Peste 80 de medici rezidenti, specialisti si primari din Romania, India, Irak, Bosnia si Bulgaria au avut ocazia sa participe la cursul de specializare in chirurgia artroscopica a umarului, organizat la Timisoara, intre 20-24 aprilie, de catre Academia Americana a Chirurgilor Ortopezi (AAOS), Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes Timisoara si Clinicile I si II de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta.
Intitulat „AAOS-Romania Comprehensive Shoulder Course”, evenimentul a avut ca invitati nume de prestigiu in chirurgia umarului: prof. dr. Guido Marra, directorul compartimentului de chirurgie a umarului al Universitatii Northwestern din Chicago si dr. William Stetson, presedintele Comitetului de programe internaționale al AAOS.
“Incercam sa ii invatam (pe participanti) ultimele tehnici in chirurgia umarului, cum sa diagnosticheze si sa inteleaga tehnici specifice in patologia umarului.
Nu sunt diferente in acest sens intre Romania si Statele Unite. Este doar o chestiune despre cum medicul intelege si diagnosticheaza bine diferite tipuri de probleme ale umarului, intalnite peste tot in lume.
Ii invatam cum sa abordeze problemele in asa fel incat sa nu greseasca in punerea diagnosticului.”, a spus prof.dr. Guido Marra
“Speram ca la finalizarea acestui curs, participantii sa cunoasca elemente de baza ale anatomiei si patologiei umarului. Nu suntem acum aici pentru a-I invata tehnici specifice, complicate, de nivel avansat . Acestea sunt, daca vreti, elemente ale unui curs diferit. La un moment dat vom ajunge si la acest punct. Dar in acest moment le vorbim despre tehnici de baza privind artroscopia umarului, ii invatam sa identifice care pacienti se pot face bine prin interventii chirurgicale, si care sunt pacientii care probabil vor fi mai bine fara a avea nevoie de tehnici chirurgicale. Si cred ca acesta e cel mai important punct pe care incercam sa il atingem prin acest curs.
E foarte importanta tehnologia in astfel de cazuri, dar tehnologia nu inlocuieste un doctor bun, un diagnostic bun si un tratament corect. In multe cazuri tratamentul nu necesita tehnologie avansata, sau tehnici chirurgicale avansate.”, a spus dr. William Stetson.
Cursul a fost impartit in doua segmente, unul destinat tehnicilor avansate de rezolvare artoscopica a patologiei articulatiei umarului, iar celalalt destinat insusirii notiunilor de baza in chirurgia umarului, in cadrul caruia – pe langa baza teoretica – participantii au avut posibilitatea sa-si testeze aptitudinile practice pe modele artificiale de umar respectiv sa urmareasca interventii chirurgicale in timp real, efectuate de instructori in cadrul celor doua clinici de ortopedie.
“Articulatia umarului este una dintre cele mai complexe articulatii ale corpului uman. Ca si afectiuni in patologia articulara, la nivelul articulatiei umarului apar o serie de leziuni care unele pot fi tratate prin tratament conservator, altele doar prin tratament chirurgical. De aceea s-a dezvoltat o serie de tehnici noi, laborioase, de a repara diversele leziuni ligamentare sau musculare.
Cursul din acest an este un curs deosebit prin mai multe prisme. Prima tendinta de dezvoltare a chirurgiei umarului in Romania, in Timisoara, este prin efectuarea de aceste cursuri de specializare si de supraspecializare. La inceput le-am facut noi. Noi facem chirurgia umarului dintotdeauna. Sigur, artroscopic, doar de cativa ani, de 5-6 ani, dar nu am reusit sa o dezvoltam mai mult pentru ca atat instrumentarul cat si tehnica sunt foarte laborioase. De aceea, cu sprijinul Academiei Americane de Chirurgie Orotpedica si impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, clinicile noastre de ortopedie, unu si doi, au dezvoltat aceste cursuri pe o perioada de patru ani.Anul trecut a fost primul, de inceput, sa zicem un pre-curs, anul acesta este primul curs, urmand ca in uratorii doi ani sa ne dezvoltam in doua directii. Si anume: prima directie este de a invata noile tehnici in special pentru medicii rezidenti si medicii specialsti care vor dori sa faca chirurgia artroscopica a umarului si, in al doilea rand si nu in ultimul rand, de a dezvolta si de a invata tinerii sa fie ei instructori in cadrul acestor tipuri de cursuri.”, a spus prof.dr. Jenel Marian Patrascu.
“Am dori ca acest curs sa devina un obicei, sa-l facem in fiecare an la Timisoara, iar in cadrul acestui program, pe langa cursul care se organizeaza aici vor fi si vizite in Satele Unite, vizite de pregatire, cursuri de pregatire. Deja doi dintre noi am fost, am avut ocazia sa mergem in acest an. In fiecare dintre cei trei ani vor fi selectati doi medici tineri care sa poata sa mearga in Statele Unite si sa vada la fata locului modul in care cei doi profesori sau specialistii de acolo trateaza pacientii si modul in care sunt educati medicii din tara lor.”
Avantajele organizarii unor astfel de cursuri – care la Timisoara poarta semnatura profesorilor Radu Prejbeanu si Jenel Marian Patrascu – si ale invatarii unor astfel de tehnici noi se impart intre pacienti si sistemul medical.
“In principiu, tot ceea ce inseamna activitate de perfectionare a medicilor care se defasoara pe parcursul anilor este in folosul pacientilor. Beneficiul acestor cursuri este ca medicul care deja a terminat programul de pregatire este tinut la up-to-date cum zic americanii, la curent cu ultimele noutati, care de cele mai multe ori sunt in folosul tratamentelor bolilor, care, de cele mai multe ori, n-au fost folosite in trecut si care isi arata beneficiile in tarile dezvoltate, unde deja au aparut. Asta ar fi beneficiul pacientilor. Beneficiul sistemului ar fi ca aceste metode minim invazive scad durata de spitalizare, scad pe de o parte costurile, dar cresc pe de alta parte costurile. Scad costurile de spitalizare, dar cresc costurile cu echipamente; scad costurile de spitalizare , dar pot sa screasca costurile cu implante. Pe de alta parte scad costurile cu concedii medicale si cu invaliditati, dar pe de alta parte reinsera omul profesional mai repede.”, a spus prof.dr. Jenel Marian Patrascu.
Instabilitatea sau luxatia recidivanta de umar, patologie frecvent intalnita la pacientul tanar si la sportivi, si rupturile mansonului rotator al articulatiei umarului, afectiune specifica pacientilor peste 50 de ani, cele doua patologii abordate in cadrul cursului, au o incidenta extrem de ridicata, numarul potentialilor pacienti ce necesita tratamente artroscopice pentru cele doua patologii ridicandu-se undeva la aproximativ 40.000 pe an.
autor: DELIA SESCU BARBU