Consumul regulat de iaurt este un obicei care poate reduce riscul cardiometabolic, arata studiile.
Riscul cardiometabolic reprezinta riscul global de aparitie a diabetului zaharat de tip II sau/si a bolilor cardiovasculare.
Potrivit Ministerului Sanatatii, printre factorii care premerg riscul cardiometabolic se numara: obezitatea, manifestata prin circumferinta abdominala crescuta (≥102cm la barbati si ≥ 88cm la femei), trigliceride crescute (≥ 150 mg/dL), HDL-colesterol scazut (<40 mg/dL la barbati si <50 mg/dL la femei), hipertensiunea arteriala si glicemia a jeun crescuta.
„Unul dintre cei mai importanti factori de risc cardiometabolic, in crestere ingrijoratoare la toate categoriile de varsta, este obezitatea, in special obezitatea abdominala, provocata de alimentatia dezechilibrata si de sedentarism. Si alti factori precum fumatul, cresterea LDL-colesterolului, hiperglicemia influenteaza riscul cardiometabolic. Unii factori sunt responsabili pentru aparitia hipertensiunii arteriale si a unor afectiuni grave precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, dar si pentru aparitia diabetului de tip II. Pentru a evita boala si pentru a tine sub control nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale, populatia ar trebui sa fie foarte atenta la stilul alimentar si de viata pe care il adopta si sa consume alimente hranitoare, fara sare, grasimi sau zahar in exces, asa cum sunt legumele, fructele, iaurtul, care reduc riscul cardiometabolic si influenteaza pozitiv starea generala a organismului”, a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Un aliment confirmat ca poate reduce riscul cardiometabolic, daca este consumat frecvent, este iaurtul, potrivit prof. dr. Nicolae Hancu. Mai multe studii efectuate la nivel mondial au demonstrat efectul protector asigurat de consumul de iaurt in prevenirea diabetului de tip 2 si in combaterea obezitatii.
Adolescentii – noua grupa de risc?
Potrivit studiului HELENA efectuat pe mai mult de 3000 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12,5 – 17,5 ani din 8 tari europene, iaurtul creste nivelul de calitate al dietei, scade riscul cardiovascular si asigura o valoare mai mica a circumferintei taliei, reduce excesul de grasime corporala si abdominala, prin mecanisme complexe care pot sa implice factori precum: aportul de calciu, cresterea eliminarii fecale a acizilor grasi, controlul apetitului, calitatea foarte buna a proteinelor, indeosebi a proteinelor serice (din zer), pentru cresterea musculara sau influenta benefica a bacteriilor probiotice din iaurt asupra florei intestinale, a carei structura s-a dovedit a fi diferita la copiii obezi in comparatie cu cei normoponderali.
Studiul a mai relevat si ca desi 62% dintre fete si 59% dintre baieti au cunostinte teoretice despre nutritie, nivelul de cunostinte nu se coreleaza cu indicele de masa corporala al adolescentilor. Explicatia este ca, in practica, adolescentii consuma doar 1/2 din cantitatea recomandata de fructe si legume si mai putin de 2/3 din cantitatea de lactate recomandata intr-o alimentatie corecta. In schimb, tinerii consuma carne, grasimi si dulciuri in exces.
Aportul caloric mediu zilnic din bauturi indulcite depaseste 230 kcal. Mai mult decat atat, adolescentii petrec aproximativ 9 ore pe zi in activitati sedentare. Este, asadar, necesar un efort din partea tuturor – medici, familie, profesori, societatea civila, pentru a-i convinge pe copii si tineri de importanta deprinderii unor obiceiuri alimentare si de viata corecte, pentru a se bucura de sanatate de-a lungul vietii si a-si putea implini visele.
Alianta iaurt – sanatate a trecut si proba timpului
Iaurtul este un aliment milenar, faimos pentru beneficiile sale asupra sanatatii si longevitatii. Stiinta moderna reinterpreteaza in termeni medicali ceea ce culturile stravechi consemnasera pe baze empirice.
Un alt studiu de referinta pentru relatia dintre iaurt si riscul metabolic este EPIC-Norfolk, realizat pe un esantion de 4000 de persoane adulte, monitorizate pe parcursul a 11 ani. Studiul a fost publicat in 2014 in revista Diabetologia, relevand ca persoanele care obisnuiesc sa consume frecvent iaurt, in medie 4,5 portii pe saptamana, au prezentat un risc cu 28% mai mic de a se imbolnavi de diabet zaharat de tip II.
„Iaurtul are o serie de proprietati importante. Anumiti nutrienti, precum proteinele, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu, sunt mai concentrati in iaurt decat in lapte, ca urmare a procesului de fermentatie si a retetelor. Astfel, iaurtul poate contine cu 20-100% mai multi nutrienti decat laptele. Mai mult decat atat, aciditatea iaurtului creste biodisponibilitatea unor nutrienti, cum este calciul. In ceea ce priveste fermentii, respectiv probioticele din iaurt, ei au efecte pozitive asupra organismului, ajutand digestia partiala a lactozei din lapte si furnizand, totodata, enzima β-gal, care continua descompunerea lactozei dupa consumul iaurtului”, a mai explicat prof. dr. Nicolae Hancu.
Ca parte a unei alimentatii echilibrate, iaurtul are beneficii de necontestat asupra sanatatii, mai arata un alt studiu publicat in prima parte anului 2015, in Jurnalul European de Nutritie. Studiul a analizat asocierea dintre consumul de iaurt, obiceiurile alimentare si factorii de risc cardiometabolic. Studiul a fost efectuat pe 664 de participanti sanatosi, cu valori diferite ale indicelui de masa corporala (IMC), carora le-au fost urmarite obiceiurile alimentare si, in mod specific, consumul de iaurt. Fata de neconsumatori, cei care consuma iaurt au avut greutate corporala mai scazuta, o circumferinta mai mica a taliei si niveluri mai mici de colesterol si insulina.
Si la subiectii supraponderali sau obezi consumul de iaurt se asociaza cu imbunatatirea profilului de risc cardio-metabolic.
Fiind o parte importanta a unei diete sanatoase, bazate pe fructe, legume si cereale integrale, iaurtul se integreaza perfect intr-un stil sanatos de alimentatie.