InfOptic este primul proiect european creat pentru a asigura calificarea la standarde europene a angajaţilor din sectorul optică şi optometrie. El a apărut la iniţiativa Asociaţiei Patronatul Optică şi a partenerilor sai Colegiul UCECOM “Spiru Haret”, SC Optiplaza SRL, SC Sover Optica Shops SRL si The Association of British Dispensing Opticians (ABDO). Proiectul are o durată de 24 de luni şi se va implementa în 6 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării.
Cu ocazia workshop-urilor Infoptic din cadrul Salonului Naţional de Optică şi Optometrie, specialişti europeni din Anglia, Scoţia, Franţa şi Ungaria s-au întâlnit la Braşov cu profesionilştii romani din sector pentru a dezbate aspecte legate de trendurile profesionale din domeniu precum şi de modalitatile optime de satisfacere a nevoilor pacienţilor în cabinetele de optică şi optometrie din România.
În cadrul discuţiilor pe teme ca “Trenduri profesionale în optica şi optometrie” şi “Consultul optometric – de la aşteptări la realitate” grupul de experţi a identificat insuficienta reglementare a profesiilor din sector precum şi informarea lacunara a publicului larg cu privire la activitatea specialiştilor din cabinetele de optică şi optometrie drept principale probleme în crearea unui sistem de asistenta performant, accesibil tuturor persoanelor care poartă sau au nevoie de ochelari.
“Stabilirea corecta si completa a limitelor de competenta reprezinta o necesitate atunci cand dorim sa ne asiguram ca vom excela in ceea ce facem si in serviciile pe care le oferim pacientilor. Ulterior trasarii acestor delimitari si numai dupa ce ne-am dovedit capacitatile si abilitatile profesionale putem sa ne concentram eforturile in alte directii de dezvoltare.”, a specificat Elaine Grisdale, expert în bune practici InfOptic.
La discuţiile desfăşurate a participat şi reprezentantul Ministerului Sănătăţii, dl. Vasile Nimara, care a accentuat nevoia creării unor delimitari clare între meseriile din sector, în special între ariile de activitate ale medicului oftalmolog şi ale optometristului. Acest lucru ar putea să contribuie simţitor la ameliorarea serviciilor furnizate către pacienţii cu probleme oculare, asigurând fluiditatea sistemului de asistenţă şi de îngrijire a aparatului vizual.
“Când au nevoie de o prescriptie pentru ochelari oamenii nu stiu de cele mai multe ori cui să se adreseze. Aceasta situaţie trebuie reglementata astfel încât să nu mai existe confuzii la nivelul sectorului nici în ceea ce îi priveşte pe pacienţi, nici în cazul profesioniştilor care activează în domeniu.” a declarat Mircea Tatar-Moisescu, preşedintele Patronatului Optica.
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala