sănătate sau reduce riscurile de îmbolnăviri.
Merele au certe calităţi curative şi de prevenire certificate în cele mai sofisticate laboratoare ale lumii. Astfel, s-a constatat că sucul de mere reduce colesterolul, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Quercitina, o substanţă care se găseşte în măr, se pare că reduce riscul de cancer la plămâni, un motiv pentru fumătorii înrăiţi ar trebui neapărat să mănânce mere.
Merele ajută la întărirea oaselor, dar şi a dinţilor, mai ales, la copii. Fibrele solubile care se găsesc în măr reduc colesterolul, iar potasiul, bine reprezentat, normalizează presiunea arterială.
Indiferent unde eşti, acasă, la serviciu, în concediu sau în deplasare, nu lasa să treacă nici o zi în care să nu mănânci un măr, dar obligatoriu cu coaja, deoarece aici este concentrată cam 50% din cantitatea de vitamina C şi conţine cu 87% mai mulţi antioxidanţi decât pulpa.
În condiţiile în care nu poţi mânca mărul cu coaja, n-o aruncă pentru că este deosebit de valoroasă. Dacă suferi de insomnie, fă-ţi o infuzie din coji de mere şi bea-o seara, înainte cu două ore să te culci. Împotriva crampelor la stomac, se bea aceeaşi infuzie, câte o cană de trei ori pe zi.
Cojile de mere, bine uscate şi pisate sau măcinate prin râşniţă de cafea, se recomandă, sub formă de macerat, împotriva reumatismului şi bronşitei. Peste opt linguri de pulbere de coji de mere se toarnă un litru de apă şi se lasa 12 ore la macerat. Se filtrează şi se beau trei căni pe zi. Este bine că maceratul să fie ţinut la temperatura camerei şi nu la frigider.
Trebuie să mai ştii că, deoarece sunt dulci, merele pot astâmpăra acea “foame” de dulce care se simte mai ales după-amiaza, după o zi stresantă sau prea obositoare. De asemenea, merele taie setea şi ţin de foame pentru mai mult timp.
Sursa: ziare.com