Pe lângă savoarea şi textura minunată, consumul de nuci este o alegere foarte bună din punct de vedere nutriţional la orice masă.Conform unui studiu publicat în Archives of Internal Medicine, consumul mai mare de nuci este asociat cu creşterea nivelelor de colesterol bun.Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda au adunat date din 25 de studii legate de consumul de nuci făcute în şapte ţări diferite şi în care au fost implicate 583 de femei şi bărbaţi cu colesterol ridicat sau normal. Toate studiile au comparat un grup de control cu un grup care a mâncat nuci.
În fiecare zi, participanţii la studiu au consumat în medie, în jur de 60 grame de nuci , echivalentul a 50 de migdale. Acest lucru a fost asociat cu o reducere a colesterolului total de 5.1 procente, o reducere a colesterolului aşa zis „rău” (LDL – lipoproteinele cu densitatea joasă) cu 7.4 procente şi o îmbunătăţire cu 8.3 procente a ratei dintre LDL şi HDL(lipoproteinele cu densitate înaltă). Pe lângă acestea, nivelele trigliceridelor au scăzut cu 10.2 procente.
Autorii studiului finanţat de Internaţional Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation, susţin că rezultatele lor sunt încurajatoare pentru a folosi nucile în mod terapeutic în scopul îmbunatăţirii nivelelor de colesterol din sânge. Într-o conferinţă de presă aceştia au precizat următoarele.
„Nucile sunt un aliment întreg care a fost consumat de oameni de-a lungul întregii lor istorii. Creşterea consumului de nuci ca parte a unei diete înţelepte şi prudente poate duce la o îmbunătăţire a lipidelor din sânge (cel puţin pe termen scurt) şi are potenţialul de a scădea riscurile de boli de inimă.
Studiul a găsit beneficii pentru toate felurile de nuci, care sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteină de calitate superioară, fibre, minerale, vitamine, antioxidanţi şi fitosteroli care au fost toate asociate cu sănătatea inimii.