Fericirea este unul dintre cele mai importante lucruri in viata, dar este, de asemenea una dintre cele mai grele lucruri care pot fi studiate.
Psihiatrul Robert Waldinger este director al Studiului Harvard de Dezvoltare a Adultului, si a efectuat una dintre cele mai lungi si mai complete studii ale vietii de adult efectuate vreodata. Waldinger a descris unele dintre secretele fericirii relevate de studiul in discutie.
Studiul a urmat doua grupe de oameni de 75 de ani, incepand in 1938:
Cercetatorii au realizat studii pe barbati, despre vietile lor (inclusiv calitatea casatoriilor lor, satisfactia la locul de munca, precum si activitati sociale). Studiul s-a efectuat la fiecare doi ani si s-a monitorizat sanatatea fizica (inclusiv raze X la piept, teste de sange, teste de urina, si ecocardiograme) la fiecare cinci ani.
Cercetarile au dezvaluit un lucru important: relatiile bune ne mentin mai fericiti si mai sanatosi
Psihiatrul Robert Waldingera subliniat trei factori cheie despre fericire:
1. Relatii stranse
Barbatii din ambele grupuri de studiu de la Harvard care au raportat ca sunt mai aproape de familia lor, de prietenii, sau comunitate au avut tendinta de a fi mai fericiti si mai sanatosi decat omologii lor mai putin aproape de familie si prieteni. De asemenea, cei care i-au avut aproape pe cei dragi, au avut tendinta de a trai mai mult. Prin comparatie, oamenii care au declarat ca au fost mai singuri, au fost mai putin fericiti. De asemenea, ei au stat mai prost cu sanatatea.
Singuratatea poate sta in calea functionarii mentale normale, care la randul ei, creste riscul de boala si moarte.
2. Calitatea (nu cantitatea) de relatii:
Nu conteaza doar sa fii intr-o relatie cu cineva. Cuplurile casatorite, care au spus ca au avut parte de afectiune scazuta unul pentru celalalt ( “casatoriile conflictuale”) au fost mai putin fericiti decat cei care nu au fost casatoriti deloc, spune studiul de la Harvard.
Cu toate acestea, efectul de calitate al unei relatii pare sa depinda oarecum de varsta. In urma unui studiu din 2015 care a durat 30 de ani, s-a constatat ca este un numar mai mare de relatii in jurul varstei de 20 de ani, dar calitatea relatiilor a avut un efect mai mare, atat social cat si psihologic, atunci cand oamenii au depasit varsta de 30 de ani.
3. Casatorii stabile, de sustinere
O relatie in care exista o conectare sociala stabila nu ajuta numai la sanatatea nostra fizica ci ajuta si la orpirea declinului mental. Oamenii care s-au casatorit fara sa divorteze sau fara a fi despartiti, sau care nu au avut probleme grave, pana la varsta de 50 de ani, au avut rezultate mai bune la testele de memorie, spune studiul.
Si alte cercetari sustin aceasta teorie. Un studiu 2013 in revista PLoS ONE a constatat ca o casatorie stabila, printre alti factori, a fost legata de un risc mai mic de insuficienta renala usoara si dementa.
Toate acestea sugereaza ca relatiile puternice sunt importante pentru sanatatea noastra.
Societatea pune un accent mare pe bogatie si cariera, a spus Waldinger. “Dar dupa acesti 75 de ani, studiul nostru a aratat ca oamenii care au avut o soarta mai buna, au fost cei care au o relatie de calitate cu familia, cu prietenii, cu comunitatea.”