Mai multi cercetatori spanioli au descoperit rolul pe care il joaca o molecula in evolutia aterosclerozei, afectiune ce provoaca ingrosarea arterelor. Astfel, pacientii diagnosticati cu diverse boli cardiovasculare ar putea beneficia in viitor de tratamente bazate pe aceasta descoperire.
Concret, cercetatorii spanioli de la Centrul de Investigatii Biomedicale si Boli Metabolice (Ciberdem), de la Institutul de Cercetare din cadrul Spitalului Santa Creu i Sant Pau, de la Spitalul Universitar Bellvitge si de la Institutul de Cercetare Biomedicala din Bellvitge (Idibell) au descoperit ca molecula miR-125b afecteaza capacitatea lipoproteinelor HDL de a extrage colesterolul din celulele arterelor si de a-l transporta la ficat, pentru a putea fi eliminat, accelerand astfel dezvoltarea aterosclerozei.
Rata mare de mortalitate
Bolile cardiovasculare sunt printre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematura din inreaga lume. Ateroscleroza, desi este frecvent considerata o problema cardiaca, poate afecta arterele aflate in oricare zona a organismului.
Fluxul sanguin poate fi ingreunat de mai multi factori. Acumularea colesterolului sau a altor substante in interiorul si pe peretii vaselor de sange pot influenta circulatia lichidului vital, producand anomalii. Practic, in timp, peretii vaselor de sangese isi pot pierde elasticitatea si se pot rupe, favorizand aparitia trombozelor (cheaguri de sange).
Calea spre noi tratamente viitoare
In asemenea cazuri, un viitor tratament bazat pe descoperirea rolului moleculei miR-125b de catre cercetatorii spanioli ar putea reduce numarul de hadicapuri si deceze cauzate de bolile cardiovasculare.Practic, terapiile viitoare ar putea utiliza inhibitori pentru a o putea contracara, ca strategie terapeutica pentru a frana evolutia acestei afectiuni vasculare, noteaza autorii cercetarii.
Studiul realizat de oamneii de stiinta spanioli a fost publicat in revista Biomedicine and Pharmacotherapy.
1 Comment
Pingback: Cercetatorii spanioli au descoperit rolul pe care il joaca o molecula in evolutia aterosclerozei • VoxMedical | Viata si sanatate