Bronsita apare mai frecvent la copilul mic si nu trebuie neglijate, ducand la complicatii. Totodata, cele mai afectate sunt persoanele care fumeaza.
Cuprins:
Bronsita – cauze
Bronsita este o infectie a tractului respirator inferior, de obicei este virala, dar si mucopurulente. Bronsita apare la orice varsta, dar, mai frecvente sunt la copilul mic. Daca nu are o sputa mucopurulenta, bronsita poate fi tratata mai usor, prin medicul de familie.
Persoanele mai susceptibile de a face o bronsita cronica daca au facut o bronsita acuta sunt fumatorii. Ei au mereu secretii pe caile respiratorii. Prin gudroanele inhalate si depuse in caile respiratorii, mucusul care mereu este produs prin incercarea plamanului de a elimina aceste secretii, germenii isi fac culcus foarte usor, infectiile stau luni sau ani de zile. Daca persoana nu are factori de risc, daca persona a fost expusa la poluanti, iritanti respiratori sau fumeaza, atunci tratamentul este complex si de lunga durata.
Bronsita – tratament
Una din metodele de prevenire este evitarea contactului cu persoanele bolnave de bronsita.
Daca tusea tine mai mult de doua-trei saptamani, daca apare stare de rau, apare lipsa de aer, persoana respectiva trebuie sa se prezinte la specialist pentru tratament adecvat. Bronsitele acute si subacute trebuie tratate din timp, daca persoana nu ajunge la medic sau nu s-a tratat corespunzator, atunci se transforma intr-o bronsita cronica. Sunt boli care pot fi tratate.
Evitarea expunerii la iritanti respiratori, evitarea contactului cu persoanele bolnave. Daca o bronsita este insotita de o tuse spastica, iritativa, atunci riscul de infectare este foarte mare, se recomanda sa se stea cateva zile acasa.
Tratamentul este specific. Daca bronsita nu trece trebuie consultat un medic specialist. Bronsitele acute se trateaza cu banalele metode naturiste, dar daca nu trece sa nu se astepte foarte mult timp, ci sa se prezinte la medicul specialist pentru tratament adecvat.
Daca bronsita nu trece intr-o saptamana, pacientii trebuie sa se prezinte la medic pentru a vedea daca nu au aparut complicatii. Pentru persoanele care au astm bronsic sau bronsita cronica obstructiva sau insuficienta respiratorie, acestea necesita internare.
autor: Liana Gorun