La un an de la demararea proiectului în Timișoara, City Doctors merg înainte. Peste o sută de medici de diferite specialități sunt astăzi Doctori ai Cetății, iar coordonatorii proiectului se pregătesc să îi implice acum și pe pacienți în acest demers. City Doctors doresc astfel să le ofere timișorenilor o medicină inteligentă, care se ocupă de managementul sănătății fiecăruia.
„Este un proiect care funcționează și care evoluează. Și eu zic că evoluează bine, evoluează pozitiv, de la un proiect în care o comunitate de medici ne-am adunat ca să îmbunătățim puțin calitatea serviciilor medicale, să încercăm să îmbunătățim comunicarea între noi, se încearcă de a extinde această comunitate și la pacienți, pentru că ei sunt beneficiarii acestor servicii. Avem în gândire ca pacientul să fie în centrul atenției noastre, a medicilor, atât a medicilor de medicină generală, a medicilor de familie, cât și a medicilor specialiști. Și care, prin City Doctors, să beneficieze de așa-zisul management al sănătății. Este un concept modern, un concept practicat cu mult succes în țările civilizate din Europa”, afirmă dr. Virgil Musta, inițiatorul proiectului City Doctors.
Toate acestea poartă denumirea de medicină inteligentă și aduc în Timișoara, prin City Doctors, ceea ce este important în marile țări ale lumii: prevenție și tratamente personalizate.
„Concret, pacientul care se înscrie în comunitate este preluat, este evaluat din punct de vedere al stării de sănătate, i se face managementul stării de sănătate. Adică, în funcție de factorii de risc pe care îi are, este supus unui program de prevenție. Este o medicină pe care o practicăm prin educație sanitară și care este mult mai ieftină și mai eficientă decât medicina făcută în cazul în care te îmbolnăvești. Apoi este managementul bolnavului cronic care, dacă are deja o patologie, aceasta este preluată, este dispensarizată, sunt protocoale clare de dispensarizare”, precizează dr. Virgil Musta, inițiatorul proiectului City Doctors.
”Încercăm să facem smart medicine, așa-zisa medicină inteligentă. Apoi, pacienții care au o problemă acută, sunt preluați, până la vindecare. Deci nu ne lăsăm până nu se vindecă. Se trimit la un medic la un altul, iar în cazul în care nu există posibilitatea sau sistemul nostru nu are posibilitatea de a rezolva problema, vom încerca pe viitor să facem o rețea internațională pentru a putea să îi trimitem la medici profesioniști din alte țări. Sunt centre specializate. Lumea, din păcate, dorește să plece , sunt oameni care își pot permite, dar ajung în tot felul de locuri, care nu sunt specializate”, adaugă dr. Virgil Musta.
City Doctors încearcă astfel să ridice, cu câteva trepte, standardele în medicină, relația pacient-bolnav sau, așa cum o declară chiar pe site-ul www.citydoctors.ro, să promoveze calitatea.
DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: