Nivelurile hormonale sunt in stransa legatura cu pierderea in greutate.
Hormonii controleaza masura si modul in care slabim, precum si metabolismul, localizarea in corp a grasimilor acumulate, senzatia de foame si tabieturile alimentare.
Orice dezechilibru hormonal poate avea impact negativ in pierderea in greutate
Din aceasta cauza, orice dezechilibru hormonal poate avea un impact negativ asupra eforturilor tale de a pierde in greutate. Desigur, daca faci exercitii cardio pe banda de alergare si renunti la chipsuri vei reusi sa slabesti, numai ca, pe fondul unor dezechilibre hormonale, rezultatele vor intarzia sa apara.
In schimb, daca stii cu exactitate modul de functionare a hormonilor si cum poti sa le reduci gradul de reactivitate, cu siguranta ca vei pierde kilogramele in plus mult mai repede.
Ce este echilibrarea hormonala?
Hormonii sunt biochimicale produse de organismul uman pentru coordonarea modului in care opereaza creierul si corpul. Aceste biochimicale joaca un rol esential, atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor, atunci cand vine vorba de cresterea fortei fizice, de arderea ori depozitarea grasimilor, de combaterea stress-ului si cresterea masei musculare.
Reglarea hormonilor este o metoda foarte eficienta pentru imbunatatirea calitatii vietii, a sanatatii si a aspectului fizic, in schimb numeroase persoane recurg la suplimente alimentare costisitoare si, uneori, chiar periculoase, pentru a obtine rezultatele dorite.
Dr. Natasha Turner a adus in prim-plan un regim naturist eficient de imbunatatire a sanatatii odata cu lansarea cartii sale, „The Supercharged Hormone Diet” (Dieta pentru reglarea hormonilor supraactivati). Turner este un expert in medicina naturista care a propus numeroase abordari inovatoare privind imbunatatirea calitatii vietii si slabirea sanatoasa cu ajutorul unei diete adecvate si prin modificarea stilului de viata. In cadrul articolului de fata ma voi axa pe elementele fundamentale ale procedurii complexe de reechilibrare hormonala si iti voi furniza cateva retete pentru topirea tesutului adipos din organism.
Detoxifierea organismului
Dezechilibrele hormonale sunt corelate cu o multime de factori, precum: somnul, gradul de miscare, numarul meselor zilnice consumate, etc. In schimb, atunci cand vine vorba de eliminarea toxinelor acumulate in organism, punctul focal trebuie sa fie alimentatia. Unele alimente provoaca iritatii la nivel digestiv, care pot genera, mai departe, dezechilibre hormonale. Aceste dezechilibre pot creste pofta de mancare, chiar si atunci cand corpul are suficiente rezerve de energie pentru a functiona optim.
Excesele alimentare pe fondul unui apetit crescut pot fi semnele unor astfel de dezechilibre, si vor avea ca rezultat o crestere in greutate. O dieta adecvata, cu alimente care poseda proprietati antiinflamatorii, va sprijini procesul de detoxifiere a corpului.
Alimente de evitat
Dr. Turner sugereaza ca, daca ai reactii alergice la un anumit aliment, indiferent in ce proportie, cel mai indicat este sa scoti acel aliment definitiv din regimul tau. De asemenea, este indicat sa eviti alimentele care au un indice glicemic ridicat, intrucat acestea stimuleaza apetitul. Acest grup de alimente include produsele bogate in carbohidrati si zahar, cum ar sucurile carbogazoase dulci, painea alba, produsele de patiserie, pastele si mai toate alimentele procesate.
Alimente benefice
Conform spuselor Dr. Turner, regula de aur pentru echilibrarea hormonilor este sa consumi alimente cu un indice glicemic redus. Alimentele bogate in fibre, precum bananele, anghinarea, stafidele, fulgii de ovaz, fasolea si nucile, pot contribui la reducerea iritatiilor de ordin digestiv. Pentru a accelera procesul de detoxifiere corporala, este indicat sa bei multa apa.
Consumul a circa 8 pahare de apa pe zi stimuleaza metabolismul si va sprijini eliminarea tuturor toxinelor din ficat si din alte zone ale corpului.
Eliminarea depozitelor adipoase localizate
Atunci cand vine vorba de slabire, unele depozite de grasime sunt mai greu de eliminat decat altele. Exista si zone „incapatanate” care, pe fondul mostenirii genetice, au o predispozitie pentru acumularea de grasimi. In schimb, din fericire, cu anumite tipuri de suplimente sau alimente poti viza in mod direct acele zone adipoase. Iata ce ne recomanda Dr. Turner:
Abdomen tonifiat
Primul pas catre un abdomen plat si tonifiat il constituie eliminarea depozitelor adipoase care acopera tesutul muscular. Unele studii au indicat ca hormonul cortizol ar fi principalul vinovat pentru depozitele de grasime din regiunea abdominala.
