In circa o luna de zile, de cand au devenit functionale serviciile de asistenta psihologica si sociala dezvoltate de catre Fundatia Romanian Angel Appeal, peste 50 de pacienti cu tuberculoza au beneficiat de ele – iata unitatile sanitare unde se acorda si ce sprijin financiar mai prevede proiectul.
Fundatia Romanian Angel Appeal precizeaza: aceste servicii sunt gratuite
Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucuresti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din judetul Arges, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din judetul Neamt si Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea din Baia Mare, judetul Maramures – aici, pacientii cu tuberculoza au parte de servicii de asistenta psihologica si sociala. Serviciile sunt gratuite si sunt furnizate de psihologi si asistenti sociali, anunta Romanian Angel Appeal.
Serviciile de asistenta psihologica si sociala au fost dezvoltate de catre Fundatia Romanian Angel Appeal, din fonduri europene. Fundatia precizeaza: orice pacient cu TB din cele patru spitale poate deveni beneficiar al serviciilor de asistenta psihologica si sociala înfiintate.
Nicoleta Manescu, manager de proiect: ”o nevoie primordiala si care nu este acoperita în Romania este suportul psihologic”
”Tuberculoza este o boala a carei vindecare presupune uneori o perioada îndelungata de internare si tratament cu efecte adverse puternice, greu de suportat. Bolnavii au tendinta de a abandona tratamentul fie pentru ca se simt prea rau, fie pentru ca încep sa se simta mai bine, asadar renunta la medicatia care le creeaza neplaceri. Pe langa calvarul tratamentului, mai apare si stigma sociala legata de tuberculoza, pe care bolnavul o resimte acut. Prin urmare, o nevoie primordiala a persoanei afectate de tuberculoza si care, la momentul actual, nu este acoperita în Romania, este suportul psihologic, pentru ca bolnavul sa nu abandoneze schema de tratament. Pe de alta parte, avand în vedere ca multi dintre cei afectati nu-si cunosc drepturile si nu stiu care sunt modalitatile de a le accesa, bolnavii de tuberculoza au nevoie, în egala masura, de asistenta sociala. Este motivul pentru care am înfiintat aceste servicii gratuite, în patru spitale de pneumoftiziologie din tara”, declara Nicoleta Manescu, manager de proiect la Fundatia Romanian Angel Appeal.
Bani pentru costurile deplasarii la dispensar, suplimente de hrana si cheltuieli cu medicamentele ce combat efectele adverse ale tratamentului pentru tuberculoza
Proiectul prevede si acordarea de consiliere si reorientare profesionala, precum si organizarea de cursuri de calificare/recalificare pentru bolnavii de tuberculoza.
”Ne-am propus ca, pana la finalul proiectului, sa acordam consiliere psiho-sociala, în cadrul celor patru centre din tara, unui numar de 1000 de persoane afectate de tuberculoza si sa sprijinim financiar, pe durata tratamentului, 1.000 de pacienti si membri ai familiilor lor. De asemenea, vrem sa oferim consiliere si orientare privind accesul pe piata muncii pentru 500 de persoane afectate de tuberculoza, iar pentru 150 de pacienti sa oferim cursuri de calificare/recalificare, dar si subventii pentru perioada participarii la cursuri”, a adaugat Nicoleta Manescu.
Incepand cu luna septembrie a acestui an, primii 50 de pacienti cu tuberculoza vor primi sprijin social financiar pe durata tratamentului, în valoare de 100 lei pe luna. Suma ar trebui sa acopere costurile deplasarii la dispensar pentru tratamentul pentru tuberculoza, costuri pentru suplimente de hrana si cheltuieli cu medicamentele pentru combaterea efectelor adverse ale tratamentului, medicamente care nu sunt compensate 100% de la stat.