Se așteaptă ca Parlamentul Indoneziei să adopte luna aceasta un nou cod penal care ar incrimina sexul în afara căsătoriei și ar scoate în afara legii insultele împotriva președintelui sau a instituțiilor statului, stârnind alarmare din partea militanților pentru drepturile omului.
Ministrul adjunct al justiției, Edward Omar Sharif Hiariej, a declarat într-un interviu pentru Reuters că noul cod penal ar trebui să fie adoptat pe 15 decembrie.
„Suntem mândri că avem un cod penal care este în conformitate cu valorile indoneziene”, a spus el.
Bambang Wuryanto, un parlamentar implicat în proiect, a declarat că noul cod ar putea fi adoptat încă de săptămâna viitoare.
Dacă ar fi adoptat, codul s-ar aplica cetățenilor indonezieni și vizitatorilor străini și ar introduce schimbări radicale care afectează o gamă largă de libertăți civile.
Sexul în afara căsătoriei, în conformitate cu codul, ar putea fi raportat doar de părți limitate, cum ar fi rudele apropiate, ar putea duce la până la un an de închisoare, în timp ce cuplurilor necăsătorite le-ar fi interzis să trăiască împreună.
Activiștii societății civile au spus că acest lucru ar lăsa cuplurile de același sex, care nu au dreptul de a se căsători, expuși unui risc suplimentar de urmărire penală. „Acest lucru este periculos nu numai din cauza amenințării cu pedeapsa, dar poate [da] legitimitate comunității de justiție”, a declarat Muhamad Isnur, președintele Fundației de Asistență Legală Indoneziană.
Insultarea președintelui, care conform codului putea fi raportată doar de președinte, ar dura maximum trei ani. Insultarea instituțiilor statului și exprimarea oricăror opinii contrare ideologiei de stat a Indoneziei ar fi, de asemenea, interzise.
Avortul ar rămâne ilegal, cu excepția cazurilor de viol, potrivit ultimului proiect văzut de Reuters, care a fost datat 24 noiembrie.
În timp ce proiectul are sprijinul unor grupuri islamice, alții se tem că ar fi dezastruos pentru libertățile democratice și civile. Nurina Savitri, manager de campanie la Amnesty International Indonesia, a spus că există zeci de articole care ar putea fi folosite pentru a înăbuși disidența.
„Există cel puțin 88 de articole care conțin prevederi ample care ar putea fi folosite greșit și interpretate greșit atât de autorități, cât și de public pentru a-i incrimina pe cei care își exprimă opiniile în mod pașnic sau își exercită dreptul la întrunire și asociere pașnică”, a spus ea.
Savitri și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o prevedere care ar incrimina „demonstrațiile publice nesancționate” care provoacă tulburări publice, despre care a spus că ar putea fi folosită pentru a restricționa întrunirile pașnice.
Proiectul de lege menține, de asemenea, închisoarea ca pedeapsă pentru defăimare și crește pedeapsa cu închisoarea pentru cei găsiți vinovați de defăimarea funcționarilor publici, a spus Savitri.
Se teme că un articol larg din cod care se referă la „legi vii” ar putea fi folosit pentru a recunoaște sute de reglementări care există la nivel local și care sunt discriminatorii împotriva femeilor, minorităților religioase și persoanelor LGBTQ+.
Un proiect anterior al codului urma să fie adoptat în 2019, dar procesul a fost amânat după ce zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în proteste la nivel național.
De atunci au fost aduse modificări proiectului de cod, a spus Isnur, dar există încă multe preocupări cu privire la articolele pe care le conține. „Desigur, aceste articole problematice pot amenința serios democrația în viitor”, a spus Isnur.
Experții în afaceri au spus că revizuirea ar putea afecta imaginea țării ca destinație turistică și ar submina investițiile.
Proiectul de lege a fost elaborat de zeci de ani și are scopul de a înlocui actualul cod penal, care datează din perioada colonială olandeză.
Ministrul adjunct al justiției a respins temerile că codul ar submina drepturile democratice și a declarat pentru Reuters că versiunea finală a proiectului va asigura că legile regionale vor adera la legislația națională.
1 Comment
Pingback: Ce tara va pedepsi cu inchisoarea sexul in afara casniciei • VoxMedical | Viata si sanatate