Colegiul farmacistilor aduc la cunoştinţa institutiilor europene şi statelor membre problemele cu care se confruntă sistemul sanitar românesc ca de altfel şi lipsa de putere de decizie şi pasarea responsabilităţilor, încertcarea de eschivare în rezolvarea problemelor a clasei politice din România.
Ceea ce lipsește sistemului sanitar din România, nu este doar finanţarea, ci și lipsa de implicare și responsabilitate a decidenţilor, dublată de o luptă politică între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate și Ministerul Sănătății, luptă ce nu poate fi decât în detrimentul pacienţilor.
Neînţelegerile dintre Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate și Ministerul Sănătăţii stau la baza nenumăratelor reglementări haotice din sistemul sanitar, reglementări care au creat degringoladă în rândul medicilor și farmaciștilor, afectând grav drepturile pacienţilor. Acte normative de importanţă vitală pentru buna funcţionare a sistemului sanitar, precum Contractul-cadru și normele de implementare, au ajuns să fie modificate pe ultima sută de metri și publicate în ziua în care toţi cei implicaţi în proces ar fi trebuit să fie la curent cu noile modificări și să le implementeze.
Ca o consecinţa directă, incoerenţele legislative și lipsa de dialog real din sistemul sanitar au lăsat pacienții, în special cei cronici fără medicamente. Reacţa autorităţilor la invitaţia la dialog și la găsirea unor soluţii viabile pe această temă a fost denigrarea medicilor și ignorarea farmaciștilor.
Lipsa forţei politice de decizie a Ministerului Sănătăţii și eschivarea de la rezolvarea problemelor stringente omoară populaţia și bagă în faliment sectorul farmaceutic.
Jumătate de an CFR a bătut la ușa Guvernului arătând situaţia dramatică în care se află bolnavii cronici ce își iau medicamentele cu sincope mari și a farmaciilor care nu mai pot elibera medicamente pentru că dau faliment, cu facturi neîncasate și la sertar de sute și sute de milioane de euro. Farmaciștii au arătat înțelegere și deschidere pentru găsirea de soluţii, ba chiar au propus noi soluții rezonabile, evitând să se plângă în presă sau la Bruxelles. Dar și farmaciștii și medicii și pacienţii sunt ciuca bătăii Guvernului. S-au plictisit de cât le bat la ușă, iar Casa de Sănătate îi trimite la Ministerul Sănătății, Ministerul Sănătății la Ministerul de Finanţe, Ministerul de Finanţe înapoi la Ministerul Sănătății, iar restul Guvernului, în frunte cu Primul Ministru își declină competența sau îi ignoră. Dacă președintele Băsescu își imaginează că sistemul de sănătate este guvernat și cineva are grijă ca lucrurile să meargă bine, îl anunțăm că nu e deloc așa. Sistemul este total neguvernat. Singurii care s-au preocupat și au ascultat cu atenție prombleme din sistem sunt FMI, Banca Mondială și BNR, dar nu Guvernul României.
Colegiul Farmaciștilor anunţă azi depunerea unei Petiţii la Parlamentul European și a unei Sesizări la Comisia Europeană privind încălcarea tratatelor Uniunii Europene, în privinţa nerespectării obligațiilor statului de a asigura funcţionarea serviciilor de interes public și abuzul de putere al acestuia.
comunicat de presa
Sursa: colegfarm.ro