Vară. Cald. Soare. Bronzat…sau nu? Stai întins pe plajă în speranța dobândirii unui ten de culoarea aurului, dar în schimb pleci asemenea unui homar care a fost lăsat să fiarbă prea mult. În ciuda tuturor avertismentelor cu privire la arsurile solare, mulți dintre noi ne expunem excesiv pielea la razele arzătoare ale soarelui de vară.
Mai mult de o treime dintre adulți și aproape 70% dintre copii admit că au avut arsuri solare în ultimul an. Iată ce trebuie să cunoști despre cum să-ți păstrezi pielea sănătoasă în timpul verii și cum să găsești un remediu pentru arsurile solare dacă ai stat prea mult la bronzat.
Care sunt cauzele arsurilor solare?
Simplu. Dacă îți expui pielea la razele soarelui pentru o perioadă mai lungă perioadă de timp, în cele din urmă ea se ”arde”, devenind roșie și iritată.
Sub piele, lucrurile devin mai complicate. Soarele ”emite” 3 tipuri de raze ultraviolete: UV-A, UV-B și UV-C. Ultimul tip (C) nu ajunge la suprafața Pământului, dar primele două (A și B) ajung să treacă chiar și de suprafața pielii, putând modifica structura ADN-ului, îmbătrânind astfel prematur pielea sau chiar contribuind la apariția cancerelor de piele, inclusiv a melanomului malign.
Viteza producerii arsurii solare depinde de ten, intensitatea soarelui și durata expunerii. Așadar, o blondă cu ochi albaștrii bronzându-se în Rio de Janeiro se va ”înroși” mult mai repede decât o brunetă cu ten măsliniu care stă la bronzat sub soarele New York-ului.
Care sunt semnele specifice unei arsuri solare?
Semnul principal este eritemul (înroșirea pielii) și durerea locală. Dacă arsura este severă, se poate produce un edem (umflătură) sau formarea de vezicule cu lichid (blistere). De asemenea, pot apărea simptome asemănătoare cu ale unei gripe (febră, frisoane, greață, dureri de cap și fatigabilitate). După câteva zile, pielea începe să se ”decojească” și să te mănânce (prurit).
Ce remedii poți folosi pentru aceste arsuri?
– Comprese reci
– Creme sau geluri cu mentol, camfor sau aloe
– Anti-inflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen etc)
– Hidratare suficientă
– Evitarea expunerii la soare
Cum poți preveni arsurile solare?
– Uită-te la ceas! Între orele 10 și 16, razele soarelui sunt cel mai puternice!
– Îmbracă-te corespunzător! Nu uita acasă pălăria și ochelarii de soare!
– Hrănește-te corespunzător! Citește un articol interesant despre alimentele care te protejează de soare!
– Folosește creme protectoare! Aplică aceste creme (cu factor de protecție cel puțin 30) cu 30 de minute înainte să ieși din casă și repetă operația la cel mult 2 ore în timpul expunerii!
Autor: Balaban Ovidiu
Surse: WebMD.com; SemneleTimpului.ro;