Ceaiul de hibiscus poate concura cu medicamentele de hipertensiune cand vine vorba de scaderea tensiunii arteriale. Mai mult, ceaiul de hibiscus nu are efectele secundare ale acestora, cum ar fi slabiciunea fizica, impotenta, deteriorarea ficatului si multe altele.
Ceaiul de hibiscus este folosit de multi ani pentru a trata tensiunea arteriala
In medicina populara hibiscus a fost folosit de-a lungul timpului pentru tratarea tensiunii marite, a bolilor hepatice si a febrei. Prima confirmare stiintifica a beneficiilor ceaiului a fost facuta in 1996, cand niste cercetatori nigerieni au demonstrat ca florile de hibiscus reduc cu succes tensiunea la animale de laborator.
Ulterior, in 2008, cercetatorii din Iran au demonstrat aceleasi beneficii pe oameni.
Un alt studiu publicat in 2010 a aratat ca antocianinele si alti antioxidanti prezenti in ceaiul de hibiscus lucreaza impreuna pentru a proteja vasele de sange de deteriorare si pentru a le impiedica sa se ingusteze.
Se recomanda un consum de trei cesti de ceai pe zi, pentru efecte optime
Are proprietati diuretice, dilata arterele si se pare ca actioneaza ca o angiotensina naturala – convertind inhibitorul de enzime (ACE), ceea ce inseamna ca reduce eliberarea de hormoni care contracta vasele de sange.
Cum actioneaza ceaiul de hibiscus asupra tensiunii arteriale?
Ceaiul de hibiscus are exact efectul medicamentelor din gama Lisinopril si Hidroclorotiazida, insa la un nivel mai moderat si fara niciun efect secundar.
In plus, ceaiul de hibiscus intareste functia imunitara si furnizeaza antioxidanti pretiosi.
Reteta pentru ceaiul de hibiscus
Iata o reteta simpla pentru un ceai delicios si revigorant.
Ingrediente:
- 3 cani de apa
- 3 linguri de flori de hibiscus uscate sau 4-5 linguri flori de hibiscus proaspete
- 1 betisor de scortisoara
- 1 lingura miere
- sucul de la 1 portocala
Mod de preparare:
Se fierbe apa. Se adauga scortisoara si florile de hibiscus. Se lasa la infuzat 15-20 minute. (durata minima pentru a fi eficient este de minim 6-10 minute). Se strecoara ceaiul. Se adauga mierea si sucul de portocala.
Pofta buna!
Atentie!
Ceaiul de hibiscus este foarte util pentru a scadea tensiunea, insa este si foarte acid, de aceea este atat de acru.
De altfel, ori de cate ori consumi ceai (de citrice, verde, negru, de plante), e bine sa-ti clatesti gura cu apa pentru a inlatura acidul ramas pe dinti.