Busuiocul sfant indian este planta cea mai potrivita pentru mentinerea nivelurilor de cortizol in echilibru. Aceasta planta este disponibila inclusiv sub forma de extract. Printre alimentele care pot reduce nivelurile de cortizol se numara si citricele, nucile, spanacul, fasolea si orzul.
Spatele
Depozitele adipoase din zona lombara si toraco-lombara sunt mai rare dar, odata formate, si ele sunt foarte greu de indepartat. Acumularea de grasime in zona spatelui poate fi un indicator pentru niveluri crescute ale insulinei in sange. Alimentele care pot ajuta la topirea acestor grasimi sunt cele care contin acid linoleic printre care ar fi legumele verzi si produsele din cereale integrale.
Fundul
Un fund mare poate fi voluptuos, cu conditia sa fie si bine proportionat. Depozitele excesive de grasimi din zona posteriorului pot indica o crestere valorica a estrogenului. Legumele precum broccoli, conopida si varza sunt bogate in fitochimicale cu efect de blocare a receptorilor estrogenici. De asemenea, semintele de chia, de in si de susan contin polifenoli, care elimina din sange excesul de estrogen. Rodiile si strugurii rosii sunt, la randul lor, eficiente in aceasta privinta.
Tine un regim in stil Glyci-Med
Acest nou regim este derivat din dieta mediteraneana, si a fost denumit de catre WebMD „unul dintre cele mai bune regimuri alimentare pentru o viata lunga si sanatoasa”. Aceasta dieta se bazeaza pe descoperirile stiintifice cu privire la carbohidrati si a indexului glicemic. Abordarea propusa aici consta in mentinerea unui echilibru al macronutrientilor din alimentatie (glucide, lipide, proteine).
Dupa cum precizeaza Dr. Turner, scopul fundamental al acestei diete este sa obtii aportul caloric adecvat consumand de doua ori mai multe grasimi si proteine decat carbohidrati. Astfel vei putea controla excesele alimentare, deoarece alimentele bogate in proteine si grasimi nu numai ca sunt mai hranitoare, ci si mai satioase. In plus, cele din urma ajuta la mentinerea sub control a valorilor insulinei si estrogenului.
Sfaturi practice
- De multe ori e greu sa inlocuiesti sandvisurile cu salatele. Ce poti face, insa, este sa le combini. Poti pune umplutura pentru sandvisuri peste salate sau spanac.
- Evitarea consumului de paine macar o data pe zi reprezinta un pas important in echilibrarea macronutrientilor.
- Fructele sunt, de asemenea, foarte eficiente in aceasta privinta, atat timp cat le consumi proaspete si nu sub forma de suc.
- Majoritatea sucurilor prelucrate din fructe au prea putine fibre si prea mult zahar.
- Mai toate sucurile racoritoare, fie naturale, fie carbogazoase, au un continut crescut de carbohidrati, asa ca e bine sa le eviti. Le poti inlocui cu apa aromata!
Alte alimente recomandate sunt vinul rosu sec, nucile prajite, hrisca, rodiile si aproape toate sortimentele de legume.
Retete pentru reajustarea hormonilor
Incearca urmatoarele retete pentru reajustarea hormonilor propuse de Dr. Turner:
Amestec pentru resetare hormonala si ardere grasimi – 1 portie
Ingrediente
- 1 lingura seminte Chia
- 1/2 cana apa
- 1/2 banana
- 1/2 cana de afine congelate
- 1/2 cana iaurt de capra simplu
Indicatii de preparare
Pune toate ingredientele intr-un blender si amesteca-le bine pana cand vei obtine un preparat omogen.
Serveste acest amestec in fiecare dimineata, in locul micului dejun, timp de 30 de zile.
Salata pentru resetare hormonala si ardere grasimi – 1 portie
Ingrediente:
- 1/4 cana de castravete cuburi
- 1 lingura ceapa rosie fin tocata
- 2 lingurite ulei de masline extra-virgin
- sare si piper dupa gust
- 1 mar verde, fara cotor, taiat cubulete (necuratat de coaja)
- 1/4 cana ardei gras rosu taiat cubulete
- 1/4 cana iaurt grecesc cu continut scazut de grasimi
- 4-5 frunze de salata verde taiate marunt
- Zeama de la o jumatate de lamaie
Indicatii de preparare:
Adauga toate ingredientele intr-un castron si amesteca-le bine.
Aceasta salata trebuie sa fie masa ta de seara timp de cel putin 1 luna de zile.
Masa de pranz o poti servi dupa bunul plac!
Te asigur ca, urmand acest regim, corpul tau va fi mult mai suplu si te vei putea bucura de o viata mult mai sanatoasa.