Houston NPA a organizat în perioada 10 – 12 iunie 2011 la Eforie Nord“Houston Farma Practic”, a cincea manifestare dintr-o serie de evenimente regionale dedicate farmaciştilor şi asistenţilor de farmacie, această ediţie fiind dedicată participanților din zona Dobrogei. Lucrările s-au desfăşurat sub coordonarea științifică a prof. univ. dr. Gheorghe Țarălungă, decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, iar moderatorii simpozionului au fost: șef lucr. dr. farm. Robert Ancuceanu, farm. spec. Horváth Géza, dr. Miruna Lovinescu.
Într-o atmosfera destinsă, participanţii au asistat la o serie de dezbateri pe diferite teme de interes legate de particularităţile şi provocările profesiei de farmacist, dar şi prezentări despre noutăţile existente pe piaţa de profil. Programul evenimentului a fost creditat cu 20 puncte EFC pentru farmaciști și 10 puncte pentru asistenții de farmacie.
Printre lectorii care au susținut prezentări la cea de-a Va ediție a HFP s-au numărat: prof. dr. Vasile Sârbu – Președinte Societatea Română de Chirurgie, prof. univ. dr. Florin Tudose – Șeful Departamentului Psihiatrie de legătură, Spitalul Universitar București, Decan al Facultății de Psihologie Sociologie, Universitatea “Spiru Haret”, conf. dr. Cătălina Tudose – președinte Societatea Româna de Alzheimer, prof. dr. Sorin Rugină, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dr. Marius Uscatu – Centrul de Chirurgia Piciorului București, prof. univ. dr. Gheorghe Țarălungă – Decan Facultatea de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius„ Constanța, conf. univ. dr. Voinea Felix – Șef Clinica Urologie Constanța, farm. spec. Horváth Géza, dr. Cristina Mihai.
Prof. dr. Gheorghe Ţarălungă a explicat drumul medicamentului de la sinteză la aprobarea lui pe piață și a oferit în cadrul unei prezentări interactive informații despre farmacocinetică, toxicologie, studii clinice, studii biofarmaceutice, studii de eficacitate și siguranță. Potrivitprof. dr. Ţarălungă, orice medicament nou trebuie să îndeplinescă, conform normelor legale, toate cerinţele care asigură calitatea, eficienţa și siguranţa. Nici un medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). Cererea de autorizare de punere pe piaţă trebuie să fie însoţită de informaţii şi documenteştiinţifice, transmise în conformitate cu normele şi protocoalele analitice, farmacotoxicologice şi clinice referitoare la testarea medicamentelor. La efectuarea tuturor cercetărilor farmaceutice privind medicamentul nou trebuie să se ţină seama de prevederile din: ghidurile ştiinţifice privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea medicamentelor de uz uman adoptate de Comitetul pentru medicamente de uz uman şi publicate de Agenţia Europeană a Medicamentului [European Medicines Agency – (EMEA)], ghidurile farmaceutice din Comunitatea Europeană, publicate de Comisie în diferite volume ale Regulilor care guvernează medicamentele în Comunitatea Europeană.
Într-o prezentare pe tema medicamentelor generice, prof. dr. Gheorghe Ţarălungă a citat Asociația Europeană a Medicamentelor Generice (EGA), conform careia, prin utilizarea produselor generice, în cadrul sistemelor de sănătate din Europa se economisesc anual aprox. 30 miliarde euro. Genericele sunt medicamente de aceeasi calitate, eficienta si siguranta ca si medicamentul original, dar disponibile la un pret mai accesibil, iar utilizarea lor asigura un acces extins si echitabil la solutii terapeutice de prima linie pentru toate bolile cronice. Deși nu există diferențe terapeutice între un medicament generic și produsul original, prețurile genericelor sunt cu 30-80% mai mici. Spre deosebire de alte state europene, accesul medicamentelor generice pe piața din Româniaeste în crestere ușoară, ajungând la aprox 25% din piața de medicamente.
Prof. dr. Sorin Ruginăa transmis un mesaj clar și concis – antibioticele trebuie folosite rațional. În decursul celor 7 decenii de existență, terapia antimicrobiană a schimbat fundamental relația omului cu mediul înconjurator, diminuând semnificativ numărul morților cauzate de infecții.Începând din anul 1940, antibioticele au adus cele mai mari beneficii terapeutice, reprezentând medicatia cu cea mai frecventă prescriere. Într-un interviu acordat în 1945 de AlexanderFleming, cel care a descoperitpenicilina, acesta a prezis ca “cel mai mare pericol este că…oamenii vor lua antibiotice prea des și în doze prea mici, astfel încât în loc de eradicare bacteriologicăse vor obţine tulpini rezistente şi nu vom mai putea trata pneumonia cu penicilină”. Potrivitprof. univ. dr. Sorin Rugină riscurile deriva din utilizarea incorectă a substanţelor antimicrobiene, care: supune pacienţii riscului apariţiei reacţiilor toxice, determină selecţia şi proliferarea microorganismelor rezistente si multirezistente, face dificil controlul şi tratamentul noilor infecţii, determină creşterea considerabilă a costurilor actului medical. În finalul prezentării, prof Rugină a amintit vorbele mentorului său, prof. dr. Mircea Angelescu “atunci când prescrie antibiotice, medicul zilei de astăzi trebuie să se gândească la perspectivele medicinei de mâine”.
Conf. dr. Cristina Mihaia atras atenția asupra numărului cazurilor de diabet care a crescut de aproape trei ori în ultimele două decenii, fenomen caracterizat de specialiști drept un “dezastru metabolic”. În România obezitatea este o problemă epidemiologică, 20% din copiii de 6-12 ani și 11% din copiii de 11-17 ani sunt afectați de suprapondere sau obezitate. În 2003, statisticile europene ne clasau pe locul 23 în privinţa procentului de persoane supraponderale, acum, conform statisticilor date de Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, România a urcat pe locul trei în Europa din punct de vedere al supraponderalilor (după Grecia şi Iugoslavia), cu peste patru milioane de adulţi cu obezitate şi 50% din populaţie peste greutatea normală.
În ceea ce priveste obezitatea infantilă și bolile de nutriție la vârste fragede, prof. Țarălungă a precizat că 9 din 10 copiii din România suferă de boli de nutriţie, în principal din cauza alimentaţiei nesănătoase (conform unui studiu al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj). În plus, 99,7% dintre copii români consumă un sfert din doza zilnică recomandată de vitamina D. Doza zilnică recomandată vitamina D (1-14 ani) = 200 UI*. 250 ml de lapte (o cană) inseamna doar 100 UI vitamina D.
Alina Vlăduț, reprezentant Europharm Distribuție, a anunțat strategia distribuitorului de a se concentra în mod special pe farmaciile independente și a invitat participanții să se alăture companiei și partenerului său, Habitat for Humanity, pentru construirea de case pentru oamenii în nevoie. O altă prezentare Europharm Distribuție care a stârnit dezbateri aprinse a fost cea legată de influența stocului și creanțelor în asigurarea necesarului de lichidități al farmaciei.
O prezentare excelentă, cu multiple cazuri clinice a avut dr. farm. Robert Ancuceanu despre dispepsie. (Dys=rău, alterat + peptein=digestie). Auto-diagnosticul de “indigestie” este unul din cele mai frecvente motive pentru care pacienţii consultă medicul sau farmacistul, aceasta însemnând până la 30% din adulţi în unele sondaje (din care jumătate se adresează medicului).
De la conf. dr. Cătălina Tudose participanții au aflat că 1 din 8 oameni peste 55 de ani suferă de Alzheimer, 80% din bolnavii cu Alzheimer rămânând din pacate nediagnosticati în România. Conf. dr. Cătălina Tudose a oferit explicații pe larg în ceea ce privește tulburările de memorie datorate bolii Alzheimer și a sfătuit farmaciștii să consulte siteul www.alz.ro.
Primul farmacist care a primit titlul de cel mai activ participant la Houston Farma Practic a fost farm. spec. Horváth Géza, care a fost de această dată și moderator și lector. Originala sa prezentare, lucrată pe baza unor rețete reale, interacțiunile medicamentoase în farmacia de circuit deschis, a născut multe întrebări în ceea ce privește comunicarea medic-farmacist, esențiala în ceea ce privește abordarea corectă a tratamentului.
Din prezentarea prof. dr. Florin. Tudose pe tema diagnosticului diferențial între anxietate și depresie farmaciștii au aflat informații de impact: 33% din pacienţii medicului de familie au simptome ale anxietăţii pregnant exprimate, 15% din pacienţi îndeplinesc criteriile diagnosticului de tulburare anxioasă, 10% din pacienţi sunt diagnosticaţi, 53% din aceştia primesc tratament, 50% din pacienţii care primesc tratament îl primesc pe cel corect, 8% din pacienţii cu tulburare anxioasă ajung la psihiatru. Printre concluziile prof Tudose s-au numărat: anxioliticele moderne se administrează cu uşurinţă şi prezintă o mare siguranţă în folosire, anxioliticele şi/sau antidepresivele cu efect dual sunt recomandate atunci când există şi depresie, psihoterapia va fi asociată cu farmacoterapia.
