Avand de-a face cu pacienti din ce in ce mai informati si mai pretentiosi, medicii primesc ajutor de la producatorii de aplicatii medicale mobile.
In lumea digitala in care traim, majoritatea actiunilor de documentare pe care le facem sunt prin intermediul telefoanelor inteligente. Asa stau lucrurile si cand este vorba si despre informatia din sanatate. 90% dintre cititorii acestui articol au ajuns la el cautand pe Google: „aplicatii medicale”. Medicii fac si ei exact la fel, doar ca nevoia lor de a accesa rapid continut de calitate obliga la frecventarea unor surse sigure, recunoscute.
Editori mari ofera astazi pe Internet continut profesional medical in ecosistemele propriilor aplicatii medicale. Alaturi de acest continut valoros, informatiile adaugate de medici si validate de curantii comunitatilor medicale, adauga valoare practica textului academic. An de an apar titluri si versiuni noi (aici sunt Cele mai bune aplicatii medicale din 2014), recenzia de mai jos este pentru jumatatea lui 2015.
Categorii de aplicatii medicale
Piata de aplicatii medicale a ajuns la aproape 100,000 de titluri, dar cele care se adreseaza profesionistilor din medicina sunt doar o mica parte. In zona celor de informare/educare medicala distingem 3 mari categorii: Citit digital, Informatie Generala si Retele Sociale Medicale.
-
Citit digital
Ofera sansa de a avea acces la texte medicale pe telefonul mobil. Echivalentul aplicatiilor eBook sau – in cazul celor mai evoluate – Flipboard.
Read. De la QxMD, un mare editor digital de informatie medicala, va permite sa selectati ce texte anume sa va fie descarcate si continutul caror reviste medicale anume sa fie periodic updatat. Puteti vedea si descarca nu numai articole, dar si studii.aplicatii medicale.
NEJM This Week. Articole, imagini si informatii video, toate furnizate de prestigiosul NewEngland Journal of Medicine. Disponibil doar pentru iOS
OMNIO. La granita cu urmatoarea categorie, cea de aplicatii medicale de Informatie Generala, Omnio ofera faimosul Manual Merck. Cu titlul complet „Manualul Merck de Dignoza si Terapie” textul a aparat initial in 1899 si a fost tiparit pana la a 19-a lui editie, in 2011. Pentru noile editii si revizii, Merck a anutat ca pune la dispozitia medicilor doar varianta digitala.
2. Informatie generala
Sunt aplicatii umbrela, cu multiple functionalitati: informatie medicala, dictionar de medicamente (si recunoastere), diverse calculatii si corelari. Data fiind aria, acest tip de aplicatii medicale sunt disponibile si pacientilor care isi doresc sa fie foarte bine informati (pentru ei sunt diponibile si alte aplicatii medicale mobile) Dincolo de Omnio, al carui meniu il vedeti mai sus: Medicamente / Boli / Calculator, foarte cunoscute mai sunt
Epocrates. Aplicatie de referinta in domeniu, atat pentru medici, cat si pentru pacientii foarte dedicati. Aplicatia e gratuita, dar pentru accesarea resurselor profesionale veti plati intre 160 si 180 de lei.
Medscape. La fel de reputata ca si precedenta si cu acelasi model de afacere: gratis varianta de baza, plata pentru acces profesional. Editata de colosul eHealth americam WebMD.
3. Retele sociale medicale
De departe cele mai folositoare, dar si participative solutii de informare. Medicii pun cazuri, cer raspunsuri sau le gasesc studiind cazurile deja existente in aplicatie.
Figure 1. Este corespondentul medical pentru Instagram. O baza imensa de imagini comentate, grupate pe afectiuni sau zone ale corpului.
Doximity. Una dintre cele mai mari retele sociale medicale din lume, cu membri – e drept – majoritatea din Statele Unite. Este exclusiv pentru personalul medical. Daca Figure1 era Instagram, atunci Doximity este un LinkedIn medical, oferind pe langa informatie de profil si acces la piata de recrutare medicala.