”La Mulți Ani vă doresc și un An Nou plin de sănătate. Cu ocazia sărbătorilor care au trecut, cu siguranță, ați mâncat foarte mult, unii dintre voi, așa-i? Poate ați și combinat prost, poate nu v-ați putut abține și ați mâncat prea multe feluri la o masă, poate ați și băut alcool mai mult decât trebuia. Și acum, s-au terminat toate sărbătorile, vă uitați în oglindă și vă simțiți rău, din păcate. Dar, unii dintre voi poate ați respectat regulile în care se spune că mâncăm un pic mai puțin, suntem mai atenți, și, totuși, nu vă simțiți așa de bine nici voi. Oare de ce? Pentru că de sărbătorile de iarnă, de obicei, facem puțină mișcare și stăm foarte mult în casă și, fără să vrem, ajungem să ciugulim mult mai mult decât aveam de gând, pentru că au mai rămas niște resturi de la Crăciun, de la Revelion și atunci nu le aruncăm, le mâncăm, în fiecare zi. Uite așa se adună, încet-încet”, explică nutriționistul dietetician Maria Varga.
Un prim sfat de la Maria Varga: să ne hidratăm foarte bine
Ce putem să facem în această perioadă, în ianuarie, în luna în care ne revenim după multe-multe petreceri? În primul rând, ar trebui să ne hidratăm foarte bine, să bem multă apă, ne sfătuiește nutriționistul dietetician Maria Varga.
”Lăsăm alcoolul de-o parte și acum trecem pe apă multă. Bem sucuri de fructe, sucuri de legume proaspăt stoarse. Sucurile de fructe se beau, obligatoriu, cu un sfert de oră înainte de masă, niciodată în timpul mesei sau după mâncare. Și sucurile de legume tot așa trebuie consumate, ca să se poată absoarbe maximum de nutrienți din ele”, precizează Maria Varga.
Nutriționistul dietetician Maria Varga: să mâncăm și fructe multe, să facem salate delicioase din rădăcinoase
”Pe lângă hidratare, trebuie să fim să mâncăm și fructe multe, pentru că acestea conțin fibre, care sunt necesare pentru eliminarea deșeurilor și toxinelor pe care le-am acumulat în perioada sărbătorilor. Și în perioada asta încă mai găsim, la țărani în piață, mere românești, nestropite, chiar și pere. Tot la țărani putem să găsim sfeclă roșie, ridiche albă, ridiche neagră, morcovi, toate sunt ținute în nisip, în lădițe speciale, așa cum țăranii știu de sute de ani să facă și noi putem să luăm toate aceste rădăcinoase, să le radem, să facem salate delicioase din ele. E nevoie de o cură de detoxifiere după această perioadă încărcată de grăsimea animală, de cartofi mulți, de murături. Și atunci să mâncăm cât se poate de crud. Ăsta ar fi unul dintre sfaturi”, afirmă nutriționistul dietetician Maria Varga.
Încercați cerealele! Continuați detoxifierea cu un mic dejun din sucuri
”Pe lângă aceasta, aș sugera să încercați cereale ca și Quinoa, meiul, hrișca. Toate sunt foarte bune pentru detoxifiere. Și acum este un moment în care am putea să lăsăm deoparte mâncărurile cele grele, încărcate, de săbători, și să încercăm ceva mai ușor, mai light”.
Putem să continuăm detoxifierea poate chiar cu un mic dejun compus doar din sucuri. Ne-ar ajuta foarte mult la eliminarea toxinelor, am putea să avem cine mult mai ușoare, în care să lăsăm murăturile de-o parte, să combinăm mult mai atent mâncărurile, să nu mâncăm brânză și carne la aceeași masă.
”Să facem supe creme, supe de legume, să lăsăm ciorbele de carne pentru alte perioade. Acum, în luna ianuarie, ar fi bine să ne detoxifiem. Pentru cărora le place salata, spanacul, putem să facem shake-uri verzi dimineața și asta foarte mult”, adaugă Maria Varga.
Un al sfat: hidratați-vă cu ceaiuri. Avantajele ghimbirului și semințelor de in
”În această putem să ne hidratăm, pe lângă apă și sucurile din legume și fructe, și cu ceaiuri. Un ceai fierbinte e așa de bun când afară este frig: noi, înăuntru, suntem la căldurică și bem un ceai cald. Ne face foarte bine. Dacă este ceai digestiv sau ceai de ghimbir, ghimbirul este un aliat foarte bun al digestiei, atunci când suntem balonați, atunci când ficatul este plin de toxine și de grăsimi și trebuie să le eliminăm, este antiinflamator”, este un alt sfat.
”De asemenea, putem să folosim ulei din semințe de in sau ulei din semințe de cânepă pentru că acestea conțin Omega-3 în cantitate foarte mare și sunt antiinflamatoare. De asemenea, în fiecare dimineață, o linguriță de semințe de in este foarte benefică dacă semințele de in sunt râșnite sau sunt înmuiate de cu o seară înainte, altfel nu-și fac efectul absolut deloc”, afirmă nutriționistul dietetician Maria Varga.
”De obicei, mâncare de sărbători, plină de produse animale este încărcată de Omega-6, care este proinflamator. Și aceasta înseamnă că tot organismul nostru, toate venele, arterele sunt pline de inflamație și atunci noi vrem să venim cu ceva care să fie antiinflamator. Și de aceea, o să folosim uleiurile sănătoase și semințele de in, tocmai ca să scadă inflamația din corp și să ajute și la detoxifiere”.
”Și cu acestea vă doresc un An Nou plin de sănătate și să ne auzim cu bine”, încheie nutriționistul dietetician Maria Varga.