Nu puține sunt cazurile în care femeile gravide ajung la un prim control medical în lunile mari de sarcină, atunci când orice posibilă problemă de sănătate – a femeii gravide sau fătului – sunt mult mai greu, dacă nu imposibil de rezolvat. De aceea, medicii specialiști ies în față și ne sfătuiesc să urmăm câteva sfaturi privind controalele prenatale, atât pentru sănătatea fătului, cât și a femeii gravide, viitoare mamă.
Cât de des trebuie să meargă femeile gravide la control: „În primul rând aș vrea să subliniez un lucru deosebit de important, și anume că, în ultimii ani s-a impus un nou concept în ceea ce privește sănătatea reproducerii umane, respectiv calitatea produsului de concepție. Acest concept s-a impus categoric odată cu noile progrese care au apărut în general în medicină și în obstetrică-ginecologică în particular prin introducerea unor metode de investigație cum sunt ecografia, rezonanța magentică, amniocenteza, biopsia de vilozități coriale, fapt care a permis ca fătul să fie tratat ca un pacient în cavitatea uterină. Dacă – vorbesc la condițiile țării noastre, binențeles – în urmă cu 25-30 de ani, starea fătului în uter era dificil de evaluat și numai o serie de malformații severe puteau fi diagnosticate in utero, printr-o serie de metode mai arhaice cum ar fi radiografia de sarcină, actualmente, datorită posibilităților investigațiilor paraclinice, fătul este investigat imediat după momentul concepției și până la naștere”, ne informează conf.univ.dr. Narcis Hrubaru, medic primar șef secție la Clinica Bega a Spitalului Județean Timișoara.
Cât de des trebuie să meargă femeile gravide la control:
”Toate cuplurile care își doresc un copil, își doresc un copil sănătos. Și, în această direcție trebuie depuse toate eforturile la investigațiile posibile pentru a evalua starea de sănătate a fătului, spune conf.univ.dr. Narcis Hrubaru. Această stare de sănătate a fătului, în evaluarea acestei stări de sănătate a fătului însă un rol esențial îl are și femeia gravidă, care trebuie să știe că trebuie să se prezinte în mod periodic la consult, și nu atunci când nu se simte bine, sau când prezintă o acuză. Deci să nu spună – că te trezești cu o gravidă în trimestrul doi sau trei, când vine cu o problemă – că până atunci s-a simțit bine. Nu. Există o anumită ritmicitate a consultației prenatale, care este statutată de foarte mult timp și anume: la o gravidă normală, fără nici un fel de patologie, ritmicitatea consultației prenatale este reprezentată de o consultație lunară în primele șase luni, biluar în lunile a șaptea și a opta și săptămânal în luna a noua. Față de această ritmicitate, categorică în cazul gravidelor cu risc obstetrical crescut, numărul consultațiilor prenatale trebuie să fie mult mai mare și această ritmicitate va fi adaptată în funcție de patologia pe care o prezintă gravida. Categoric că, în cadrul consultației la gravidele cu risc obstetrical crescut și în care riscul este desemnat de o afecțiune preexistentă sau coexistentă sarcinii, consultul interdisciplinar are o valoare inestimabilă. De exemplu, o gravidă cu diabet va fi consultată în echipă, atât de obstetrician, cât și de internistul diabetolog și de medicul nutriționist, o gravidă cardiopată va impune un consult cardiologic pentru a vedea cum se adaptează aparatul cardiovascular la noua condiție fiziologică impusă de evoluția gestațională și așa mai departe, în funcție de patologia pe care o prezintă această femeie gravidă. Deci, la numărul de vizite obligatorii, în cadrul gravidelor cu risc obstetrical crescut, numărul consultațiilor prenatale va trebui suplimentat”.
Cât de des trebuie să meargă femeile gravide la control:
”În ultimele decade, ca să spunem așa, ne confruntăm cu o nouă provocare a obstetricii, și anume vârsta tot mai crescută a gravidei în momentul gestației. Dacă în urmă cu 40, 50, 60 de ani, procrearea obișnuită era la vârsta de 17, 18, 25 de ani, femei care la 30 de ani deja nu aveau un copil erau o excepție, actualmente numărul celor care rămân gravide sub 30 de ani este tot mai mic. Lucru care este într-un fel explicabil prin faptul că durata de școlarizare a crescut, pretențiile socio-economice au crescut, deci fiecare familie dorește să își întemeieze un cămin, să aibă un confort economic pentru a putea oferi copiilor anumite condiții, și abia după aceea se gândesc la reproducere”, precizează conf.univ.dr. Narcis Hrubaru.
Cât de des trebuie să meargă femeile gravide la control:
”Din păcate, vârsta biologică a femeii nu urmărește starea socio-economică. În sensul că vârsta optimă pentru procreare a rămas tot ca acum 1000 de ani, între 18 și 25 de ani. Avansarea în vârstă atrage o serie de consecințe nefavorabile , pe de o parte prin modificarea structurii uterine, care devine fibromatoasă și posibilitatea de adaptare la distensie, impusă de evoluția gestațională este tot mai dificilă, pe de altă parte, prin îmbătrânirea, ca să spunem așa, a ovulelor, care duce la riscul tot mai mare de anomalii cromozomiale de tipul sindrom Down – aceasta este cea mai cunoscută dintre trisomii – și aceasta impune ca în cadrul consultației prenatale să se facă o serie de investigații specifice pentru a evidenția acest risc crescut și pentru a elimina eventualele anomalii cromozomiale care se însoțesc de această îmbătrânire, ca să spunem așa, a vârstei femeii gravide în momentul procreerii”, încheie conf.univ.dr. Narcis Hrubaru, medic primar șef secție la Clinica Bega a Spitalului Județean Timișoara.
DELIA SESCU BARBU