Un chist ovarian este orice colectie de lichid, inconjurat de un perete foarte subtire, in interiorul unui ovar. Orice folicul ovarian care este mai mare decat aproximativ doi centimetri este numit un chist ovarian. Aceste chisturi variaza in dimensiune fiind cat un bob de mazare pana la marimea unei portocale.
De obicei, un chist ovarian este inofensiv
Un chist ovarian afecteaza femeile de toate varstele si apar in timpul anilor cei mai fertili la femei.
Uneori, un chist ovarian cauzeaza probleme, cum ar fi sangerarea si durere. Chirurgia poate fi necesara pentru a elimina chisturi mai mari de 5 centimetri in diametru.
Cuprins:
Chist ovarian – clasificare
Chisturile ovariene pot fi clasificate in functie de faptul daca sunt o varianta a normale ciclului menstrual, numit chist functional , sau nu.
Chist ovarian Functional
Chist ovarian functional constituie ca o parte normala a ciclului menstrual. Aceste chisturi pot include:
- Chist folicular, cel mai frecvent tip de chist ovarian. In menstruatie, un folicul contine ovulul (oul nefertilizat) se va rupe in timpul ovulatiei. Daca acest lucru nu se intampla, un chist folicular cu diametrul mai mare de 2,5 cm, se poate forma
- Chisturi corpus luteum apar dupa ovulatie. Corpus luteum este o ramasita a foliculului dupa ovulului sa mutat la trompele uterine . Aceasta degradeaza in mod normal in termen de 5-9 zile. Un lutem corp, care este mai mare de 3 cm, este definit ca chistica.
- Chisturi dural apar in stratul dural de celule din jurul ovocitelor in curs de dezvoltare. Sub influenta excesiva hCG , celulele tecale pot prolifera si deveni chistica. Acest lucru este, de obicei, pe ambele ovare.
Chist ovarian non-functional
Un chist ovarian hemoragic, probabil, provine de la un chist corpus luteum , gasit la o femeie de 3 saptamani in perioada postpartum . Hemoragia este perceput de o textura granulata de o mai mare ecogenitatea decat fluidul din periferia chistului care seamana semilune intunecate.
Chisturi non-functionale pot include:
- Un ovar cu multe chisturi, care pot fi gasite la femei normale, sau in stabilirea sindromul ovarului polichistic .
- Chisturile cauzate de endometrioza , cunoscut sub numele de chisturi ciocolata .
- Chist ovarian hemoragica
- Chist dermoid
- Chistadenomul seros ovarian
- Ovarian chistadenomul mucinous
- Chist Paraovarian
- Adenofibroma chistica
- Chisturi tumorale limita
Simptome chist ovarian
Unele sau toate dintre urmatoarele simptome pot fi prezente la chist ovarian, desi este posibil sa nu prezinte niciun simptome:
- Dureri abdominale: durere surda, dureri in abdomen sau pelvis, mai ales la actul sexual.
- Sangerari uterine. Durere in timpul sau la scurt timp dupa inceputul sau la sfarsitul perioadei menstruale; perioade neregulate, sau sangerari uterine anormale.
- Plenitudine, greutate, presiune, umflaturi, sau balonare in abdomen.
- Atunci cand un chist ovarian este rupt , pot exista durere brusca si ascutita la nivelul abdomenului inferior.
- Schimbare in frecventa sau usurinta de urinare (cum ar fi incapacitatea de a goli complet vezica urinara ), sau dificultate.
- Simptome constitutionale , cum ar fi oboseala , dureri de cap
- Greata sau varsaturi
- Crestere in greutate
Alte simptome pot depinde de cauza unui chist ovarian: [ 3 ]
Simptomele care pot sa apara in cazul in care cauza chisturilor este sindromul ovarelor polichistice: poate include parul facial crescut sau parul de pe corp , acnee , obezitate si infertilitate .
In cazul in care cauza este endometrioza , atunci actul sexual este dureros.
Tratament chist ovarian
Aproximativ 95% dintre chisturi ovariene sunt benigne , ceea ce inseamna ca nu sunt canceroase.
Tratamentulunui chist ovarian depinde de marimea chistului si simptomele acestuia.
Durerea cauzata de chisturi ovariene pot fi tratate cu:
- Antialgice , inclusiv acetaminofen/paracetamol ( paracetamol sau Panadol ), medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofen ( Motrin , Advil ), sau narcotice (pe baza de prescriptie medicala) pot ajuta la reducerea durerii pelvine. AINS, de obicei, functioneaza cel mai bine atunci cand luate la primele semne ale durerii.
- O baie calda, sau pad de incalzire, sau sticla cu apa fierbinte aplicata la nivelul abdomenului inferior in apropierea ovarele pot relaxa muschii incordati si scuti crampele, reduce disconfortul, si stimuleaza circulatia si vindecarea in ovare.
- Metode combinate de contraceptive hormonale , cum ar fi pilule contraceptive orale combinate – hormonii din pilulele pot reglementa ciclul menstrual, si pentru a preveni formarea de foliculi, care se pot transforma in chisturi
De asemenea, limitarea activitatii obositoare poate reduce riscul de ruptura chistului sau torsiune.
Un chist ovarian care persista dincolo de doua sau trei cicluri menstruale , sau apar in post-menopauza femei, pot indica boli mai grave si ar trebui sa fie investigate prin ecografie si laparoscopie , in special in cazurile in care membrii familiei au avut cancer ovarian. Aceste chisturi pot necesita biopsie chirurgicala.
Pentru cazuri mai grave, in care chisturi sunt mari si persistente, medicii pot sugera o interventie chirurgicala. Acest lucru poate implica eliminarea chistului, sau unul sau ambele ovare.
Caracteristici care pot indica nevoia de interventii chirurgicale includ:
- Chisturi ovariene complexe persistente
- Chisturi persistente care cauzeaza simptome
- Chisturi ovariene simple, mai mari de 5-10 centimetri
- Femeile care sunt la menopauza sau perimenopausal
4 Comments
Daca ati scrie corect ortografic,as citi cu mai mult interes.Cu Google translate este un articol foarte obositor!
Pingback: Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Totul despre chisturile ovariene - E Joy
Pingback: Probleme ginecologice in functie de varsta • VoxMedical | Viata si sanatate