Somnul copiilor este diferit de cel al adulţilor. Toate acestea fac parte din procesul de dezvoltare normală.În mod obişnuit copiii se trezesc din somn în timpul nopţii, ca de altfel şi noi, adulţii. Dar noi ne întoarcem pe partea cealaltă şi reuşim să readormim imediat astfel că, somnul pare să fie continuu pe parcursul nopţii. Nu ne amintim aceste perioade de trezire din somn decât dacă sunt mai lungi de 3 minute.Pentru copii reluarea somnului este mai dificilă. Dacă ei nu reuşesc să lege somnul şi asta se întâmplă noapte de noapte pe o perioadă de luni de zile şi uneori chiar ani pot să apară probleme de sănătate.Una dintre motivele pentru care somnul este vital pentru menţinerea sănătăţii mentale este ca somnul asigura timpul necesar pentru deconectarea minţii de toate grijile şi problemele de peste zi.
Alte beneficii ale somnului:
– Dezvoltă memoria prin conexiunile din creier.
– Arhivează întâmplările şi faptele de fiecare zi.
– Judecă emoţiile legate de memorie.
– Se împacă cu dezamăgirile şi frustrările.
– Devine odihnit şi mai puternic până în dimineaţa următoare.
– Visează că să rescrie sfârşitul poveştilor şi întâmplărilor din ziua precedentă.
– Capăta o perspectivă mai clară despre viaţă.
Somnul de cele mai multe ori este cea mai bună cale de a face faţă situaţiilor în derulare şi ajuta la privirea lucrurilor dintr-o nouă perspectivă, după ce corpul şi mintea au avut parte de odihnă adecvată.
Din cauza aceasta este foarte importantă întreţinerea unei rutine sănătoase şi odihnitoare pentru bebeluşi şi copii.
De cât somn are nevoie un copil?
Deşi fiecare copil este unic, sunt totuşi câteva idei generale despre cât ar trebui să doarmă un copil.
La o săptămână: opt ore de moţăiala peste zi şi opt ore de somn noaptea.
La o lună: şapte ore de somn ziua şi opt şi jumătate noaptea.
La trei luni: cinci ore de somn peste zi, nouă ore noaptea.
La şase luni: patru ore de somn peste zi şi zece ore noaptea.
La un an: două ore de somn peste zi şi 11 ore noaptea.
La doi ani: o oră peste zi şi douăsprezece ore de somn noaptea.
La trei ani: 30 de minute de somn peste zi şi unsprezece ore noaptea.
În mod clar, odată ce copilul necesita mai puţin somn peste zi, perioada orelor de somn de peste noapte care-i sunt necesare vor creşte, până când copilul ajunge la trei ani. Asigurându-te că un copil doarme destul este foarte important, după cum au demonstrat şi studiile efectuate. Un copil de doi ani, care are întreruperi în somn, va dezvolta probleme severe la funcţionarea creierului. Copiii care au fost privaţi de somn vor prezenta simptome ca: iritabilitate, instabilitate emoţională, agresivitate, deficit al atenţiei şi pierderi în funcţionarea memoriei.După cum s-a subliniat mai devreme, somnul este cheia sănătăţii mentale şi fizice atât pentru adulţi cât şi pentru copii, aşadar este foarte importantă stabilirea unei rutine sănătoase în ce priveşte ora de culcare a copilului.
Sursa: Televiziunea Medicala