De la inceputul anului viitor, Coreea de Sud va lansa un proiect pilot prin care inteligenta artificiala, recunoasterea faciala si mii de camere de supraveghere CCTV vor fi folosite pentru urmarirea deplasarilor persoanelor infectate cu coronavirus. Proiectul va fi implementat, in ciuda ingrijorarilor legate de incalcarea dreptului la viata privata, la Bucheon, o suburbie aglomerata a Seulului.
Aproape 11.000 de camere folosite
Sistemul utilizeaza o tehnologie de algoritmi IA si recunoastere faciala pentru a analiza imaginile de pe aproape 11.000 de camere CCTV si pentru a urmari deplasarile unei persoane infectate, ale tuturor celor cu care intra in contact, precum si daca poarta masca.
Sistemul ar urma sa vina in ajutorul echipelor de anchetatori epidemiologici, care lucreaza chiar si in ture de 24 de ore, potrivit unui oficial din administratia locala a Bucheon. De asemenea, astfel s-ar putea evita declaratiile nu totdeauna sincere ale oamenilor infectati cu COVID-19.
Sistemul din Bucheon poate depista simultan pana la zece persoane in 5-10 minute, reducand substantial timpul necesar in prezent, de circa 30-60 minute pentru depistarea unei singure persoane.
Odata cu implementarea sistemului, ar fi necesar maximum 10 angajati pentru gestionarea tehnologiei de recunoastere faciala cu IA, a mai spus oficialul local, care a adaugat ca a fost nevoie de aproape 1,8 milioane de dolari pentru realizarea lui.
Implementarea sistemului este controversata, opozitia acuzat guvernul ca planul sau “de a deveni un Big Brother sub pretextul COVID este o idee neototalitarista”, a declarat Park Dae-chul, deputat al Partidului Puterea Poporului, de opozitie, cel care a pus la dispozitia Reuters planul municipalitatii.
Alte sisteme de control controversate
Coreea de Sud detine deja un sistem de urmarire agresiv, de inalta tehnologie care strange date despre carti de credit, date de localizare a telefoanelor mobile si imagini CCTV, printre alte informatii cu caracter personal.
Mai multe guverne ale lumii au apelat la noile tehnologii si si-au extins puterile legale pentru a incerca sa stopeze epidemia de COVID-19. China, Rusia, India, Polonia, Japonia si unele state din SUA sunt printre cele care au derulat sau macar experimentat sisteme de recunoastere faciala pentru urmarirea pacientilor cu COVD-19.
1 Comment
Pingback: Coreea de Sud se pregateste sa introduca un proiect controversat de recunoastere faciala a persoanelor cu COVID-19 • VoxMedical | Viata si sanatate