De multe ori, lumea cumpara ceaiul la plic din comert, unerori din comodidate, alteori datorita pretului scazut al acestuia. Este ceaiul la plic sanatos sau nu?
Ceaiul la plic nu contine frunze de ceai, ci praf din resturi de ceai, aromatizat si colorat obligatoriu cu zeci de substante chimice.
Producatorii de ceai pun, in locul frunzelor autentice maruntite de Camellia sinensis (planta ceaiului), o pulbere zdrobita din resturi de ceai, acele deseuri care raman adesea nefolosite la uzinele producatoare de ceaiuri.
In unele pliculete de ceai se gaseste nu doar praf, colb de ceai, dar si resturi de iarba, rumegus etc
De multe ori, ceaiul la plic se recomercializeaza
Ceaiul avand termenul expirat isi pierde proprietatile sale antioxidante si ar putea contine aflatoxina – o substanta chimica eliberata de catre ciupercile microscopice, toxica pentru organismul uman. Chiar daca ceaiul are o perioada de valabilitate de 3 ani, nu se cunoaste intotdeauna momentul recoltarii acestuia.
Data prezentata pe eticheta produsului indica doar momentul ambalarii, nu si faptul ca frunzele de ceai ar fi putut sa stea depozitate pana la zece ani in incaperi umede, lipsite de aerisire.
Cum putem sti daca ceaiul este proaspat?
Un pret mai inalt al produsului nu indica neaparat ca ceaiul corespunde normelor potrivite pentru consum. Unii experti sustin ca ceaiul este proaspat daca la infuzare apare deasupra lichidului o cantitate mica de spuma. Daca aceasta nu se formeaza, este posibil ca frunzele de ceai sa fie recoltate in urma cu mai mult de doi ani. Ceaiul cu termenul de valabilitate depasit lasa, de asemenea, pe peretii ceainicului o pelicula intunecata.
Ceaiul de calitate nu coloreaza apa instantaneu
Se pare ca pentru producatorii evazionisti este profitabil sa cumpere pulbere din resturi de ceai, sa o ,,imbogateasca’’ cu substante colorante si arome sintetice, ca mai apoi aceasta sa poata fi vanduta la pliculete drept ceai de calitate superioara.
Te-ai intrebat vreodata din ce motiv ceaiul la pliculet coloreaza atat de rapid apa? Pe eticheta produsului nu vei gasi mentionat niciodata ca acesta contine compusi chimici coloranti.
Cum poti descoperi daca ceaiul contine substante colorante?
Este simplu – baga pliculetul de ceai in apa rece, daca apa se coloreaza instantaneu ori la fundul canii se aduna noroi, atunci substanta chimica coloranta si-a facut bine efectul.
Daca in ceaiul veritabil infuzat se pune o bucata de lamaie, acesta isi schimba rapid culoarea, in timp ce colorantul chimic nu sufera nicio modificare.
Mai multe studii au stabilit ca aromele chimice sintetice contin substante toxice cancerigene, afecteaza functia ficatului, deregleaza metabolismul, echilibrul hormonal, predispun catre obezitate, erodeaza smaltul dentar etc. Ingerate cu regularitate, acestea cumuleaza in organism, cauzand prejudicii sanatatii.
Ce substante chimice se gasesc in ceai?
Cele mai multe marci de ceai sunt ambalate in hartie de filtru, mai putin de nylon. Aceasta este fabricata din celuloza si bumbac, insa, pentru a conferi celulozei stabilitate mecanica si chimica, hartia este impregnata cu rasini sintetice speciale dizolvate in alcool sau acetona.