În zilele de 20 şi 21 mai 2011 s-au desfăşurat la Cluj- Napoca lucrările celei de-a II-a Conferinţe naţionale de gemoterapie, cu participarea extraordinară a domnului Nick Churchill, directorul Şcolii de gemoterapie din Londra, care a primit cu această ocazie titlul de membru de onoare al Asociaţiei Române de Gemoterapie şi Homeopatie.
Producătorul de extracte gemoterapice, Laboratoarele Plantextrakt din Cluj, a sponsorizat acest eveniment al Asociaţiei Române de Gemoterapie şi Homeopatie.
Tema conferinţei a fost dedicată exemplificării particularităţilor răspunsului terapeutic în gemoterapie.
Au fost prezenţi la manifestare 165 de participanţi: medici, farmacişti, chimişti şi biologi, preocupaţi de dezvoltarea gemoterapiei. Conferinţa a avut înscrise pe ordinea de zi 19 lucrări, dintre care: prezentări de cazuri clinice, analize statistice, dar şi lucrări de cercetare.
La conferinţă a fost lansat Premiul pentru gemoterapie “Pol Henry”, un proiect susţinut de Laboratoarele Plantextrakt.
Astfel, premiul a fost acordat pentru prima dată anul acesta d-lui dr.Adrian Alecu din Târgu-Mureş, medic homeopat, pentru activitatea deosebită desfăşurată în munca de formare a medicilor în domeniul gemoterapiei, precum şi pentru merite în lansarea unor proiecte de cercetare.
A fost un prilej şi pentru a marca activitatea unor membri ai asociaţiei prin acordarea unor diplome de onoare pentru merite deosebite: d-nei dr.Sorina Soescu, pentru aportul inovator adus în studierea gemoterapiei, fiind o permanentă sursă de creativitate şi inspiraţie pentru membrii asociaţiei d-nei farm.Neli Olah, pentru lansarea proiectului de studii fitochimice în domeniul gemoterapiei d-nei dr.Didi Surcel, pentru lansarea proiectului de fundamentare ştiinţifică a extractelor gemoterapice, d-nei dr.Simona Niţu, un exemplu de dăruire şi profesionalism, pentru coordonarea activităţii de formare a medicilor în domeniul gemoterapiei şi homeopatiei şi d-nei farm. Carmen Ponoran pentru munca de formare a farmaciştilor şi asistenţilor de farmacie în domeniul gemoterapiei. Pentru dăruire şi profesionalism deosebit dovedite în promovarea gemoterapiei către pacienţi au fost acordate diplome de onoare d-nei farm.Flavia Şofron din Baia Mare şi d-nei asistent de farmacie Mioara Mogoş din Alba Iulia.
Planta care şi-a pus amprenta asupra Conferinţei de Gemoterapie din acest an a fost Vâscul. S-a discutat mult despre simbolism, utilizări fitoterapeutice tradiţionale, s-au comentat utilizările extractului gemoterapic din mădiţe de Vâsc, de către Nick Churchill şi Sorina Soescu. Au fost prezentate şi două lucrări de cercetare realizate pe acest extract (Lucrarea d-nei dr.Didi Surcel, cercetător principal gradul I, medic specialist de laborator imunologie,Cluj-Napoca – Efectul imunomodulator al preparatelor de Viscum album în expunerea la bicromaţi – Studii experimentale in vivo şi lucrarea dr. Bogdan Sevastre de la Facultatea de medicină veterinară Cluj-Napoca – Evaluarea farmacologică comparativă a unor extracte de Viscum album L.).
Studii de cercetare fitochimică au fost prezentate de către d-na dr.chim.farm.Neli Olah, director Cercetare-Dezvoltare al Laboratoarelor Plantextrakt (Studiul compoziţiei chimice a ţesuturilor meristematice din specii de Mesteacăn – Betula verrucosa şi Betula pubescens), iar studii experimentale in vivo a prezentat conf.dr.farm.Camelia Peev de la Facultatea de farmacie Victor Babeş din Timişoara (Extracte din muguri de plante-determinarea acţiunii antiinflamatoare in vivo).
În România, gemoterapia este cunoscută şi practicată de peste 1000 de medici care s-au specializat în acest domeniu al terapiilor naturale în decursul anilor.
Asociaţia Română de Gemoterapie şi Homeopatie (ARGH) militează pentru cunoaşterea şi dezvoltarea GEMOTERAPIEI şi a HOMEOPATIEI, modalităţi terapeutice naturale, non-invazive.
ARGH desfăşoară lunar, în multe localităţi din ţară, activităţi de instruire a specialiştilor, medici şi farmacişti, pe tematici creditate de către Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor.
Sursa: Televiziunea Medicala