Branza topita, in toate variantele existente pe piata, fie ca e vorba de felii individuale gen cascaval feliat, sau pachete de branza topita cu diferite arome sau gusturi, este cunoscuta ca si “branza procesata” sau “branza americana” sau “aliment pe baza de branza” (cheese food).
In SUA unele tipuri de branza nu sunt recunoscute de catre FDA (Food and Drug Administration) ca si sortimente de branza din cauza ca procendajului ingredentului principal al acestora poate fi chiar si mai mic de 51%.
Cuprins:
- Branza topita – cum se produce?
- Branza topita – ingrediente
- Ce efect au emulsificatorii din branza topita asupra organismului?
Branza topita – cum se produce?
Branza topita este un produs de branza procesata la caldura impreuna cu alte ingrediente pe baza de lapte, emulsificatori, uleiuri vegetale saturate, sare, coloranti alimentari, uneori si zer si/sau zahar.
Branza topita a fost inventata in secolul trecut in Elvetia, insa a cunoscut succesul in America, atunci cand James Kraft a inclus-o in productia de masa, la scurt timp dupa al doilea Razboi Mondial. Initial comericializata in bucati, momentul in care au fost lansate pachetele cu felii individuale, branza topita a avut un succes urias, devenind unul dintre cele mai populare produse de larg consum din SUA.
Producatorii de branza topita promoveaza ca avantaje ale branzei topite: termenul de valabilitate mai mare decat al branzeturilor conventionale, efectul de topire omogena si pastrarea unui aspect uniform atunci cand este gatita, costuri reduse datorita productiei in masa si un timp de productie mult mai scazut (fata de branzeturile naturale).
Branza topita – ingrediente
Branza topita contine emulsificatori, de aceea branza procesata nu se poate topi neomogen, neplacut, ca si o branza naturala si nu formeaza cocoloase atunci cand sunt gatite.
Conform unui studiu comparativ realizat de A.N.P.C.P.P.S. (Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania) unul dintre tipurile de branza topita disponibile pe piata din Romania, campion la numarul de emulsificatori (13), contine:
- E 250 Nitrit de sodiu,
- E 450 Difosfati,
- E 451 Trifosfati,
- E 415 Guma xantan,
- E 621 Glutamat monosodic,
- E 301 Ascorbat de sodiu,
- E 120 Acid carminic,
- E 1422 Adipat de diamidon acetilat,
- E 331 Citrat de sodiu,
- E 450 Difosfati,
- E 452 Polifosfati,
- E 407 Caragenan,
- E 330 Acid citric.
Dintre tipurile de branza topita analizate, cele mai sarace in aditivi contineau cel putin doi dintre: E 452 Polifosfati de sodiu, E 452 Polifosfati de potasiu, E 339 Fosfati de sodiu, E 500 Carbonat de sodiu, saruri esentiale in procesul de topire.
Ce efect au emulsificatorii din branza topita asupra organismului?
Sarurile de topire (polifosfati si citrati) folosite in procesarea branzei topite au ca efect favorizarea eliminarii calciului din sistemul osos, iar toate ingredientele care contin in denumirea de „sodiu” reprezinta, de fapt, un adaos de sare.
O felie sau 21 de grame de branza topita contine in medie 6.6 grame de grasimi, din care 4.1 grame de acizi grasi saturati (ceea ce reprezinta 21% din limita zilnica a unui adult). Asadar, branza topita este un produs bogat in grasimi “nesanatoase”, sare si emulsificatori, care nu trebuie sa se regaseasca in alimentatia copiilor si a persoanelor in varsta.