In perioada 24-26 octombrie 2019, la Timisoara a avut loc al 16-lea Congres Roman de Flebologie cu participare internationala, manifestare stiintifica devenita traditionala.
Ca in fiecare an specialistii in domeniu au dezbatut si au adus in atentiea publica problemele legate de flebologie. Conferinta a fost condusa de Prof. Dr. Sorin Olariu, Seful sectiei Chirurgie I a SCJUPBT.
“Cu ocazia acestui Congres vom relua toate tehnicile sunt de actualitate in secolul XXI in chirurgia bolii venoase cronice cu toate noutatile lor si am si prezentat o lucrare in care exista studii comparative intre eficienta fiecaror dintre ele si deasemenea vom prezenta si proiectul ERASMUS Plus care este coordonat de Societatea Romana de Flebologie in colaborare cu 5 state europene referitor la formarea flebologului in Europa si programul de formare si ar fi normal ca si la noi Flebologia sa fie recunoscuta ca si o competenta si sa se practice de persoane avizate.
Este pentru prima data cand am inclus si sesiunile de Cardiologie pentru a creste paleta programului si a fi un program mai vast, o tematica mult mai variata, pe langa sesiunile de Dermatologie de Radiologie deci este un congres unde exista multidisciplinaritate.
Pentru Romania organizarea acestui congres ajuta pastrarea traditiei care a inceput la Timisoara, care practic a fost introdusa de academicianul Pius Branzeu si noi continuam acesta traditie, mai ales ca Societatea nostra este recunoscuta in Europa, suntem membrii in toate organismele europene, Uniunea Internationala de Flebologie, Forumul European Vascular, sa fim situati acolo unde ne este locul.
O atentie deosebita am acordat-o procedeului de polimerizare, sau vena silu, in care vena este lipita, care este un procedeu foarte bun, se face ambulator, se face fara anestezie, pacientul vine, este operat si pleaca se si cheama Lunch Time Surgery. Deasemenea, sunt procedeeele mecano-chimice laserul endo-venos care este foarte cunoscut, radiofrecventa si criostripingul pe care eu il practic din 2013 cu rezultate foarte bune.”, a spus Prof. Dr. Sorin Olariu, Seful sectiei Chirurgie I a SCJUPBT, organizatorul Congresului De Flebologie.
Flebologia este o specialitate medicală distinctă care are ca preocupare o patologie medicală care, din nefericire, afectează o mare parte din populație (după studiul PEGASUS:1/3 din populația României) și ale cărei costuri nu sunt nici acum pe deplin cunoscute. Lipsa de interes privind această patologie medico-chirurgicală se explică prin faptul că, în lipsa tratamentului, nu generează mortalitate în mod direct.
Din acest motiv, în analizele statistice nu apare ca și cauză directă a mortalității. O simplă privire aruncată pe cauza antecedentă stopului cardio-respirator (cauza directă a majorității deceselor din orice analiză statistică) va evidenția, într-un procent îngrijorător, una din complicațiile de temut ale insuficienței venoase cronice și anume, embolia.
2 Comments
Pingback: Al 16-lea Congres Roman de Flebologie (FOTO/VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Al 17-lea Congres Român de Flebologie cu participare internationala (FOTO/VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate