Se vorbește că morcovii sunt buni pentru îmbunătăţirea vederii. Un studiu recent, realizat de cercetătorii americani, plusează pentru aceste legume: specialiștii susțin că morcovii ar ajuta la calitatea spermei, iar bărbaţii care îi consumă ar fi mai fertili. Morcovii nu sunt singurele produse din grădină care au un efect nebănuit asupra spermatozoizilor. În schimb, calitatea spermei scade în cazul unei diete bazate pe grăsimi saturate.
La studiul realizat de cercetători de la Universitatea Harvard și citat de presa britanică au participat 200 de bărbați, care au consumat diferite legume și fructe, pentru a se studia efectul lor asupra calității spermei. Morcovii, bogați în antioxidanți, cu efect benefic asupra sănătății, au devenit vedete, iar calitatea spermei s-a îmbunătățit cu câteva procente. Alături de morcovi, s-au remarcat cartofii dulci și pepenele galben. Roșiile au dus la scăderea numărului spermatozoizilor cu anomalii în ceea ce priveşte forma.
Analizând calitatea spermei, în corelație cu dieta, s-a stabilit că grăsimile, este vorba despre cele saturate, conduc la o calitate mai scăzută a materialului seminal. În schimb, acizii grași Omega 3, cei atât de promovați pentru o inimă sănătoasă, par avea un efect favorabil pentru calitatea spermei.
Indiferent dacă omul de rând pune bază sau nu pe aceste studii referitoare la calitatea spermei, un lucru este cert: legumele și fructele din dietă nu pot avea decât un efect favorabil asupra organismului.