Intitulat “De la Promisiuni la Progrese”, raportul publicat la un an de la semnarea Declaraţiei de la Londra privind bolile tropicale neglijate (NTD) prezintă înregistrarea unor succese importante în vederea îndeplinirii obiectivelor de a controla sau eradica aceste boli până în 2020.
Partenerii globali împotriva bolilor tropicale neglijate (NTD) au înregistrat progrese importante în ultimii ani: mai mult de 40 de ţări către care s-au transmis planuri detaliate privind controlul sau eradicarea acestor boli, precum şi companii farmaceutice mari care au donat mai bine de 1 miliard de doze de tratament pentru a acoperi în proporţie de 100% nevoia de medicamente pentru ţările endemice. Aceste realizări sunt subliniate în cadrul raportului „De la Promisiuni la Progrese” (From Promises to Progress), publicat pentru a marca un an de la semnarea Declaraţiei de la Londra (London Declaration), care a reunit parteneri din mediul privat şi din sectorul public sub umbrelă unui obiectiv comun, acela de a controla şi elimina, până în 2020, 10 boli tropicale neglijate.
„Perspectivele succesului nu au fost niciodată atât de puternice precum sunt acum”, a spus Dr. Margaret Chan, Director General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Multe milioane de oameni sunt eliberate din mizeria şi starea de invaliditate care au ţinut prizoniere popoare de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, progresele înregistrate recent au scos la iveală nevoi fără precedent: strategii de control mai nuanţate şi instrumente tehnice noi”.
Eforturile de colaborare dintre organizaţiile din sectorul public şi cel privat au avut ca rezultat succese majore în ceea ce priveşte combaterea NTD, un grup de boli care îi afectează în mod disproporţionat pe cei care trăiesc în sărăcie, care desfigurează şi generează retragerea din activitate a mai mult de 1 miliard de oameni din 149 de ţări şi comunităţi. Realizările importante înregistrate în 2012 includ:
Cele mai importante companii farmaceutice din lume au furnizat peste 1,12 miliarde de doze de tratament pentru bolile tropicale neglijate, mai mult cu 150 milioane de doze faţă de 2011. Acest angajament satisface în totalitate nevoile crescute ale statelor endemice şi elimina un obstacol cheie în succesul prevenirii şi tratării bolilor tropicale neglijate.
29 de ţări au început să primească medicamente pentru prevenirea sau tratarea viermilor intestinali transmisibili prin sol, ceea ce înseamnă o creştere de la 46 milioane de medicamente furnizate în 2011 la 238 milioane în 2012.
Marea Britanie a crescut cheltuielile pentru sectorul bolilor tropicale neglijate de la 24,7 milioane dolari în 2011 la 42,5 milioane dolari anul trecut, iar Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a majorat constant contribuţia în ultimii ani, ajungând la 89 milioane dolari în 2012. Aceste organizaţii, precum şi alţi parteneri au alocat fonduri pentru a susţine programe integrate, a extinde şi intensifică programele existente, a crea o hartă a bolilor şi a îmbunătăţi strategia de realizare a programelor prin cercetarea şi dezvoltarea de noi instrumente.
Mai mult de 40 de ţări au dezvoltat planuri integrate multi-anuale împotriva NTD, iar Brazilia, Burundi, Cameroon şi Honduras au lansat propriile lor planuri.
Două teste de diagnostic a bolilor tropicale neglijate NTD au primit aprobarea agenţiilor de reglementare: primul test rapid pentru diagnosticarea bolii somnului a fost lansat în decembrie 2012 şi un nou test de diagnosticare rapidă a filariozei limfatice va deveni disponibil pe piaţa în prima jumătate a anului 2013.
OMS a lansat recent cel de-al doilea raport privind NTD – „Sustaining the Drive to Overcome the Global Impact of Neglected Tropical Diseases” – care prezintă modalităţile de realizare a obiectivelor pentru 2020, identifica provocările şi planurile pentru fiecare boală tropicală neglijată. Împreună, cele două rapoarte oferă o metodă comună utilă comunităţii NTD.
