Ceaiul verde provine din China si este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sanatate. Fiind un real ajutor pentru pierderea in greutate, ca de altfel si pentru vindecarea de cancer pancreatic, ceaiul verde a evoluat intr-o bautura medicament care sa satisfaca o multitudine de boli. Realitatea este ca exista beneficii surprinzatoare pentru a beneficia de aceasta bautura magica.
Aici va prezentam cateva din beneficiile pentru sanatate a unei cesti de ceai verde:
Ceaiul verde combate alergiile
Ceaiul verde poate fi foarte util in sezonul de alergie. Consumul de ceai verde contine compusi anti alergeni; un compus specific, galat epigallocatechin (EGCG), pare a fi cel mai puternic.
Un 2007 studiu publicat in revista Cytotechnology a gasit polifenolul din ceaiul verde poate reduce alergii la polen. Aceasta este prima data cand o forma metilic de EGCG poate bloca receptorul IgE – receptorul cheie implicate intr-un raspuns alergic.
Ceaiul verde stimuleaza vederea
Morcovii au fost mult timp asociat ca un aliment care promoveaza o vedere buna, dar stiinta sugereaza ca ceaiul verde este mult mai bun. Antioxidantii care se gasesc in ceaiul verde poate penetra efectiv tesuturile ochilor si produc activitatea antioxidanta. Catechinele, un antioxidant din ceaiul verde, sunt susceptibile de a fi absorbita in tesuturile ochiului.
Un 2001 studiu publicat in revista Experimental Eye Research a constatat ca ceaiul verde poate preveni de fapt, orbirea induse de cataracta. Cercetatorii au vazut diferite parti ale ochiului a absorbit cantitati variabile de catechine, cu cea mai mare concentratie de acest antioxidant gasit in retina de sobolani de laborator hranite extract de ceai verde.
Aceste constatari sugereaza faptul ca consumul de ceai verde ar putea servi drept o masura de protectie atunci cand vine vorba de vedere, dar efectele sale nu au fost inca confirmate la om.
Ceaiul verde scade colesterolul
Accesul la produsele alimentare grase pune sanatatea in pericol provocand complicatii legate de inima, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol. Inlocuirea unor gustari nesanatoase cu un ceai verde ar putea ajuta la mentinerea nivelului de colesterol bun.
Un 2011 studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca consumul de ceai verde a redus semnificativ colesterolul seric si LDL colesterolul total, la peste 14 studii randomizate controlate de peste 1100 de participanti. In general, consumul de ceai verde a dus la reduceri semnificative ale colesterolului total – 7.2mg / dL, si medie lipoproteine cu densitate joasa (LDL) (2,19 mg / dl). Cercetarile sugereaza sa se bea cinci cani de ceai verde pe zi pentru a furniza cea mai mare reducere a colesterolului.
Ceaiul verde promoveaza gingii sanatoase si dinti
Consumul de ceai a avut o reputatie proasta pentru efectul sau colorarea dintilor. Fierbinte, bautura contine acid tanic, care este ceea ce da culoarea ceaiului. Cu toate acestea, consumul de ceai verde poate fi de fapt benefic, atunci cand vine vorba de sanatatea ta orala.
Un 2009 studiu publicat in Jurnalul de Parodontologie a constatat consumul de ceai verde a fost invers corelat cu boala parodontala. Ceaiul verde, baut regulat, reduce simptomele de boala parodontala, probabil datorita prezentei de catechine. Catechine reduce inflamatia in organism, si, prin urmare, interfereaza cu raspunsul inflamator al organismului la bacterii parodontale. Capacitatea sa de a controla bacteriile si reduce aciditatea salivei si a placii dentare face util pentru prevenirea cariilor si a altor indicatori de sanatate orala deficitara.
Ceaiul verde previne cancerul oral
Ceaiul verde a fost cunoscut pentru a preveni cancerul pancreatic, iar cel mai recent a cancerului oral. Cel mai puternic antioxidant sau, EGCG, este capabil de a ajuta la distrugerea celulelor canceroase prin distrugerea mitocondriilor, si pot deveni chiar o posibila alternativa la chimioterapie debilitante.
Ceaiul verde ca si protectie UV
Este posibil sa doriti sa adaugati un pachet de ceai verde in plus fata de protectie solara si de ochelarii de soare atunci cand vizitati plaja. Catechine din ceaiul verde poate face de fapt pielea mai rezistenta la efectele razelor UV si a imbatranirii pielii, prin urmare, prematura. Ceaiul verde pot duce, de asemenea, la reducerea inrosirii pielii dupa expunerea la UV.
Un 2013 studiu publicat in British Journal of Nutrition a constatat ca o doza relativ scazuta (540 mg) de catechine de ceai verde in fiecare zi, impreuna cu 50 de mg de vitamina C timp de 12 saptamani, sau doua cesti de ceai verde poate reduce considerabil efectul radiatiilor UV pe piele. Cand expunerea la ultraviolete produsce inflamatie, suplimentarea de ceai verde reduce inflamatia.