Deschis, despre boala diareica acuta! Ce masuri de igiena personala si colectiva trebuie sa luam pentru a nu ne imbolnavi? Autoritatile de sanatate publica ofera detalii – vezi ce este contraindicat si ce trebuie sa-i deprinda parintii pe cei mici.
Boala diareica acuta infectioasa constituie a doua cauza de morbiditate specifica dupa infectiile respiratorii
Infectiile intestinale reprezinta una din marile probleme de sanatate din lumea intreaga. Din punct de vedere etiologic, boala diareica acuta poate fi produsa de:
– bacterii
– virusi
– fungi
– paraziti
– etiologii mixte
Indiferent carei clase apartin si ce denumire poarta, germenii infectiosi cauzeaza o diaree acuta infectioasa care, se manifesta vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare in grade variate (care reprezinta urgenta principala in asemenea situatii), varsaturi si febra.
Boala diareica acuta infectioasa constituie a doua cauza de morbiditate specifica dupa infectiile respiratorii. Diareea se defineste ca eliminarea a 3 sau mai multe scaune pe zi, cu un continut apos de peste 300 g (in pseudodiaree, cantitatea lor nu depaseste 200 g) si aspect patologic (prezenta de mucus, puroi sau sange), insotite sau nu de manifestari clinice digestive sau extradigestive.
Infectiile tractului digestiv actioneaza asupra organismului in mod complex, in functie de infectiozitatea agentilor respectivi, dar si de particularitatile organismului afectat (varsta, stare de nutritie, de reactivitate s.a.) Agentii infectiosi si toxinele lor actioneaza atat local, cat si general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii si nervoase (soc infectios, stare de toxemie s.a.).
Spalati-va pe maini inainte si dupa masa, dupa folosirea W.C., la venirea acasa!
Profilaxia afectiunii – boala diareica acuta implica aplicarea unui intreg ansamblu de masuri de prevenire si de supraveghere a infectiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de masuri de igiena personala si colectiva:
– spalarea pe maini ori de cate ori este cazul (inainte si dupa masa, dupa folosirea W.C., la venirea acasa)
– spalarea sub jet puternic de apa a fructelor si legumelor
– consumul de apa doar din surse sigure, autorizate
– verificarea termenului de garantie si a mentinerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumparam
– evitarea consumului de conserve
– evitarea consumului de bauturi neimbuteliate
– evitarea consumului de alimente care se altereaza repede (frisca, creme, maioneze), a inghetatei dezghetate, mai ales in sezonul cald
– efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucreaza in sectorul alimentar, personalul din instalatiile centrale de apa si personalul de ingrijire din sectorul infantil, precizeaza DSP Constanta.
Parintii trebuie sa-si supravegheze copiii si sa-i deprinda cu regulile elementare de igiena
In situatia aparitiei semnelor de boala diareica acuta se recomanda prezentarea la medic pentru consultatii si tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiativa, fara prescriptie medicala. Parintii trebuie sa-si supravegheze copiii si sa-i deprinda cu regulile elementare de igiena personala si colectiva (spalatul pe maini, spalatul fructelor si legumelor, apa doar din surse sigure s.a.) pentru a limita infectia.
Boala diareica acuta – diagnostic
Diagnosticul se obtine prin corelarea datelor epidemiologice cu cele clinice si paraclinice:
– hematologice (VSH, hemoleucograma)
– iochimice (creatinina serica crescuta, ionograma serica schimbata,proteinograma etc)
– investigatii paraclinice complementare: rectosigmoidoscopie,radio- scopie baritata gastrointestinala, colonoscopie etc.
– examenul microscopic al materiilor fecale cu izolarea prin culturi a agentilor implicati
– metode de izolare prin culturi a bacteriilor, virusilor
– examen serologic cu determinarea anticorpilor specifici care se bazeaza pe reactii antigen-anticorp (aglutinare cu seruri specifice, precipitare in gel: RFC, IFID, RIA, ELISA).
Nu exista o imunizare specifica (vaccin) pentru protectia masei receptive si deci pentru limitarea infectiei. Prevenirea este singurul mijloc de protectie impotriva infectiilor si a afectiunii – boala diareica acuta.
Boala diareica acuta – tratament
Tratamentul in cazurile de boala diareica acuta are urmatoarele obiective:
– corectarea pierderilor hidro-electrolitice si acido-bazice, pe cale orala sau intravenoasa;
– suprimarea agentului etiologic infectios (indicatii selective);
– tratament patogenetic: diminuarea pierderilor de secretii intestinale, a hipermotilitatii, diminuarea resorbtiei toxinelor);
– tratamentul simptomatic a semnelor clinice de alarma
– regim dietetic, care sa evite instalarea secundara a malnutritiei.