Boala Lyme (Lyme borrelioza sau borrelioza) este o boala infectioasa produsa de o bacterie (Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii, ori Borrelia afzelii), transmisa omului prin intepatura de capusa (nu toate capusele sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia).
Boala Lyme mai este supranumita si „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli; reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, de aici si multitudinea de manifestari.
Infectia este sistemica, afecteaza intregul organism si parcurge 3 stadii mai mult sau mai putin distincte:
- Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borrelioza Lyme incepe de obicei cu o leziune tegumentara caracteristica, eritem cronic migrator (stadiul 1).
- Stadiul 2: Infectie diseminata — dupa mai multe zile pana la saptamani, spirochetele se pot raspandi prin sange spre alte organe din corp.
- Stadiul 3: Infectie persistenta — luni pana la ani mai tarziu pot aparea semnele unor complicatii grave.
Se poate defini un nucleu comun de simptome, valabil pentru toti pacientii, in rest, fiecare pacient reactionand diferit, in functie de foarte multi parametri: vechimea bolii, numarul de agenti patogeni care au provocat infectia, caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului etc.
Cuprins:
Boala Lyme – diagnostic
In principal exista doua tipuri de analize: directe si indirecte.
Analizele indirecte apreciaza reactivitatea organismului (de pilda nivelul anticorpilor anti-Borrelia din sange sau LCR, ELISA (neconcludent) sau Western Blot).
Analizele directe evidentiaza prezenta bacteriei in organism (de pilda bacteria insasi sau material genetic apartinand acesteia, prin microscopie in camp intunecat DFM sau metoda imunofluorescentei, precum si prin diverse analize ca PCR)
Boala Lyme – tratament
Cu cat boala este tratata mai repede, imediat dupa intepatura de capusa, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioza diseminata, cronica, cu afectari articulare, cardiace, oftalmologice si neurologice cronice.
Transmitere
In general, dupa 6 luni de simptome, se poate vorbi despre „Lyme cronic”.
Tratamentul alopat se rezuma la antibioterapie (cure repetate cu doze mari, antibiotice combinate, perioade mari de timp/cura — 4-8 saptamani/cura).
Tratamentul naturist se axeaza mai mult pe stimularea imunitatii, aport de antioxidanti, vitamine si enzime printr-o dieta preponderant crudivora (sau imbogatita cu sucuri de fructe si legume, precum si cu salate, frunze verzi), principii fitoterapeutice (ceaiuri de plante), apiterapie (propolis, intepaturi cu venin de albina, polen etc.)
Efecte pozitive in tratamentul cazurilor de borrelioza au fost obtinute si prin terapia cu oxigenare hiperbara.