Cea de-a treia ediție a conferinței regionale a pacienților cu afecțiuni hepatice: HepatoPac, la care sunt așteptați aproximativ 100 participanți – pacienți cu afecțiuni hepatice, familiile acestora și medici interesați de patologia hepatică – va avea loc pe 28-29 martie . Evenimentul este organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice România Filiala Cluj, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” și Houston NPA. Intrarea este liberă.
“Hepatitele cronice virale B și C reprezintă o problemă de sănătate publică, prevalența acestora în România fiind de 4% în cazul virusului și de 3.24 în cazul virusului C. Acestea necesită tratament antiviral, iar pacienții netratați corect și la timp dezvoltă ciroze hepatice și cancer hepatic. În momentul de față atât medicii, cât și pacienții așteaptă introducerea triplei terapii și a terapiei cu interferon “free” pentru hepatita C. La evenimentul HepatoPac devenit deja tradiție așteptăm pacienți cu hepatită virală cronică, dar și alte persoane interesate să afle informații actuale despre aceste boli” a declarat Prof. Dr. Vasile Andreică, șef secție Clinica Medicală III din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca și coordonatorul științific al conferinței.
Peste 2 milioane de români trăiesc cu virusul hepatitei B sau C
Estimările arată că peste 2 milioane de români trăiesc cu virusul hepatitei B sau C. În prezent, doar 1% dintre cei infectați cu virusul hepatitei B au acces la tratament și sub 1% în cazul celor infectați cu virusul hepatitei C.
Netratată, hepatita B evoluează în ciroză hepatică la 30% din pacienți, iar virusul hepatitei B e responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive.
În cazul hepatitei C, aproximativ 80% din infecțiile acute se cronicizează. Un sfert din cei cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică, iar unul din cinci pacienți cu hepatită cronică C dezvoltă cancer hepatic.
Potrivit datelor prezentate la edițiile trecute ale evenimentului Hepatopac, aderența la tratament poate fi decisiv influențată de măsura în care medicul curant se ocupă de educarea medicală a pacientului. Astfel, aderența la terapie este de 47% pentru pacienții cărora medicii nu le-au oferit educație terapeutică, dar poate urca până la 61% în cazul celor care au beneficiat de informare din partea cadrelor medicale, acesta fiind unul din scopurile evenimentului anual Hepatopac-să faciliteze pacienților accesul la informații medicale de calitate, direct de la specialiștii care sunt implicați în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea lor.
Ziua de vineri este dedicată problemelor medicale ridicate de hepatitele virale, pe agenda evenimentului aflându-se teme precum:
- Ce sunt hepatitele virale si cine trebuie sa le trateze,
- Tratamentul, evoluția și manifestările hepatitelor cronice virale si a cirozei hepatice,
- Hepatitele cronice virale si sarcina,
- Diagnosticul de laborator in hepatitele cronice virale,
- Stilul de viata al bolnavilor cu hepatita cronica virala,
- Mijloacele actuale de tratament antiviral si perspective,
- Reactiile adverse ale tratamentului antiviral si complianta bolnavilor,
- Vaccinarea in hepatita cronica virală.
Sâmbătă temele sunt concentrate pe problemele sociale întâmpinate de pacienții cu afecțiuni hepatice.
Alături de aceștia vor fi reprezentanți ai CJAS Cluj, DSP Cluj, DGASPC Cluj și psihologi.
Printre lectorii care vor susține lucrări: Prof. Dr. Vasile Andreica, Prof. Dr. Victor Cristea, Conf. Dr. Paula Szanto, Sef Lucrari Dr. Adriana Cavasi, Sef Lucrari Dr. Claudia Hagiu, Sef Lucrari Dr. Dana Matei, Asis. Univ. Dr Liliana Dina, Dr. Lidia Ciobanu, Dr. Dana Damian, Dr. Dorina Duma, Dr. Vasile Grumaz, Dr. Nicoleta Molnar, Dr. Adriana Vlad, Dr. Roxana Zaharia, psiholog Cerasela Libeg și Stelian Mărginean-președintele APAH-Cluj.
Primele 2 ediții Hepatopac au avut loc tot la Cluj și a reunit peste 200 de pacienți, aparținători și cadre medicale. Printre principalele teme abordate la edițiile 1 si 2 s-au aflat: complianța la tratament, perspectivele tratamentului pentru hepatitele cronice virale, stilul de viață al pacienților cu afecțiuni hepatice și discriminarea acestora pe plan social.
INTRAREA la eveniment este LIBERĂ, pe baza înscrierii la tel. 0757.462.406 sau pe email la apahrocluj@yahoo.com.