Creierul este sistemul de control al corpului uman și face parte din sistemul nervos central (SNC). Se conectează la coloana vertebrală și controlează personalitatea, mișcarea, respirația și alte procese cruciale care țin oamenii în viață. Este cel mai complex organ din organism.
Creierul unui adult cântărește în medie 3 kilograme și este compus din 60% grăsimi, apă, proteine, carbohidrați și sare reprezentând celelalte 40%. Creierul este un organ format din țesut neural. Nu este un mușchi.
Creierul este alcătuit din trei părți principale, care sunt creierul, cerebelul și trunchiul cerebral. Fiecare dintre acestea are o funcție unică și este alcătuită și din mai multe părți.
De ce este important creierul?
Creierul este partea din față a creierului și include cortexul cerebral.
Această parte a creierului este responsabilă pentru multe procese, inclusiv:
- iniţierea şi controlul mişcării
- gândire
- emoţie
- rezolvarea problemelor
- învăţare
Creierul este responsabil de personalitate. Dacă o persoană suferă o traumă la nivelul creierului, în special a lobului frontal, prietenii și familia lor pot observa schimbări în comportamentul, starea de spirit și emoțiile lor.
Cortex cerebral
Cortexul cerebral acoperă creierul și are multe pliuri. Datorită suprafeței sale mari, cortexul cerebral reprezintă 50% din greutatea totală a creierului.
Cortexul cerebral are patru lobi:
Lobul frontal: această zonă este responsabilă pentru limbaj, funcția motrică, memorie, personalitate și alte funcții cognitive.
Lobul temporal: Lobul temporal conține zona Wernicke, care este responsabilă pentru înțelegerea limbajului. De asemenea, procesează amintirile și emoțiile și joacă un rol major în percepția auditivă și vizuală.
Lobul parietal: Lobul parietal procesează ceea ce o persoană vede și aude. De asemenea, interpretează alte informații senzoriale.
Lobul occipital: Lobul occipital interpretează informațiile vizuale și conține cortexul vizual.
Cortexul cerebral este format din materie cenușie, care este locul în care creierul procesează informații. De asemenea, are creste (gyri) si pliuri (sulci). Pliurile și crestele au găzduit creșterea rapidă a creierului pe care oamenii au experimentat-o de-a lungul anilor de evoluție.
Partea dreaptă a cortexului cerebral, sau emisfera, controlează partea stângă a corpului, iar emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului. Fiecare emisferă comunică cu cealaltă prin corpul calos, care este o punte de substanță albă.
Cerebel
Cerebelul, sau „creierul mic”, este ascuns sub creier, în partea din spate a capului. Reglează echilibrul și mișcările învățate, cum ar fi mersul și fixarea butoanelor, dar nu poate iniția mișcarea.
Deoarece cerebelul este sensibil la alcool, oamenii vor avea probleme cu echilibrul și mersul pe jos atunci când consumă prea mult. Cercetări recente sugerează că cerebelul poate juca, de asemenea, un rol în învățare și luarea deciziilor.
Cerebelul este o parte veche a creierului, iar cortexul cerebral a crescut deasupra acestuia pe măsură ce oamenii au evoluat.
Trunchiul cerebral
Trunchiul cerebral este format din mezencefal, puț și medular. Leagă creierul de măduva spinării.
Mezencefalul
Mezencefalul este responsabil pentru mai multe funcții importante care includ auzul și mișcarea. De asemenea, ajută la formularea răspunsurilor la schimbările de mediu, care includ potențiale amenințări.
Medulara
Medulara reglează funcțiile biologice care sunt esențiale pentru supraviețuire, cum ar fi ritmul cardiac, fluxul sanguin și respirația. Această parte a creierului detectează, de asemenea, modificări ale nivelurilor de oxigen și dioxid de carbon din sânge. Răspunsurile reflexive, cum ar fi vărsăturile, înghițirea și tusea, provin, de asemenea, din medular.
Menținerea unui creier sănătos
Sănătatea creierului este la fel de importantă ca și sănătatea fizică. Menținerea creierului sănătos ar putea compensa pierderile de memorie și, de asemenea, poate ajuta la prevenirea altor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul.
Acțiunile pe care o persoană le poate întreprinde pentru a-și îmbunătăți sănătatea creierului includ:
- oprindu-se de fumat
- prevenirea sau gestionarea hipertensiunii arteriale
- menținerea unei greutăți sănătoase
- menținerea nivelului de colesterol într-un interval sănătos
- a dormi destul
- rămânând activ social
- gestionarea nivelului de zahăr din sânge
- reducerea consumului de alcool
Creierul este cea mai complexă structură din organism. Este alcătuit din trei zone majore: creierul, cerebelul și trunchiul cerebral.
Controlează procesele biologice critice care sunt cruciale pentru supraviețuire, cum ar fi respirația și reglarea temperaturii.
Menținerea unui creier sănătos nu numai că compensează pierderile de memorie pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar ajută și la protejarea împotriva afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul.
1 Comment
Pingback: Creierul – câteva modalități de a menține un creier sănătos • VoxMedical | Viata si sanatate