Cancer (denumirea stiintifica: neoplasm malign) este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolata a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte tesuturi din organism, fie prin crestere directa in tesuturi adiacente (invazie) sau prin migratia celulelor spre locuri mai indepartate in organism (metastaza).
Diviziunea si inmultirea necontrolata a celulelor este declansata de anomalii ale ADN-ului celulelor canceroase. Aceste anomalii apar ca o consecinta a integrarii unor virusuri in genomul celular sau a mutatiilor genelor care controleaza inmultirea acestor celule. Una sau, frecvent, mai multe astfel de mutatii pot duce la diviziunea si inmultirea necontrolata a celulelor, in unele cazuri cu formarea unei tumori maligne.
Tumorile maligne sunt acele tumori care au capacitatea de a invada alte tesuturi, fie din vecinatate (prin invazie tumorala), fie la distanta (prin metastaze tumorale).
Cuprins:
Cancer – simptome
Simptomele de cancer depind de tesutul afectat sau de localizarea tumorii primare si de marimea acesteia, de stadiul bolii si de prezenta sau absenta metastazelor, dar exista si unele simptome sugestive pentru cancer, indiferent de localizare.
Cancer – cauze
Marea majoritate din cazurile de cancer (90-95% din cazuri), sunt cauzate de factori de mediu.
5-10% sunt din cauze genetice mostenite.
Cauzele de mediu inseamna orice cauza care nu este mostenita genetic, cum ar fi stilul de viata, factorii de comportament si poluare.
Cele mai comune cauze de cancer de mediu includ tutunul (25-30%), dieta si obezitatea (30-35%), infectii (15-20%), radiatii (ionizante atat si non-ionizante, de pana la 10%), stres , lipsa de activitate fizica si factori poluanti din mediu.
Este aproape imposibil de a dovedi ceea ce a provocat un cancer la om, pentru ca cele mai multe tipuri de cancer au mai multe cauze posibile.
Cancerul nu este, in general, o boala transmisibila.
Tipuri de cancer
- Cancer la piele
- Cancer la ficat
- Cancer pulmonar
- Cancer la san
- Cancer la prostata
- Cancer la testicule
- Cancer la colon
- Cancer de colecist
- Cancer la stomac
- Cancerul esofagian
- Cancer la rinichi
- Cancer la tiroida (cancer tiroidian)
- Cancer cervical
- Cancer osos
- Cancer de col uterin
- Cancerul labial
- Leucemie
- Sarcomul
Cancer – tratament
Tratamentul profilactic
Profilaxia primara in cancer vizeaza cauza bolii, atunci cand aceasta este cunoscuta, si eliminarea factorilor de risc.
Unele cancere sunt provocate de virusuri oncogene, si ar putea fi prevenite prin vaccinare impotriva virusului respectiv. Este cazul carcinomului hepatocelular, aparut pe fondul infectiei cronice cu virusul hepatitei B si al cancerului de col uterin, care s-a dovedit ca apare numai in prezenta infectiei cronice cu tipurile oncogene de papilomavirus uman (HPV). Vaccinul impotriva hepatitei B a intrat in uz la inceputul anilor 1980, fiind introdus in Programul National de Imunizare din Romania in 1995. In ceea ce priveste HPV, exista vaccinuri impotriva a 2 din tipurile oncogene de papilomavirus (16 si 18), responsabile de majoritatea cancerelor de col uterin (aprox. 70%). S-a dovedit ca vaccinarea inainte ca organismul sa vina in contact cu aceste tipuri de virus (adica inainte de inceputul vietii sexuale) impiedica infectia ulterioara si previne aparitia leziunilor precanceroase produse de aceste tipuri virale la nivelul colului uterin. Pe termen lung, se estimeaza ca vaccinarea sistematica a fetelor va duce la o scadere importanta a incidentei cancerului de col uterin, prin eliminarea cazurilor datorate acestor 2 tipuri virale cancerigene. Totusi, deoarece vaccinul nu confera protectie fata de toate tulpinile virale oncogene, este necesar ca si femeile vaccinate sa efectueze screening-ul periodic pentru depistarea precoce a cancerului de col. In Romania, vaccinurile impotriva HPV sunt disponibile pentru vaccinare optionala din anul 2007, iar vaccinarea gratuita impotriva HPV, finantata din Programul National de Oncologie, a fost introdusa in campanii scolare in toamna anului 2008 si s-a efectuat la fetele de 9-10 ani, in clasa a IV-a, numai cu acordul scris al parintilor sau tutorilor. Ulterior, grupa de varsta vizata a fost cea de 12-14 ani (clasa a VI-a si a VII-a), cu posibilitatea de vaccinare gratuita si a femeilor in varsta de pana la 24 de ani, la indicatia medicului ginecolog.
Multe forme de cancer sunt asociate cu factori de mediu si pot fi prevenite. Dintre factorii de risc pentru aparitia cancerului, care ar putea fi evitati, fac parte radiatiile ionizante (prin exces de proceduri de radiodiagnostic sau radioterapie), fumatul, diverse substante chimice sau medicamente implicate in carcinogeneza.
Profilaxia secundara vizeaza depistarea bolii prin metode de screening in stadiile incipiente, precanceroase, care sunt curabile prin tratament specific. Metoda de screening depinde de tipul de cancer vizat. De exemplu screeningul pentru cancerul pulmonar se realizeaza prin efectuarea anuala a examenului radiologic pulmonar. Metoda de screening pentru cancerul de col uterin este examenul citologic Babes-Papanicolau, care in mod ideal ar trebui efectuat la toate femeile active sexual de 2 ori pe an sau macar anual. Pentru cancerul de san, pe langa autopalpare sau palparea sistematica a sanului cu ocazia oricarui consult medical, exista screeningul prin mamografie.
Tratamentul curativ
Exista 3 posibilitati de tratament curativ al unui cancer: cura chirurgicala, chimioterapie si radioterapie. Fiecare din aceste metode poate fi aplicata singura sau, de regula, in diverse combinatii cu celelalte.
Cura chirurgicala vizeaza indepartarea tumorii maligne si a tesuturilor invadate tumoral. Chimioterapia si radioterapia vizeaza distrugerea celulelor canceroase, atat din tumora primara, cat si de la nivelul metastazelor.
Tratamentul paliativ
Cancerele depistate in stadii avansate nu sunt curabile. In aceste situatii se aplica tratamente paliative, cu scopul de a controla simptomele suparatoare si a ameliora calitatea vietii pacientilor aflati in stadii avansate de boala. Cel mai cunoscut simptom al cancerului care beneficiaza de tratament paliativ este durerea canceroasa. Un alt exemplu este icterul mecanic prin compresie tumorala din cadrul neoplasmului de cap de pancreas, care beneficiaza de tratament paliativ chirurgical.
3 Comments
Pingback: Retete sanatoase – supa crema de broccoli • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Primul parizer bio, fara aditivi, a fost inventat de patru romani • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: 1 din 3 persoane cu psoriazis se gandeste la suicid • VoxMedical | Viata si sanatate