Toracocenteza reprezinta o tehnica medicala care se realizeaza doar in unitatile sanitare specializate. Procedura este una minim invaziva si implica extragerea unui lichid din cavitatea pleurala. Interventia, care este denumita si punctie pleurala, reprezinta, practic, un drenaj vital.
“Chiar daca este o tehnica nu foarte complicata, toracocenteza necesita dexteritate si experienta, dar si multa atentie, intrucat exista pericolul aparitiei unor complicatii. Aceasta procedura se poate realiza in siguranta in Clinica Oncohelp, deoarece din echipa medicala face parte si un medic de terapie intensiva. Am ales sa realizam aceasta interventie in Centrul de Oncologie Oncohelp pentru a nu mai transfera pacientii care necesita punctia pleurala la o sectie de chirurgie toracica dintr-un alt spital. Timpul de interventie in cazul bolilor oncologice este un factor important iar calitatea vietii acestor pacienti este la fel de importanta”, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog – Centrul de Oncologie Oncohelp Sef Sectie Spital Zi Oncologie Medicala, Cofondator Oncohelp.
Inainte de a incepe procedura de toracocenteza se efectueaza examenul clinic al toracelui, asculatia si percutia pulmonara. In acelasi timp se poate efectua si o ecografie pentru a stabili volumul de lichid si pozitionarea acestuia la nivel pleural. Apoi, dupa o prealabila dezinfectie locala, se realizeaza o anestezie locala si, cu ajutorul unui ac, se patrunde in cavitatea pleurala si se extrage lichidul. Dupa interventie, pacientul ramane sub supraveghere timp de cateva ore. Intr-o singura sedinta este recomandat a se scoate pana la un litru de lichid.
“Cei mai multi pacienti ai spitalului nostru care necesita o asemenea interventie sunt cei care au dezvoltat metastaze la nivelul pleurei asociate sau cei cu metastaze pulmonare. Cu totii sunt simptomatici, de exemplu respira foarte greu. Dupa ce extragem lichidul, nu se mai exercita o compresiune asupra plamanului, a mediastinului si chiar asupra inimii, dispneea se reduce si pacientul se simte mult mai bine. De asemenea, tot prin aceeasi procedura se pot introduce citostatice, asta insa in functie de decizia medicului. La unii pacienti e nevoie de mai multe sedinte pentru a extrage mai mult lichid”, spune spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog – Centrul de Oncologie Oncohelp, Sef Sectie Spital Zi Oncologie Medicala, Cofondator Oncohelp.
In Centrul de Oncologie Oncohelp s-au realizat doar in ultimul an peste 100 de asemenea interventii.
1 Comment
Pingback: Centrul de Oncologie Oncohelp | Procedura medicala vitala pentru reducerea presiunii asupra plamanilor • VoxMedical | Viata si sanatate