Pentru a-şi coordona eforturile şi a urmări progresele înregistrate, partenerii au dezvoltat un raport care urmăreşte modul de realizare a angajamentelor Declaraţiei de la Londra. Lansat în acelaşi timp cu documentul „De la Promisiuni la Progrese”, raportul Declaraţiei de la Londra cuprinde progresele înregistrate până în prezent, zonele în care trebuie intensificate eforturile în vederea atingerii obiectivelor stabilite pentru 2020. În plus, cele două rapoarte stabilesc criterii de referinţă pentru înregistrarea reuşitelor în 2013 şi ajuta la stabilirea unei traiectorii către atingerea obiectivelor în 2020.
„Un succes remarcabil împotriva bolilor tropicale neglijate poate fi înregistrat doar printr-o colaborare între diferite sectoare: guverne, sponsori, reprezentanţi ai industriei şi ONG-uri”, a declarat Simon Bush, Preşedintele Reţelei NGDO pentru Bolile Tropicale Neglijate. „Observând cum comunitatea NTD depune eforturi enorme pentru a extinde tratamentele necesare, sunt încrezător că vom reuşi să scăpăm lumea de unele dintre cele mai grave boli”.
În plus faţă de prezentarea realizărilor împotriva NTD, raportul „de la Promisiuni la Progrese” identifica şi câteva lacune. Analizele preliminarii arata un decalaj de finanţare anuală de 300 milioane dolari pentru implementarea proiectelor, care împiedică desfăşurarea celor mai imporante iniţiative şi pune în pericol viaţa a milioane de oameni. De aceea, partenerii trebuie să consolideze capacitatea de implementare în ţările endemice pentru bolile tropicale neglijate, incluzând realizarea de investiţii în crearea hârtii bolilor şi intensificarea activităţii de cercetare şi dezvoltare de noi instrumente pentru a detecta , trata şi preveni aceste afecţiuni. Pentru a obţine schimbări durabile şi pentru a aborda direct cauzele acestor boli, comunitatea NTD va trebui să colaboreze cu sectoare precum apa, salubritatea şi educaţia.
Ca o dovadă a angajamentului privind abordarea acestor lacune, aproape 500 de parteneri şi grupuri de interes din diverse domenii s-au întâlnit în luna noiembrie 2012 la sediul Băncii Mondiale pentru a discuta cum pot face faţă provocărilor şi pentru a reproduce cele mai bune practici în toate ariile terapeutice şi toate ţările.
„Prin susţinerea Declaraţiei de la Londra, anul trecut, un grup extins de parteneri s-au angajat să dubleze eforturile noastre pentru a controla sau eradica bolile tropicale neglijate până la sfârşitul secolului. Anul acesta, am văzut aceste cuvinte traduse în acţiuni”, a spus Trevor Mundel, Preşedintele Programului de Sănătate Globală din cadrul Fundaţiei Bill & Melinda Gates. „Muncind împreună, suntem pe drumul prin care vom proteja milioane de oameni în fata dizabilităţilor, a multilarii şi morţii”.
„De la promisiuni la progrese” este prima ediţie a raportului anual privind angajamentul global pentru controlarea şi eradicarea NTD. Textul integral al acestui raport şi raportului de tip scorecard, precum şi mai multe informaţii despre lupta împotriva bolilor tropicale neglijate, pot fi găsite aici www.unitingtocombatntds.org.
Coaliţia pentru combaterea bolilor tropicale neglijate – resprezinta un grup de organizaţii angajate în realizarea obiectivelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a controla sau eradica 10 boli tropicale neglijate până în 2020. Coaliţia îşi propune trasarea unui nou curs către sănătatea şi sustenabilitatea celor mai sărace comunităţi din lume. Organizaţiile afiliate au semnat Declaraţia de la Londra în privinţa NTD, care a fost lansată în ianuarie 2012. Dezbaterea poate fi urmărită aici Declaraţia de la Londra
GlaxoSmithKline – una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica îmbunatăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult.
Sursa: Televiziunea Medicala