“Seria de evenimente Houston Farma Practic este dedicată farmaciștilor și asistenților de farmacie pentru care profesia înseamnă vocație. Cu fiecare ediție, avem alături oameni din ce în ce mai valoroși pentru care HFP a devenit deja o tradiție și care se reîntâlnesc periodic la aceste evenimente. Cea de a 5-a ediție a fost extrem de interactivă și, începand cu aceasta editie, i-am premiat pe cei mai activi participanți din cadrul sesiunilor științifice, oferindu-le posibilitatea de a se înscrie gratuit la următoarea ediție HFP, cea dedicată Banatului, care va avea loc în perioada 16-18 septembrie la Gyula, hotel Erkel” a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.
Organizator: Houston NPA
Sponsori: Actavis, Alfa Wassermann, Bayer, Dacia Plant, Elli Lilly, Europharm Distribuție, Healthadvisors, KRKA, MedCo, Natural Pharmaceuticals, Nestle, Nycomed, Pfizer, SCA Hygiene, Sodimed, Worwag.
Parteneri: Colegiul Farmaciștilor din România, Ana Hotels Europa, OAMMR Filiala Constanța, Pharmec pentru farmacii, Asociația Regională de Scleroză Multiplă din Constanța, Asociaţia Copiilor si Tinerilor cu Diabet „Sweet Land” Constanța, Fundația Baylor Marea Neagră, Asociația “Parteneri în Progres”, Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Constanța, Alianța Națională pentru Boli Rare din România, Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Asociatia Transplantaților din România.
Despre HoustonFarma Practic
Manifestările Houston Farma Practic (HFP) își propun să abordeze într-un mod inovativ comunicarea informației medicale de calitate către farmacist și să pună accentul atât pe ceea ce își doresc să afle farmaciștii, cât și pe dialogul cu aceștia.
Până la sfârșitul anului 2011 mai programate 3 astfel de evenimente regionale desfășurate sub brandulHoustonFarma Practic, dedicate farmaciștilor și asistenților de farmacie.
16-18 septembrie Houston Farma Practic Regiunea VEST(județele TM, HD, CS, GJ, MH, AR) – Gyula, Hotel Erkel (4* – http://hotelerkel.hu/index.php?lang=en)
7-9 octombrie Houston Farma Practic Regiunea EST(județele IS, SV, VS, NT, BC, BT) – Gura Humorului, Hotel Best Western Bucovina (4* – http://www.bestwesternbucovina.ro)
4-6 noiembrie Houston Farma Practic Regiunea CENTRU(județele MS, BV, SB, CV, HR, BN) – Poiana Brașov, Ana Hotels (4* – http://www.anahotels.ro/sport/default-ro.html)
Pentru informații despre înscriere la evenimentele viitoare, vă rugăm contactați pe: Corina Stancu, Coordonator evenimente (email: corina.stancu@houston.ro ; telefon: 0723.856.179).
Despre HoustonNPA
Echipa Houston NPA are mai mult de 20 de ani de experiență cumulată în vânzări, editarea de publicații pentru personalul medical și farmaceutic și în organizarea de evenimente. Houston NPA și-a început activitatea în martie 2009 cu scopul de a acționa ca o punte de legatură între companiile farmaceutice-publicul larg-asociațiile de pacienti-medici-farmaciști.
Publicaţia anuală “Ghidul Pacientului Român”, “Forumul naţional al asociaţiilor de pacienţi”, seria de evenimente pentru publicul larg “Întâlnirile SaFrIna”, evenimentele regionale dedicate farmaciştilor “Houston Farma Practic” şi campania socială “Înscrie-te în asociaţia de pacienţi” (www.asociatiidepacienti.ro), alături de “Conferinţa Naţională Anuală a OAMGMAMR-Filiala Bucureşti”, “Târgul Internațional de Cariere Medicale” (partener unic pe România al ultimelor 5 ediții), evenimente pentru companii din industria farmaceutică, asociații de pacienți din România sau presă au fost proiectele iniţiate de Houston NPA în ultimul an. În 2011 și 2012 vom continua cu succes toate aceste proiecte enumerate mai sus și vom începe noi colaborări.
Simona Oprea, PR Manager Houston NPA; simona.oprea@houston.ro ; 0733.076.381.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala