Din batrani se stie ca atunci cand iarna nu este ger si temperaturile nu coboara sub zero grade Celsius, virusurile sunt mult mai prezente in randul populatiei deoarece acestea nu ingheata. Acesta este inca unul dintre numeroasele mituri contestate de catre medicii specialisti cu dovezi clare.
Potrivit domnului prof. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului pentru Boli Infectioase “Matei Bals”, legenda din popor care spune ca sunt sanse mai mici sa avem parte de o viroza respiratorie cand temperaturile iernii sunt primavaratice este infirmata de faptul ca aceste virusuri rezista pana la o temperatura de minus 80 de grade Celsius, nefiind in niciun caz afectate de o temperatura de minus 30 de grade Celsius.
Nu exista nicio legatura intre temperaturile iernii si raspandirea virusurilor
Faptul ca nu exista nicio legatura intre temperaturile iernii si virusuri este confirmata si de catre presedintele Societatii de Microbiologie din Romania, domnul prof. dr. Alexandru Rafila.
In schimb, adevarata problema a iernilor din ultimii ani este faptul ca se inregistreaza fluctuatii mari de temperatura, acestea slabind sistemul imunitar. Faptul ca exista tot mai des zile consecutive cu diferente de 10 grade Celsius sau chiar mai mult face ca procesul de adaptare al organismului nostru sa fie unul dificil, cei mai afectati fiind copiii, persoanele varstnice si cele cu probleme cardiace.
Organismul copiilor fiind cel mai sensibil, acesta trebuie protejat mult mai bine decat al adultilor. In acest sens, se recomanda ca inaintea sezonului rece sa se suplimenteze alimentatia cu mai multe fructe si legume pentru a se asigura necesarul de vitamine si nutrienti care pot proteja natural organismul.
Medicii pediatrii au constatat ca incidenta virozelor respiratorii este mai mare spre sfarsitul iernii si in zilele cu mari fluctuatii de temperatura, cauza imbolnavirilor fiind mai degraba faptul ca adultii si copiii nu sunt imbracati adecvat temperaturii decat faptului ca virusurile sunt mai prezente in aer din cauza ca nu sunt temperaturi sub zero.
In concluzie, preveniti clasicele raceli specifice iernii pentru multi dintre noi printr-o alimentatie bazata in mare parte pe legume si fructe precum si printr-o imbracaminte potrivita temperaturilor din aer.
1 Comment
Pingback: Cat de mult favorizeata iernile calde raspandirea virusurilor? • VoxMedical | Viata si sanatate