Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că ştiu de lipsa de p piaţă a peste 40 de medicamente oncologice. Medicamentele sunt ieftine şi nu prezintă interes pentru companiile farmaceutice pentru că nu sunt profitabile, chiar dacă fac parte din protocoalele terapeutice. Ei au anunţat şi o posibilă soluţie pentru remedierea problemei.
“Singura noastră armă în acest sens este Unifarm-ul, care are posibilitatea să cumpere inclusiv acele medicamente care nua u autorizaţie de punere pe piaţă, pe nevoie speciale, cu aprobarea ministrului Sănătăţii. Aceasta se face şi se va face şi în continuare. Probabil că trebuie să introducem şi mecanisme flux-financiar mai bune pentru Unifarma pentru achiziţionarea mutl mai uşor a acestor medicamente”, a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii.
Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a trimis o scrisoare deschisă ministrului sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Colegiului Medicilor din România (CMR). Documentul a fost redactat în urmă întâlnirii de sâmbătă pe tema problemelor legate de medicamente specifice oncologice şi circuitul acestora.
Medicii specialişti mai susţin, în scrisoare, simplificarea şi flexibilizarea procedurilor de achiziţie publică a produselor farmaceutice incluse în Progamul naţional de terapie oncologică şi rezilierea contractelor cu firmele care nu îşi onorează comenzile în timp util. Potrivit documentului, este necesară utilizarea unui soft complex unic adoptat prin lege de Ministerul Sănătăţii care să asigure confidenţialitatea obigatorie a datelor şi care să cuprindă toate datele incluse în registrul naţional de cancer, ŞIUI, registrul de terapie oncologic al Casei şi al altor softuri ale spitalelor pentru a evita utilizarea diverselor softuri paralele în care se introduc aceleaşi date de către medicii oncologi.
Membrii SNOMR propun ca responsabilitatea softului să aparţină serviciului de statistică a unităţii medicale şi că datele să fie înregistrate de registratori medicali angajaţi în cabinetele oncologice. Totodată, membrii societăţii mai cer respectarea riguroasă a criteriilor de eligibilitate privind includerea în tratamentul cu molecule şi interferon, ceea ce ar face posibilă desfiinţarea comisiilor de la nivel caselor de asigurări de sănătate.
Sursa: Televiziunea Medicala