Divizia de Oftalmologie a grupului Sanofi-Aventis, Fovea Pharmaceuticals, a încheiat un acord de colaborare cu Institutul Vederii(Institut de la Vision), unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor oftalmologice din Europa, pentru derularea unor activităţi de cercetare în domeniul diagnosticării, prevenirii şi tratării bolilor oculare.
Parteneriatul public-privat, va permite grupului Sanofi-Aventis să îşi dezvolte platforma dedicată oftalmologiei, după cum transmit reprezentanţii companiei, şi să-şi extindă expertiza în domenii promiţătoare, pentru a le oferi pacienţilor soluţii inovatoare , mai ales pentru bolile retinei pentru care nevoile terapeutice rămân imense.
Potrivit acordului, Sanofi-Aventis va avea acces prioritar, timp de 3 ani, la platformele tehnologice ale Institutului Vederii, pentru a derula activităţi de cercetare şi colaborare mai ales în domenii precum regenerarea nervului optic, biologia vasculară, inflamaţia, terapia genică a diferitelor ţesuturi oculare. Compania va primi drepturi exclusive asupra rezultatelor colaborării, iar în cazul comercializării, va plăti redevenţe membrilor institutului.
“Suntem foarte încântaţi de semnarea acestui contract major, care întăreşte colaborarea diviziei noastre de oftalmologie cu echipele de cercetare din cadrul Institutului Vederii”, a declarat Christopher A. Viehbacher, directorul executiv Sanofi-Aventis. “Această colaborare va încuraja schimburile reciproce de expertiză tehnică şi know-how, cu obiectivul de a pune la punct terapii inovatoare pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Acest acord reflectă ambiţia noastră de a construi o ofertă globală de oftalmologie pentru pacienţi.”
“Principiul care a stat la baza creării Institutului Vederii a fost acela de a reuni într-o singură locaţie cercetători din domeniul cercetării academice şi private, care să împărtăşească cunoştinţe translaţionale, de la cercetarea fundamentală la dezvoltarea clinică”, a declarat Pr. José-Alain Sahel, Directorul Institutului Vederii.“Sunt încântat de acest acord, care ne va permite să ne continuăm colaborarea cu sanofi-aventis, care devine astfel principalul nostru partener industrial. Chiar dacă găsirea unor tratamente inovatoare pentru pacienţii care suferă de boli retinale greu de tratat este plină de provocări, sunt convins că vom reuşi.”
“Acest acord este emblematic deoarece se bazează pe o colaborare extinsă şi aprofundată”, a declarat Pr. Jean-Charles Pomerol, preşedintele UPMC (Universitatea Pierre şi Marie Curie, din cadrul Institutului Vederii).“Acesta subliniază, de asemenea, angajamentul puternic al UPMC, INSERM şi CNRS de a se implica în activităţi de cercetare pentru tratarea bolilor oculare, dar şi capacitatea Institutului Vederii de a colabora cu lideri ai industriei.”
Bolile oculare afectează percepţia vizuală şi pot duce uneori la orbire la unii pacienţi afectaţi de formele severe. În ţările industriale şi emergente, trei boli specifice care pot provoca orbirea sunt considerate prioritare de OMS: retinopatia diabetică, glaucomul şi degenerarea maculară asociată cu vârsta. Incidenţa retinopatiei diabetice creşte odată cu creşterea numărului de diabetici. În 2010, potrivit OMS, aproximativ 221 milioane de persoane sufereau de diabet la nivel mondial, această boală fiind una dintre cauzele majore ale deficienţelor vizuale. Pe de altă parte, glaucomul a devenit o problemă de sănătate publică din cauza dificultăţilor în diagnosticarea timpurie a bolii şi menţinerii tratamentului pe toată durata vieţii.
Degenerarea maculară asociată cu vârsta, cauza majoră a afectării vizuale în ţările industrializate, urmează să crească în următorii ani pe fondul îmbătrânirii populaţiei.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala