Calitatea aerului în cele mai multe orașe din întreaga lume, se deteriorează, punând oameni la un risc suplimentar de boli respiratorii şi alte probleme de sănătate.
OMS are o bază de date care măsoară calitatea a aerului urban a 1600 orașe din 91 de țări – cu 500 de orașe mai mult decât decât în anul anterior.
Doar 12% dintre persoanele care locuiesc în orașele monitorizate privind calitatea aerului sunt în conformitate cu nivelurile recomandate de calitate a aerului OMS. Aproximativ jumătate din populația urbană este expusă la poluarea aerului, care este de cel puțin 2,5 ori mai mare decât nivelul pe care OMS îl recomandă. Acei oameni sunt puși la un risc suplimentar de probleme de sănătate grave, pe termen lung.
Mulţi factori contribuie la această creștere, inclusiv dependența de combustibilii fosili, cum ar fi centralele electrice pe cărbune, dependența de vehicule particulare cu motor de transport, utilizarea ineficientă a energiei în clădiri, și utilizarea biomasei pentru gătit și încălzire.
Dar unele orașe fac îmbunătățiri notabile – care să demonstreze cum poate fi îmbunătățită calitatea aerului prin punerea în aplicare a măsurilor de politică, cum ar fi interzicerea utilizării de cărbune pentru “încălzirea spațiului” în clădiri, folosind combustibili regenerabili, pentru producția de energie electrică.
Riscurile de sănătate cauzate de poluarea aerului
O mai mare conștientizare a riscurilor pentru sănătate provocate de poluarea aerului, punerea în aplicare a unor politici eficiente de reducere a poluării aerului, și monitorizarea atentă a situației din orașe din întreaga lume, sunt câteva din măsurile luate.
“Prea multe centre urbane de azi sunt învăluite de un aer murdar care este invizibil”, a declarat Dr. Flavia Bustreo, OMS Asistent Director General pentru familie, copii și Womens Health.
“Nu este surprinzător, acest aer este periculos pentru respirat. Deci, un număr tot mai mare de orașe și comunități din întreaga lume fac eforturi pentru a satisface mai bine nevoile locuitorilor lor – în special copiii și persoanele în vârstă “.
În aprilie 2014, care a emis noi informații estimează că poluarea aerului exterior a fost responsabil pentru moartea a unor 3,7 milioane de persoane sub vârsta de 60 în 2012. Organizația, de asemenea, a subliniat faptul că poluarea aerului din interior și exterior combinate sunt printre cele mai mari riscuri la adresa sănătății la nivel mondial .
Măsuri pentru a îmbunătății calitatea aerului
“Putem câștiga lupta împotriva poluării aerului și reducerea numărului de persoane care suferă de boli respiratorii şi boli de inimă, precum şi de cancer pulmonar”, a declarat Dr. Maria Neira, directorul OMS pentru Sănătate Publică, de mediu și factorii determinanţi sociale de sănătate.
“Politici și strategii eficiente sunt bine înțelese, dar au nevoie să fie puse în aplicare la nivel suficient. Orașe cum ar fi Copenhaga și Bogota, de exemplu, s-au îmbunătăţit calitatea aerului prin promovarea “transport activ” și prioritizarea rețele dedicate de transport public urban, mersul pe jos și cu bicicleta. “
Nu putem cumpăra aer curat într-o sticlă
“Noi nu putem cumpăra aer curat într-o sticlă, dar orașele pot adopta măsuri care vor curăța aerul și vor salva viețile oamenilor”, a declarat Dr. Carlos Dora, Coordonator, Intervenţii pentru un mediu sănătos, Departamentul OMS de Sănătate Publică, de mediu și sociale determinanți ai sănătății.
sursa: OMS