Boala inflamatorie pelvina este una dintre afectiunile frecvent intalnite in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 21 si 25 de ani si, din pacate, foarte des trecuta cu vederea, simptomele acesteia fiind confundate cu ale altor boli.
Boala inflamatorie pelvina – cauze
Boala inflamatorie pelvina este rezultatul unei infectii vaginale ce afecteaza, in timp, uterul, trompele, ovarele si ulterior restul cavitatii pelvine, fiind considerata o afectiune cu transmitere sexuala. Cele mai frecvente cauze ale acestei afectiuni sunt:
- Gonoreea, o infectie ce se transmite pe cale sexuala
- Chlamydia, o infectie ce se transmite pe cale sexuala
Cel mai important factor de risc este o viata sexuala activa cu mai multi parteneri sexuali si nefolosirea prezervativului. De asemenea, unele interventii medicale pe uter, cum sunt avortul, montarea steriletului, histerosalpingografia etc, pot duce la o complicatie a bolii inflamatorii pelvine. Tot printre cauzele acestei afectiuni se numara dusurile vaginale, igiena necorespunzatoare, purtarea lenjeriei din materiale sintetice, antecedente de infectii vaginale netratate. Acestora li se adauga un raspuns slab al imunitatii organismului fiecarei femei in parte, prezenta unor boli cronice cum este diabetul zaharat etc.
Boala inflamatorie pelvina – simptome
Trebuie spus ca evolutia bolii inflamatorii pelvine este una de lunga durata, simptomele pot varia de la forme usoare la unele severe, dureroase chiar. Un prim semn, care ar trebui sa dea de gandit femeilor, este prezenta unor crampe sau a unei presiuni constante in partea abdominala inferioara, ce poate aparea in orice moment al zilei, in timpul actului sexual ori chiar la urinare. Alte simptome pot fi prezenta secretiilor vaginale cu miros supărător, sangerari intermenstruale, dureri menstruale intense, febra, aparitia durerilor in partea abdomanla superioara, caz in care pot aparea si stari de greata, varsaturi, balonare si constipatie.
Boala inflamatorie pelvina – complicatii
Una dintre cele mai importante complicatii ale acestei afectiuni este infertilitatea, boala afectand in timp trompele uterine. Se apreciaza ca 10-15% dintre cazurile de infertilitate sunt cauzate de boala inflamatorie pelvina. O alta complicatie a bolii este sarcina extrauterina. Diagnosticul se pune in urma unui control si al unui tuseu vaginal, iar examenul de secretie vaginala ofera informatii despre natura germenilor incriminati.
Boala inflamatorie pelvina – tratament
Cu cat boala inflamatorie pelvina este diagnosticata mai repede, cu atat se reduc sansele aparitiei complicatiilor, iar tratamentul va actiona mai eficient. Acesta consta in administrarea antibioticelor si a ovulelor vaginale, iar revenirea la controlul medical este obligatorie pentru a urmari evolutia tratamentului prescris si a bolii.
Folosirea prezervativului in timpul actului sexual este cea mai facila metoda de preveni aparitia bolii.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
3 Comments
Pingback: Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Tot ce trebuie sa stii despre CA 125 • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Vaginoza bacteriană, de la simplă infecție la infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate