În mod firesc, un cuplu care se confruntă cu infertilitatea se gândește în primul rând la cauze de natură medicală, din sfera aparatului genital, pentru care sarcina nu poate fi obținută în ciuda… eforturilor depuse. Și, într-adevăr, cele mai multe dintre ele sunt din exact această zonă. Dar oricât de fantezist ar părea, nu sunt acestea întotdeauna singurele cauze de infertilitate, existând și unele de-a dreptul nebănuite. Dar totuși cât se poate de reale. Stresul, fumatul, o greutate corporală prea mare sau, dimpotrivă, prea mică, reprezintă și ele „piedici” deloc de ignorat în instalarea unei sarcini.
Stresul poate provoca infertilitate
Oamenii de știință au adus dovezi noi, de netăgăduit, că stresul afectează fertilitatea. Un studiu recent a descoperit că femeile cu un nivel ridicat de alfa-amilază, o enzimă care se corelează cu stresul, întâmpină greutăți în a rămâne însărcinate. Probele de salivă prelevate de la 274 de femei pe parcursul a șase cicluri menstruale (sau până când au rămas însărcinate) au relevat faptul că cele cu concentrații enzimatice mai mari aveau cu 12% mai puține șanse de a concepe decât cele cu niveluri mai scăzute. Partea și mai proastă este că fenomenul se hrănește de la sine. O femeie care suferă deja de stres, va fi și mai stresată (nu este exclusă evoluția până la anxietate și depresie) pe măsură ce trece timpul și nu se instalează sarcina. La fel și dacă tratamentul pentru infertilitate nu are rezultatul așteptat.
Fumatul poate influenta infertilitatea
Fumatul poate duce la probleme de fertilitate atât la bărbați, cât și la femei. Disfuncția erectilă și complicațiile sarcinii sunt, de asemenea, mai crescute la fumători. În cazul femeilor, nicotina, monoxidul de carbon și toate celelalte substanțe toxice din țigară diminuează rezerva ovariană și producția de ovocite. La fumătorii de sex masculin este afectată calitatea și motilitatea spermatozoizilor, ceea ce diminuează capacitatea de a fertiliza ovocitele. Aceleași probleme le creează și consumul de alcool.
Greutate corporală mare
Majoritatea oamenilor știu că a fi supraponderal sau obez crește riscul unor probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă și diabet. Mulți nu știu că acest lucru reduce și fertilitatea, dar și șansa de a avea un copil sănătos. Un indice de masă corporală mare provoacă dezechilibre hormonale și probleme în ceea ce privește ovulația (eliberarea unui ovul din ovare). Obezitatea mai este asociată și cu sindromul ovarului polichistic, o cauză comună a fertilității scăzute sau a infertilității.
Pentru bărbați, atingerea unei greutăți sănătoase poate îmbunătăți șansele de a concepe prin îmbunătățirea calității spermei.
Greutate corporală mică
Și în acest caz tot despre dezechilibre hormonale care afectează ovulația este vorba, respectiv de inhibarea acesteia. Cine crede că a fi subpoderal este mai puțin grav decât a fi supraponderal, greșește. Cel puțin în privința fertilității, este o piedică la fel de mare. La o femeie subponderală poate dura mai mult de un an pentru a rămâne însărcinată, și numai dacă reușește, cu ajutorul unui dietetician, să ia în greutate până la atingerea nivelului sănătos al acesteia. În situațiile în care o greutate corporală mică este consecința unor tulburări alimentare precum bulimia sau anorexia, este necesară și intervenția psihoterapeutului.
Știai că…
… și sedentarismul poate fi incriminat ca și cauză de infertilitate? Practic el este veriga unui lanț: lipsa exercițiului fizic favorizează creșterea în greutate, iar obezitatea crește riscul de infertilitate ca urmare a problemelor de ovulație.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
2 Comments
Pingback: Cauze nebănuite de infertilitate explicate medical • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: ZIFT si GIFT, soluții pentru infertilitate feminină • VoxMedical | Viata si sanatate