O sansa pentru copiii cu dizabilitati! Joi, 27 noiembrie, Fundatia de Abilitare ”Speranta” din Timisoara inaugureaza Centrul de Interventie Timpurie ”Un bun inceput” – vezi ce servicii vor fi oferite!
Centrul de Interventie Timpurie functioneaza in cadrul proiectului ”Un bun inceput”, initiat de Fundatia de Abilitare ”Speranta” si realizat in parteneriat cu Organizatia Salvati Copiii – Filiala Timisoara. Proiectul este finantat cu peste 220.000 de euro si are ca scop este prevenirea si reducerea riscului de excluziune sociala si educationala pentru copiii cu dizabilitati sau cu risc de aparitie a unei dizabilitati si pentru familiile acestora, prin crearea unui serviciu complex de interventie timpurie la Timisoara.
In Romania nu exista un cadru legislativ sau un program national coerent, bine stabilit, de asistare in interventie timpurie pentru copiii nascuti cu risc si familiile acestora, sustine Letitia Baba, manager de proiect si director al Centrului de Interventie Timpurie ”Un bun inceput”. ”La nivelul judetului Timis nu exista servicii publice sau private specializate in interventia timpurie, multidisciplinara, unitara pentru copilul mic (0-4 ani) care prezinta indici de risc in a inregistra tulburari la nivelul dezvoltarii functiilor fizice, psihice sau psihologice. Interventia in aceste cazuri este insuficienta, se bazeaza pe o abordare strict medicala si se intervine in special in cazuri de criza. Lipsa unor servicii integrate pentru interventia timpurie face ca aceste cazuri sa se agraveze in timp, sau ca perioada de abilitare/recuperare sa se prelungeasca si sa consume multe resurse umane si materiale”, a declarat Letitia Baba.
Centrul de Interventie Timpurie isi propune sa ofere un serviciu multidisciplinar complex de interventie timpurie adresat copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 4 ani, cu intarzieri in dezvoltare sau cu risc crescut de aparitie a unei dizabilitati, dar si familiilor acestora, avand ca tinta finala incluziunea lor sociala si educationala.
Printre serviciile oferite de Centrul de Interventie Timpurie se numara:
– Cabinet psihologic: evaluare psihologica si diagnoza pentru copii si adolescenti, folosind probe si teste standardizate, validate si etalonate pe populatie romaneasca;interventie specifica pentru dezvoltarea competentelor cognitive, emotionale, sociale, autonomie personala, temperament, personalitate si probleme psiho-comportamentale; informare si consiliere parentala.
– Cabinet logopedic: depistarea, diagnosticarea si corectarea tulburarilor de limbaj (tulburari de pronuntie, voce, scris-citit, de dezvoltare); interventie logopedica pentru copii cu hipoacuzie, protezati auditiv si purtatori de implant cohlear.
– Cabinet kinetoterapie: prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor aparatului locomotor si ale afectiunilor neurologice.
– Cabinet de art-terapie si ergoterapie: folosirea terapeutica a creatiei artistice pentru imbunatatirea starilor emotionale, a abilitatilor de comunicare si relationare, cresterea stimei de sine, depasirea unor situatii traumatizante pentru copiii cu dezvoltare atipica, intarziere in dezvoltare etc.; terapie ocupationala in scopul stimularii si dezvoltarii motricitatii fine.
Fundatia de Abilitare Speranta, cu sediul pe strada Aurel Popovici nr. 17 din Timisoara, sustine de peste două decenii incluziunea copiilor cu dizabilitati, prin cele 35 de proiecte derulate, sapte Centre de prevenire a segregarii si sustinere a incluziunii copiilor cu dizabilitati (70-75% din cei peste 4.000 de copii beneficiari au fost inclusi in invatamantul de masa), serviciile oferite parintilor, cursurile acreditate de Educatie Incluziva, precum si prin Reteaua de Educatie Incluziva, cu peste 4.000 de membri activi.