Boala Crohn , de asemenea, cunoscuta si sub numele de sindromul Crohn si enterita regionala, este un tip de boala inflamatorie intestinala (IBD), care poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal de la gura la anus .
Simptomele includ adesea: dureri abdominale, diaree (care poate fie cu sange daca inflamatia este severa), febra si pierdere in greutate .
Alte complicatii pot aparea in afara tractului gastrointestinal si includ: anemie, eruptii cutanate, artrita, inflamatii ale ochilor, si oboseala .
Boala Crohn este cauzata de o combinatie de mediu, factori imuni si bacterieni la indivizi susceptibili genetic. Aceasta are ca rezultat o boala inflamatorie cronica, in care sistemul imunitar ataca tractul gastro-intestinal.
In timp ce boala Crohn este o boala legata de imunitate, nu pare a fi o boala autoimuna (in care sistemul imunitar nu este declansata de organismul respectiv).
Fumatorii sunt de doua ori mai mult susceptibili de a dezvolta boala Crohn decat nefumatorii. De asemenea, de multe ori boala Crohn poate debuta dupa o gastroenterita. Diagnosticul se bazeaza pe o serie de constatari, inclusiv: biopsie si aspectul peretelui intestinal, imagistica medicala si descrierea bolii.
Alte conditii care pot prezenta in mod similar includ: sindromul de intestin iritabil si boala Behcet.
Nu exista medicamente sau proceduri chirurgicale care pot vindeca boala Crohn. Optiuni de tratament ajuta simptomele, mentine boala Crohn in remisie , si este foarte important sa o putem preveni.
Boala Crohn afecteaza aproximativ 3,2 la 1.000 de oameni din Europa si America de Nord. Barbatii si femeile sunt la fel de afectati.
Cuprins:
Boala Crohn – Simptome
Multe persoane cu boala Crohn au simptome multi ani inainte de a se pune diagnosticul. Debutul uzual al bolii este intre 15 si 30 de ani, dar poate aparea la orice varsta.
Simptome gastro-intestinale
- Dureri abdominale poate fi simptom initial de boala Crohn.
- Diaree, mai ales la cei care au avut interventii chirurgicale. Diareea poate fi sau nu cu sange. In cazurile severe, o persoana poate avea mai mult de 20 de scaune pe zi si ar putea avea nevoie sa se trezeasca noaptea pentru a defeca. Sangerarea vizibila in materiile fecale este mai putin frecventa in boala Crohn decat in colita ulcerativa, dar poate fi vazuta in stabilirea de colita Crohn.
- flatulenta si balonarea poate
- Varsaturi persistente si greata poate indica stenoza de obstructie intestinala mica sau bolilor la stomac, pilor sau duoden. Disconfort perianale pot fi, de asemenea, important in boala Crohn.
- Mancarime sau durere in jurul anusului poate fi sugestiv de inflamatie, sau abces in jurul zonei anale sau fisura anala
- gura poate fi afectata de rani care nu se vindeca (ulcere aftoase)
- Rareori, esofagul si stomacul pot fi implicate in boala Crohn. Acestea pot determina simptome, inclusiv dificultati de inghitire (disfagie), dureri la nivelul abdomenului superior si varsaturi
Sistematic
Boala Crohn, ca si multe alte boli cronice, inflamatorii, poate cauza o varietate de simptome sistemice. Dintre copii, deficitul de crestere este un simptom comun. Multi copii sunt mai intai diagnosticati cu boala Crohn bazat pe incapacitatea de a mentine o crestere.
Pana la 30% din copiii cu boala Crohn poate avea intirziere de crestere
Febra poate fi de asemenea prezenta, desi febra mai mare de 38,5 ˚C (101,3 ˚F) este mai putin frecvente numai in cazul in care exista o complicatie cum ar fi un abces .
La persoanele in varsta, boala Crohn se poate manifesta ca o pierderea in greutate deoarece persoanele cu simptome intestinale de boala Crohn de multe ori se simt mai bine atunci cand nu manca si si-ar putea pierde pofta de mancare .
Persoanele in vasta pot avea deasemenea, sindrom de malabsorbtie de glucide sau lipide care poate exacerba si mai mult pierderea in greutate.
Extraintenstinale
In plus, fata de implicarea sistemica si gastro-intestinala, boala Crohn poate afecta multe alte organe. Inflamatia din portiunea interioara a ochiului, cunoscut sub numele de uveita , poate provoca vedere neclara si dureri oculare, in special atunci cand este expusa la lumina ( fotofobie ). Inflamatia poate implica, de asemenea, partea alba a ochiului (sclera), o boala numita episclerita . Atat episclerita cat si uveita poate duce la pierderea vederii, daca sunt netratate.
Boala Crohn, care afecteaza ileonul poate duce la un risc crescut de calculi biliari . Acest lucru se datoreaza unei scaderi a resorbtiei acidului biliar in ileon si bila ce se elimina in scaun. Ca rezultat, creste riscul de calculi biliari.
Boala Crohn poate implica, de asemenea, pielea, sangele, si sistemul endocrin. Cel mai comun tip de manifestare a pielii este eritem nodos care apar de obicei pe gambe. Eritem nodos se datoreaza inflamatiei a tesutului subcutanat subiacent, si este caracterizat prin septal paniculita .
Boala Crohn deasemenea, creste riscul de cheaguri de sange; umflarea dureroasa a picioarelor pot fi un semn de tromboza venoasa profunda , in timp ce dificultati de respiratie poate fi un rezultat de embolism pulmonar.
Anemia hemolitica autoimuna , o afectiune in care sistemul imunitar ataca celulele rosii din sange , este, de asemenea, mai frecventa in boala Crohn si poate cauza oboseala, un aspect palid, si alte simptome comune in anemie .
In cele din urma, boala Crohn creste riscul de osteoporoza, sau subtierea oaselor. Persoanele cu osteoporoza au un risc crescut de fracturi osoase.
Persoanele cu boala Crohn au de multe ori anemie din cauza vitamina B12, acid folic, deficit de fier, sau ca urmare a anemiei din bolile cronice.
Boala Crohn poate provoca, de asemenea complicatii neurologice. Cele mai frecvente dintre acestea sunt convulsiile , accident vascular cerebral, miopatie, neuropatie periferica, durere de cap si depresia.
Persoanele cu boala Crohn, de multe ori au de asemenea probleme cu intestinului mic, sindrom de suprainfectie bacteriana , care are simptome similare.
In cavitatea bucala persoanele cu Crohn poate dezvolta granulomatosa cheilita si alte forme de granulomatoza orofaciala , pyostomatitis vegetans, stomatita aftoasa recurenta , limba geografica si stomatita migratoare in prevalenta mai mare decat populatia generala.
Boala Crohn – cauze
Boala Crohn pare a fi cauzata de o combinatie de factori de mediu si predispozitie genetica.
Boala Crohn este prima boala complex genetica, in care raportul dintre factorii de risc genetici si sistemul imunitar este inteleasa in mod detaliat.
Datele genetice, precum si evaluarea directa a imunitatii, indica o defectiune in sistemul imun innascut . Din acest punct de vedere, inflamatia cronica a lui Crohn este cauzata atunci cand sistemul imunitar adaptativ incearca sa compenseze pentru un sistem imunitar innascut deficient.
Boala Crohn – tratament
Tratamentul bolii Crohn are scopul de a preveni acutizarile si de a mentine cat mai mult perioadele de remisiune. O parte dintre pacienti au simptome mult mai grave si necesita terapii comlementare, precum chirurgia. Terapia corecta a bolii Crohn se realizeaza in functie de tipul si gravitatea bolii.