Pacientii care au supravietuit incediului din Colectiv greul nu a trecut, dimpotriva. Ranitii au intrat in a 5 -a zi de terapie intensiva.
Oricand pot aparea infectii pulmonare, care pot agrava si mai tare starea deja critica a multora dintre ei.
Dintre cei 133 de raniti, unii au fost operati si li s-au transplantat grefe de piele.
Starea pacientilor din spitalele din Capitala:
Spitalul Floreasca
- 6 in stare critica
- 8 in stare grava
Spitalul Universitar
- 9 in stare critica
- 7 stabili
Spitalul de Arsi
- 9 in stare critica
- 3 in stare grava
Spitalul Militar
- 2 in stare critica
- 4 in stare grava
- 6 stabili
Spitalul Sfantul Pantelimon
- 2 in stare critica
- 3 stabili
Spitalul Bagdasar Arseni
- 5 in stare critica
- 5 in stare grava
- 6 stabili
Spitalul Elias
- 10 in stare grava
- 4 stabili
Spitalul Sfantul Ioan
- 5 in stare grava
- 2 stabili
Spitalul SRI
- 4 stabili
Spitalul Militar
- 6 in stare critica
- 2 stabili
Spitalul Grigore Alexandrescu
- 2 in stare critica
Dintre cei 133 de raniti aflati in ingrijirea doctorilor, 80 raman in stare critica si grava
Incepand de azi cei mai multi vor fi supusi unor interventii cu autogrefe, adica fasii de piele prelevate de pe coapsele pacientilor.
Medic Dan Enescu: “Eu personal, nu am mai vazut niciodata o culoare de plaga, de arsura de aceasta nuanta”
“Se simte la nivelul plagii ca au culoare si o textura particulara, eu nu am vazut niciodata aceasta nuanta, culoara de arsura ceva intre cenusiu rosu negru. Sangele a ajuns intr-o anumita compozitie si a produs anumite transformari acolo.”, a spus Dan Enescu, sef chirurgie plastica Spitalul Grigore Alexandrescu.
Multe echipe de medici din tara sunt pregatite sa vina la Bucuresti pentru a oferi ajutor
Operatiile vor avea loc in toate spitalele, astfel incat este posibil sa fie nevoie de ajutorul spitalelor din tara. Multe echipe din teritoriu stau acum in stand-by si sunt pregatite sa vina la Bucuresti, in orice moment.
La Floreasca, se opereaza simultan in 4 sali.
Pentru cei 40 de pacienti critici evolutia este urmarita din ora in ora, pentru ca sunt amenintati de infectii.
“E ziua a 5-a, granita momentului de aparitia posibilelor complicatii septice pulmonare, testul distrus incepe sa fie invadat septic in aceasta perioada.”, a spus Ioan Lascar, sef chirurgie plastica spitalul Floreasca.
“Sunt 40 de chirurgi plasticieni plus 25 de medici rezidenti”, a spus Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.
Prognosticurile raman rezervate pentru multi. Matematic vorbind, sustin expertii, o arsura de peste 30 la suta pe suprafata corporala, combinata cu afectarea cailor aeriene, creste chiar si de 10 ori riscul de deces.
13 pacienti internati la Spitalul de Arsi in urma incendiului de la clubul Colectiv sunt in stare critica si grava, unul dintre acestia urmand sa fie transferat la o unitate medicala in Israel, a declarat pentru Agerpres directorul medical Cristian Nitescu.
“Avem internati 26 de pacienti. Unul dintre pacienti, este vorba de o doamna, va pleca in Israel la ora 18:00”, a afirmat Nitescu.
El a spus ca miercuri un singur pacient a suferit o interventie chirurgicala, restul fiind deja operati luni si marti.
“Sunt cativa pacienti care nu au nevoie momentan de operatii”, a precizat directorul medical.
Cinci raniti in urma incendiului din club Colectiv, care se afla internati la Spitalul “Sf. Ioan”, sunt in stare grava, iar ceilalti doi prezinta o stare generala buna, a declarat miercuri seful Sectiei de Terapie Intensiva, Carmen Giuglea.
“In momentul de fata sunt internati la spital 7 raniti in urma incendiului din club Colectiv. Doi dintre ei sunt pe sectie, cu arsuri limitate si cu stare generala buna, nu sunt inca de externat dar sunt in afara oricarui pericol. In Reanimare mai sunt cinci pacienti, dintre care toti sunt cu stare generala grava. Unul dintre acestia – un pic mai bine. In cursul zilei de astazi s-a facut detubarea de aproximativ o ora si ceva, speram sa reziste asa. Il consideram ca pe un pas inainte, restul sunt inca cu o stare generala grava”, a afirmat medicul.
Cei doi cetateni spanioli, dar si alti doi romani raniti in incendiul de la clubul Colectiv si internati in Spitalul SRI “Dr. Agrippa Ionescu” au o evolutie favorabila, reiese dintr-o postare publicata, marti, pe pagina de Facebook a SRI.
Nicolae Banicioiu se va ocupa in continuare de situatia victimelor
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat miercuri, ca se va ocupa in continuare de situatia victimelor incendiului din clubul Colectiv pana la venirea unui nou ministru, in contextul in care premierul si-a depus mandatul si pe al intregului Guvern.
Banicioiu a precizat ca, pana la venirea unui nou ministru, va coordona toate echipele romanesti si straine care ingrijesc ranitii.
“Ma ocup in continuare de victimele accidentului din clubul Colectiv pana cand va veni un nou ministru. Coordonez in continuare toate echipele si romanesti si internationale pana la venirea unui nou ministru”, a spus ministrul Sanatatii.
“Din strainatate am primit foarte multe idei de a putea sprijini medicii, am primit oferte de a trimite incoace medicii, care vin pentru evaluare sa vedem daca exista cazuri care ar putea fi tratate in alta parte. Pana acum nu s-a putut face asta, mai ales transportul aerian, care nu poate fi garantat de catre medici. Franta ne ajuta cu echipe medicale, cu materiale ne ajuta colegii israelieni. 133 de pacienti mai sunt in spitale, a mai fost externat unul. Din cei 133 sunt peste 80 in stare grav”, a mai spus Banicioiu.
Florentina Ionita Radu de la Spitalul, directorul Spitalului Militar, a precizat ca spitalul dispune de rezerve suficiente de sange.
“Sange avem destul, avem pentru saptamana viitoare programati cate 30 de donatori pe zi”, a mai spus medicul.
Cei mai multi tineri raniti in incendiu au grupa de sange AB 4, iar centrele de transfuzii au nevoie de donatori cu aceeasi grupa.