Despre carbohidrati s-a studiat si s-a scris mult in literatura de specialitate, exact ca si despre proteine si grasimi. In acest articol vreau sa va prezint conceptele esentiale, pe care mi le-am insusit in urma a ceea ce am studiat si experimentat pana acum, legate de carbohidratii sanatosi si de cei daunatori.
De asemenea, voi evidentia importanta lor in dieta noastra si riscurile la care ne supunem, urmand diete restrictive in acesti macronutrienti.
Intotdeauna cand clasific un aliment drept sanatos sau nesanatos, ma bazez in primul rand pe ce imi sugereaza constiinta. Apoi ma uit cum se hraneau oamenii de-a lungul evolutiei, apoi citesc carti scrise de medici prestigiosi germani, americani, englezi, francezi, australieni, rusi si chinezi, parcurg studii stiintifice si nu in ultimul rand consult cursurile predate la facultate. Parcurgand toate aceste etape, ma ajuta sa urmez un fir rosu si sa-mi formez o opinie, pe care sa o pot impartasi cu voi si cu pacientii mei, avand constiinta impacata ca fac ceva bun.
Carbohidratii sanatosi sunt cei care provin din fructe, legume si alimente integrale
Carbohidratii sanatosi sunt cei care provin din fructe, legume si alimente integrale, care au fost create de natura pentru a ne mentine sanatosi si pentru a ne asigura buna functionare a metabolismului. Organismele noastre s-au adaptat de-a lungul timpului la aceste alimente, spre deosebire de cele rafinate, a caror productie a inceput in urma cu aproximativ 100 de ani.
Undeva intre 50-60% ar trebui sa reprezinte carbohidratii in dieta noastra. Acestia trebuie sa provina din: cereale integrale (secara, grau, ovaz, orz, orez, quinoa, hrisca, mei, amaranth, porumb), leguminoase (fasole, naut, linte, bob), seminte (floarea soarelui, dovleac, chia, susan, canepa, in, pin), nuci (migdale, nuci romanesti si braziliene, pecan, fistic, caju), legume si fructe vorbind astfel genelor noastre in limbajul lor nativ. ADN-ul nostru stie exact ce sa-i “spuna” metabolismului, pentru a folosi aceste alimente intr-un mod cat mai eficient si sanatos. Acesti carbohidrati vin incorporati intr-un pachet de substante sanatoase, precum fibrele, vitaminele, mineralele si fitonutrientii care au rol curativ si ajuta la arderea grasimilor din depozite, incetinind procesul de imbatranire prematura. Acesti nutrienti activeaza si dezactiveaza genele care controleaza greutatea si metabolismul si contribuie la prevenirea fiecarei boli cronice cunoscute in civilizatia moderna.
Carbohidratii nesanatosi
Carbohidratii nesanatosi si rafinati sunt tocmai aceia care in ultimul timp se gasesc tot mai des in dieta omului modern, incetinind metabolismul si care stau la baza aparitiei multor boli, precum diabetul, obezitatea, cancerul, boli inflamatorii, boli autoimune, dar si a oboselii, anxietatii, depresiei. Acestia sunt carbohidratii pe baza de amidon si zahar: faina alba, paine alba , orez alb, paste albe, cartofi, dulciuri, produse de patiserie, snacksuri, chipsuri, sucuri din comert. Acesti carbohidrati vin de obicei „in compania” unor substante de sinteza noi pentru ADN-ul nostru, care sunt adaugate la procesare: conservanti, coloranti, edulcoranti, arome si alte E-uri. In toate aceste alimente false, cantitatea de fibre, vitamine, minerale si fitonutrienti este extrem de redusa sau chiar inexistenta.
Zaharurile prezente in alimentatie sub forma de sine statatoare, asa cum se gasesc in alimentele rafinate, sunt nocive pentru ca patrund rapid in sange, declansand o cascada periculoasa de molecule care provoaca foamea si ingrasarea, in timp ce zaharurile insotite de elemente benefice din alimentele integrale patrund mai lent in sange si stabilizeaza metabolismul.
Atunci cand consumati zahar de orice fel, pancreasul produce un hormon important pentru metabolism, numit insulina. Insulina ajuta zaharul sa patrunda in celule, unde va fi transformat in energie sau stocat sub forma de grasime daca este prea mult, cantitativ. In esenta, acest proces este foarte fin calibrat. Pot aparea probleme atunci cand in alimentatia noastra exista prea mult zahar, mai ales din alimente rafinte, pentru ca nivelul de insulina va creste, provocand, in timp, o rezistenta la insulina, si astfel va fi nevoie de mai multa insulina pentru acelasi efort.
Rezistenta la insulina are cateva implicatii grave pentru sanatate, precum si un impact direct asupra poftei de mancare. Rezistenta la insulina este ca si dependenta de droguri, este nevoie de tot mai mult drog pentru a obtine aceleasi efecte. Atunci cand aveti mai multa insulina in sange, organismul va cere mai mult zahar pentru a stabili echilibrul. Insa de fiecare data cand mancati zahar, nivelul de insulina va creste si mai mult, facandu-va sa mancati si mai mult zahar. Astfel se creeaza un cerc vicios care va genera atat frustrare, cat si bolile mentionate.
Carbohidratii din alimentele integrale ard mai incet, dureaza mai mult pana se transforma in zahar, in organism, asa ca nivelul insulinei ramane relativ constant, in timp. Acest mod de alimentatie este mult mai sanatos si ne mentine metabolismul la cote optime.
Despre dietele de slabire care se bazeaza pe un continut extrem de redus de carbohidrati care provin doar din cateva frunze de salata verde, cateva felii de rosii si castraveti, va spun scurt si la obiect: contribuie printre altele la cresterea riscului de boli cardiovasculare, de cancer, afectiuni ale vaselor de sange, oaselor si rinichilor, constipatie, respiratie urat mirositoare si hemoroizi. Iar dupa reluarea alimentatiei obisnuite, veti lua din nou in greutate.
Poate intr-un articol viitor voi detalia aceasta problema atat de des intalnita.
Recomandarea si dorinta mea fierbinte este, ca si carbohidratii din alimentele vegetale, integrale si neprelucrate sa REdevina o parte substantiala a dietei voastre. Preventia este cea mai la indemana si usoara arma in lupta impotriva bolilor!
Cu respect pentru sanatate,
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/