Cancerul genito-mamar si bolile congenitale perinatale vor putea fi descoperite mai repede si prevenite, la Timisoara, gratie unui proiect european, prin care s-a creat un centru de cercetare, la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta.
Activitatile de cercetare se vor desfăşura in 12 laboratoare ale centrului, dotate cu aparatura medicala de ultima generatie. Valoarea proiectului este de peste 11 milioane de lei.
Conf. Dr. Octavian Mazilu, directorul proiectului: “Este pentru prima data cand oferim servicii de rezonanta magnetica nucleara si tot pentru prima data, si as putea spune ca este unul dintre putinele aparate din vestul tarii, o mamografie digitala, cu sistem de stereotaxie, deci un adevarat computer-tomograf de san si desigur ca sistemul de stereotaxie permite punctiile ghidate, a unor zone incerte, punctia fiind dirijata prin calculator si, ca atare, avand o acuratete deosebita in diagnosticul anatomo-patologic a unor stari, a unor entitati anatomo-atologice ale sanului, care sunt mai putin clare. Sigur ca avem si un ecograf performant pentru nou-nascuti si sigur ca toata aceasta aparatura va contribui la diversificarea ofertei medicale, in conditii de calitate, impuse de actul medical.“
In Sectia de Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara au fost achizitionate echipamente ce vor fi folosite pentru depistarea precoce a cancerului genital, iar in Secţia de Obstetrica sunt instalate echipamente medicale pentru diagnosticul clinic si ecografic al afecţiunilor materno-fetale in perioada perinatala.
Dr. Maria-Olimpia Oprea, responsabilul de proiect spune ca “in aceasta cladire vor avea acces pentru consult medical bebelusii si femeile gravide, in a doua parte a sarcinii. Pana acum, bebelusii care trebuiau adusi la control, dupa nastere, erau dusi prin sectiile spitalului, undeva la etajul doi, in maternite. Creandu-se acest spatiu, este mult mai facil accesul la parterul cladirii si fara sa intre in contact cu diversi agenti patogeni care pot exista intr-un spital.In spatial nou creat se pot efectua ecografii performante, control oftalmologic al nou-nascutului. De asemenea, se pot investiga gravidele in a doua jumatate a sarcinii, se pot efectua anumite analize si investigatii. De exemplu inregistrari cardio-topografice, care sunt foarte importante in ultima perioada a sarcinii. Prin acestea se poate detecta o suferinta fetala si se poate salva viata unui bebelus, precum si alte investigatii, ecografii sau analize medicale.”, ne-a declarat Dr. Maria-Olimpia Oprea, responsabilul de proiect.
In Sectiile de Radiologie şi de Obstetrica Ginecologie au fost instalate servere pentru telemedicina, ceea ce va da posibilitatea transmiterii imaginilor RMN la celelalte sectii ale spitalului, aflate la distanta, pentru consult intredisciplinar sau pentru o a doua opinie, cu scurtarea timpului necesar pentru diagnostic si interventia rapida terapeutica. Costurile investigatiilor care vor fi efectuate vor fi accesibile pacientelor, situandu-se intre 30 si 50 de lei.
Prezent la ceremonia de inaugurare, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a apreciat investitiile realizate: “Sunt incantat sa stiu ca pe fonduri europene, iata, avem un nou RMN, care valoreaza un milion de euro, avem un apparat care cost 245 de mii de euro, avem alte aparate, de cate o suta de mii de euro bucata. Acestea sunt realizari exceptionale. Dotarea spitalului este la un alt nivel dupa astfel de achizitii. Nu mai vorbesc despre instalatiile de telemedicina, care si ele modifica nivelul actului medical. Va felicit pentru aceasta reusita si va multumesc pentru implicare. Felicit intreaga echipa, care, de pe o pozitie sau alta, a contribuit la initierea si apoi la implementarea acestui proiect si va doresc mult succes in continuare, asigurandu-va, inca o data, de tot suportul meu”
1 Comment
Pingback: IMPORTANT! Cancerul de san si cel mamar, descoperite mai rapid si cu sanse mai mari de vindecare, la Timisoara – Super Women